Hej
Parę tygodni temu włączyła mi sie kontrolka ABSu, po kilku godzinach zgasła, wczoraj znowu mi się włączyła i zgasał po kilku godzinach, dzisiaj juz mam od rana znowu włączoną! Co się dzieje z tym ABSem? Byłem na tuningu i koleś na hamowni też miał zapaloną ale powiedział że to dlatego że jest na rolkach, potem zjechał i dalej sie paliła ale dał gaz do dechy i przyhamował, potem cofnął i już nie paliła sie. Zapomniałem się spytać czy to jakis trick czy co że się wyłączył, może wy wiecie jak to zrobić?
[mk3] Cholerny ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Triku to nie ma zadnego. Jest jaksa usterka i trzeba ja zlokalizowac. Najlepiej to podpiac auto pod kompa wtedy wykarze co jest grane. Podejzewam ze to czujnik ABS-u przy któryms kole lub powstał bad który trzba zkasowac.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
siema.
tez mialem cos takiego i wymienilem juz dwa czujniki ( w dwoch roznych autach). czujnik raz dziala raz nie.
teraz tez tak mam ale obstawiam ze to zabrudzanie czujnika w prawym przednim kole (cieknie mi magiel i po wachaczu splywa plyn na felge im oze rzucac na czujnik.
raz spotkalem sie z tym ze kabel idacy do czujnika byl rozerwany w niewidocznym miejscu i raz laczyl raz nie, a spece w ASO stwierdzili ze to czujnik. po wymianie bylo to samo. blad znalazl elektro mechanik w zwyklym warsztacie.
posprawdzaj (wyczysc) czujniki i polaczenia. jak nie pomoze to pod kompa i wymiana.
aha czy da sie wyjac stary czujnik bez jego uszkodzenia? jeszcze nigdy mi sie nie udalo...
tez mialem cos takiego i wymienilem juz dwa czujniki ( w dwoch roznych autach). czujnik raz dziala raz nie.
teraz tez tak mam ale obstawiam ze to zabrudzanie czujnika w prawym przednim kole (cieknie mi magiel i po wachaczu splywa plyn na felge im oze rzucac na czujnik.
raz spotkalem sie z tym ze kabel idacy do czujnika byl rozerwany w niewidocznym miejscu i raz laczyl raz nie, a spece w ASO stwierdzili ze to czujnik. po wymianie bylo to samo. blad znalazl elektro mechanik w zwyklym warsztacie.
posprawdzaj (wyczysc) czujniki i polaczenia. jak nie pomoze to pod kompa i wymiana.
aha czy da sie wyjac stary czujnik bez jego uszkodzenia? jeszcze nigdy mi sie nie udalo...
- Paweł Marek
- V.I.P.
wymieniałem tylko raz i wyszedł bez problemu. Wd40, młoteczek, papieros, wd40, młoteczek, papieros, kawka, kombinerki.piotrjamrozek pisze: czy da sie wyjac stary czujnik bez jego uszkodzenia? jeszcze nigdy mi sie nie udalo...
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: [mk3] Cholerny ABS
nie ma tricku, poprostu siada Ci przynajmniej jeden z czujnikówTominator pisze:Hej
Parę tygodni temu włączyła mi sie kontrolka ABSu, po kilku godzinach zgasła, wczoraj znowu mi się włączyła i zgasał po kilku godzinach, dzisiaj juz mam od rana znowu włączoną! Co się dzieje z tym ABSem? Byłem na tuningu i koleś na hamowni też miał zapaloną ale powiedział że to dlatego że jest na rolkach, potem zjechał i dalej sie paliła ale dał gaz do dechy i przyhamował, potem cofnął i już nie paliła sie. Zapomniałem się spytać czy to jakis trick czy co że się wyłączył, może wy wiecie jak to zrobić?
najczęstszym nie wiem czemu jest czujnik w przednim prawym kole
jeśli masz czujnik rozłączany kostką przy kole to jesteś gośc te czujniki
są tańsze i kosztują ok 35-45zł a jeśli masz dopiero złączkę pod maską
na grodzi to koszt takiego nowego oryginalnego czujnika dużo ponad 200zł !
wartości czujników można sprawdzić omomierzem i powinny wynosić
od ok.1kOhma do ok.1,27kOhma
chociaż mozliwe że nie pokaże Ci teraz od razu złych wartości
podłącz do kompa może wykaże ...
[ Dodano: Nie Paź 15, 2006 18:45 ]
oczywiście to należałoby w pierwszej kolejności zrobić przeczyścić wszystko co jestpiotrjamrozek pisze:posprawdzaj (wyczysc) czujniki i polaczenia. jak nie pomoze to pod kompa i wymiana.
koło czujnika nawet ząbkowaną zewnętrzną powierzchnię przeguba (a moze jakiś pył
się zebrął i styka czasami do czujnika, czujnik ją jakby "widzi" i ona poza sprawnym
czujnikiem ma także zasadniczy wpływ na anty bloked system
[ Dodano: Nie Paź 15, 2006 18:47 ]
mi na razie na kilkanaście razy raz sie nie udało, czujnik (jego plastikowa obudowa) pękł na srubie mocującejpiotrjamrozek pisze:aha czy da sie wyjac stary czujnik bez jego uszkodzenia? jeszcze nigdy mi sie nie udalo...