Golf 5 kombi 1.6 8v czy nie za słaby?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Golf 5 kombi 1.6 8v czy nie za słaby?
Mam golfra 4 1.6 16v 105km. Zastanawiam się nad gofrem 5 z silnikiem 1.6 102 km. Czy ktoś z Was posiada takie auto? Czy aby nie jest to za słaby silnik do gabarytów auta? Jakie są wasze opinie?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Golf 5 kombi 1.6 8v czy nie za słaby?
Na pusto to już jest kiepsko no może bez przesady ale nie rewelacyjnie. Ale wsiądą że trzy osoby to masakra jak dynamika siądzie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jeździłem dużo Octavia 2 z tym silnikiem. Do spokojnej jazdy wystarczy. Jak się bujniesz na autostradzie to i 170 km/h da się utrzymać. Ale jeśli szukasz dynamiki, to nie tutaj. Moja 100 konna Octavia I TDI wciąga nosem tego 102 konnego benzyniaka
Tak bo chodzi oto że ten 1.6 to ma te 102 konie tylko przy mega obrotach. Co mi po 100 koniach przy 6000 obr. Już i tak nie przyspieszysz dalej. Do tego przy 2000 obr ma może że 30 koni przy 3000 może 40 koni itd. TDI w tym czasie przy 2000 obr ma że 60 koni i przy 3700 ma już 100 koni.
A moim zdaniem tak nie do końca, diesel jedzie dołem bo ma mocny niuton z dołu ale co z tego jak przy 3 tys trzeba kolejny bieg bo kończy się para. Do tego ma raptem 105 koni jeśli mówimy o 1,9 tdi
Niestety o ile 0-100 zrobi dość sprawnie o tyle powyżej 120 też jedzie marnie bo nie ma pary niuton się skończył a koni brak, no chyba że porównujemy 2,0 TDI 140 albo 170
1,6 jest słaby bo ma mały niuton i do tego uzyskiwany przy 3 tys a moc przy 5500 np. trzeba kręcić wysoko, jeździ się mniej przyjemnie.
Najlepiej mieć spory niuton z dołu + dużo koni wtedy przy stosunkowo niewielkich obrotach auta zapiernicza, bo tak to albo jest strzał jak w dieslu i potem nic albo auto jedzie od 3-4 tys jak w wolnossaku.
Co do 1,6 - dobry do lpg, tani w utrzymaniu, brak turbo, dwumasów, dość tani rozrząd, cewki, świece itp natomiast no nie jest to auto dynamiczne, może na miasto ujdzie do tych 70-80 jest spoko ale trasy, wyprzedzanie to dramat bo 80-120 robi bardzo słabo i to jeszcze Variant będzie ciut zdaje się cięższy.
Taki wybór zdroworozsądkowy bym powiedział.
Wolałbym np 2,0 FSI 150 konne (tylko chyba w kombi brak), ale tutaj już nie jest tak kolorowo np z lpg jak w zwykłym wtrysku.
Niestety o ile 0-100 zrobi dość sprawnie o tyle powyżej 120 też jedzie marnie bo nie ma pary niuton się skończył a koni brak, no chyba że porównujemy 2,0 TDI 140 albo 170
1,6 jest słaby bo ma mały niuton i do tego uzyskiwany przy 3 tys a moc przy 5500 np. trzeba kręcić wysoko, jeździ się mniej przyjemnie.
Najlepiej mieć spory niuton z dołu + dużo koni wtedy przy stosunkowo niewielkich obrotach auta zapiernicza, bo tak to albo jest strzał jak w dieslu i potem nic albo auto jedzie od 3-4 tys jak w wolnossaku.
Co do 1,6 - dobry do lpg, tani w utrzymaniu, brak turbo, dwumasów, dość tani rozrząd, cewki, świece itp natomiast no nie jest to auto dynamiczne, może na miasto ujdzie do tych 70-80 jest spoko ale trasy, wyprzedzanie to dramat bo 80-120 robi bardzo słabo i to jeszcze Variant będzie ciut zdaje się cięższy.
