Kącik posiadaczy MK4
Moderator: VIP
Re: Kącik posiadaczy MK4
Ja ze swojej strony polecam Textar. ATE podobno już mocno straciło na jakości i w jednym sklepie polecili mi właśnie Textara, jako najlepszy wybór.
Witam posiadaczy Mk4 mam mały problem z moim golfem 4 1.6 sr 102KM? 75KW mianowicie ostatnio zjeżdżając z trasy prędkość 140 czasami ciut więcej w mieście przepisowi (ok 5 km miastem) staje pod lidlem ;D i zgasiłem silnik i czekałem na znajomą . załączam stacyjkę a tu 120 *C i se myślę o kur ,co jest grane .po kilku dniach sprawdzania temperatura w miesicie ok 95*C na postoju zawsze skacze a jak jeżdżę jest ok. oczywiście w trasie też jest okey
czyli problem jest raczej jak jest rozgrzany i potem stoi . a no i to jest automat .wentylator działa chłodzi . żadnych błędów w vcdsie no i nie wiem czy wymieniać termostat czy np to może być wina oleju w skrzyni bo ja nie wymieniałem go od czasu zakupu no nie wiem co o tym myśleć.Może wy coś podpowiecie
czyli problem jest raczej jak jest rozgrzany i potem stoi . a no i to jest automat .wentylator działa chłodzi . żadnych błędów w vcdsie no i nie wiem czy wymieniać termostat czy np to może być wina oleju w skrzyni bo ja nie wymieniałem go od czasu zakupu no nie wiem co o tym myśleć.Może wy coś podpowiecie
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Olej w skrzyni zmień i tak, ale nie ma on nic do temperatury silnika (raczej). Skoro masz vcds to sprawdź, czy on też pokazuje 120 stopni, czy może to tylko na zegary puszcza.
jak sprawdziłem temperaturę z vcds a z z licznika się różniła np vcds temperatura 78 a licznik 90.
a no i 120*C to była jednorazowa sytuacja teraz zazwyczaj to 95 *C na postoju .chodz nie zawsze
a no i 120*C to była jednorazowa sytuacja teraz zazwyczaj to 95 *C na postoju .chodz nie zawsze
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
rozumiem, że odczytujesz ze wskaźnika na liczniku? Jeśli tak...a licznik nie był rozbierany (źle ustawiona wskazówka) i eeprom licznika grzebany (aby wskaźnik pokazywał faktyczną temperaturę - bo jak sam zauważyłeś 90* na wskaźniku oznacza pewien zakres temperatur odczytanych z czujnika), to już jest niepokojący objaw - może tylko czujnik temperatury świruje a może przycina się termostat...a może pompa nie wyrabia. Po zgaszeniu silnika temperatura rośnie i jest to normalny objaw...dlatego często po zgaszeniu załączają się wentylatory.
licznik nie był grzebany.było cały czas okey .teraz właśnie jakoś skoczyła temperatura .no i właśnie pytanie jest bo nie chce kupować termostatu jak potem objaw by był ten sam a termostat nie kosztuje 2 zl
- Qto
- _
- Kontakt:
Wentylator musi się włączyć zanim wskazówka wychyli się poza 90stopni...chyba nawet drugi bieg załącza się wcześniej. Podłącz vaga, odpal silnik i patrz przy jakiej temperaturze włącza się wentylator. Jeśli wentylatory są dwa, to oczywiście dwa muszą się włączać w tym samym czasie.
Okey .vcds a podlacze po poludniu
Co do wentylatora to kreci sie ten mniejszy.
Co do wentylatora to kreci sie ten mniejszy.
Wentylatory nie chodza wogule po wlaczeniu silnika na blacie 90*C
Ok jestem pewny ze to termostat bo rura Dolna z chlodnicy jest zimna po przejechanu 20km jest cieplejsza ale nie goraca jak ta z gory.
Chyba ze macie inne spostrzezenia
Ok jestem pewny ze to termostat bo rura Dolna z chlodnicy jest zimna po przejechanu 20km jest cieplejsza ale nie goraca jak ta z gory.
Chyba ze macie inne spostrzezenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Osłona silnika przy prawym nadkolu jest taka sama dla wszystkich, czy różni się między wersjami silnikowymi?
- Qto
- _
- Kontakt:
90* na blacie nie oznacza, że wentylatory mają się włączyć...ale już to co widać na kompie - tak. Jednak nie jest to 100% pewność, że termostat jest walnięty...czujnik może podawać złe wartości. No i wentylator...skoro jeden się nie kręci, tzn że nie działa.
Osłony były różne...najlepiej zajrzeć do Etki
Osłony były różne...najlepiej zajrzeć do Etki