Taki wybór zdroworozsądkowy bym powiedział.
Wolałbym np 2,0 FSI 150 konne (tylko chyba w kombi brak), ale tutaj już nie jest tak kolorowo np z lpg jak w zwykłym wtrysku.
I tak będzie miał niutonami chyba więcej przy tych 3000 czy 3500 taki TDI jak ta benzyna. Diesel to coś podobnie jak silnik elektryczny. Moc zawsze taka sama niezależnie od obrotów. A żeby móc była taka sama to niuton musi lecieć troszkę w dół wraz ze wzrostem obrotów. No mnie jakoś bardziej odpowiada w moim auy że seria niby 115 koni miała przy obrotach 1900 już równo 90 koni. Jaka moc będziesz miał przy 1900 obr w tym benzynowcu?
Dzieki za wypowiedzi. Jak już pisałem mam 105 PB w golfie 4 i wiem co to znaczy klima i bagaże plus 5 osób. Jest marnie. Myslałem o turanie w 1.6, ale znajomy ma i klnie jak musi jechać. Nie chciałem zmieniać marki na opla zafirę b czy renaulta scenika 3 w PB, ale po Waszych wypowiedziach chyba cz\as rozważyć i tę opcję. Szukam auta dla 2+2 bo syn mi się niedawno urodził i dochodzi wózek duży, wanienka, jego klamoty torby itp. Hatchbak już odpada, nosidelko w srodku i już mało miejsca a golf 5 variant dałby rade, kopiucha nie chcę bo wiadomo jak coś siądzie (dwumasa, wtryski czy turbo) to zamiast synowi coś kupić to będę w auto pchał.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Kup Octavię I kombi 1.9 TDI. W cenie Golfa V dostaniesz auto spokojnie z 2010 roku (jak moja), z polskiego salonu, z udokumentowaną przeszłością, a jeszcze sporo kasy Ci zostanie. Silnik totalnie bezawaryjny, jak i całe auto. U mnie skoda od nowości przejechała już prawie 300 tys km i nie miała ani jednej, najmniejszej awarii. Jedynie kwestie eksploatacyjne. Dwumas, turbo, wtryski dalej oryginalne. No i mimo tylko 100 KM jedzie to bardzo dobrze. A kupisz takie auto z 2010 roku za 15 tys.
- tomelus
- Użytkownik
- Kontakt:
To wszystko zależy jak, gdzie i ile jeździsz. Osobiście jeździłem leonem 2 z tym silnikiem i do normalnej jazdy jest ok.
Co do opla to sam aktualnie mam astre h i powiem szczerze ze dużo lepiej jeździło mi sie vw i następne auto to na pewno będzie vag.
Nie skreślaj TDI poszukaj zadbanego z udokumentowanymi wymianami i będzie ok.
Octavia 1 to też jest dobry pomysł i jak koniecznie chcesz benzynę to poszukaj 2.0 115KM duzo lepsza dynamika niz 1.6. Miałem taki w golf 4 z lpg i bylem bardzo zadowolony.
Co do opla to sam aktualnie mam astre h i powiem szczerze ze dużo lepiej jeździło mi sie vw i następne auto to na pewno będzie vag.
Nie skreślaj TDI poszukaj zadbanego z udokumentowanymi wymianami i będzie ok.
Octavia 1 to też jest dobry pomysł i jak koniecznie chcesz benzynę to poszukaj 2.0 115KM duzo lepsza dynamika niz 1.6. Miałem taki w golf 4 z lpg i bylem bardzo zadowolony.
Było:Fiat 126 elx, VW Golf 1, Opel Corsa B, VW Golf 3, Opel Tigra A, Ford Focus 1, VW Golf 4, Hyundai Coupe, Toyota Celica V, Opel Astra H
Jest: Golf 6 i Roomster
Jest: Golf 6 i Roomster
Ale co ten test wnosi do czego? Benzyna 1.6 czy 2.0 jest gorsza?
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI