[mk4] VW Golf blokada wału korbowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] VW Golf blokada wału korbowego
Witam , VW GOLF IV 1.9 SDI proszę pomóżcie jak najskuteczniej zablokować wał korbowy przed obróceniem ,chcę wymienić uszczelniacz na małym kole zębatym wału korbowego od strony rozrządu ale wał ciągle się obraca , czy samo zamontowanie blokady wałka rozrządu i pompy paliwa wystarczy ? Czy nic się nie zerwie przy rozrządzie pod wpływem nacisku dużej siły na tą śrubę jak będę ją odkręcał ???
[mk4] Re: VW Golf blokada wału korbowego
Nie, nie mam ,ale słyszałem że można wyjąć rozrusznik i tam próbować blokować do tego druga osoba- 5-bieg -hamulec- i to też niby zadziała , jak myślicie ? jest to jakieś rozwiązanie.
Ja kiedyś na biegu blokowałem i jeszcze żona trzymała na hamulcu i odkręciłem ta śrubę w ahf.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Do zblokowania wału służy specjalny uchwyt przykręcany do małego koła zębatego.
Odkręcanie i przykręcanie głównej śruby bez właściwego zablokowania wału powoduje przenoszenie niechcianej siły na czop i może być później przyczyną luzowania się koła (zniekształceniu ulega końcówka czopa wału).
Ten klucz można zobaczyć w google pod hasłem "klucz war207"
Odkręcanie i przykręcanie głównej śruby bez właściwego zablokowania wału powoduje przenoszenie niechcianej siły na czop i może być później przyczyną luzowania się koła (zniekształceniu ulega końcówka czopa wału).
AndrzejP4 pisze: ↑czw mar 15, 2018 22:49Do zblokowania wału służy specjalny uchwyt przykręcany do małego koła zębatego.
A masz może link do takiego klucza bo pod hasłem które podałeś "klucz war207" jest to dla mnie trochę zagmatwane jak miałbym takim kluczem zablokować wał korbowy i jednocześnie odkręcać śrubę.
Od biedy możesz włożyć jakiś klucz płaski między koło zamachowe a skrzynię. Też się sprawdzi. Oczywiście
druga osoba niezbędna.
druga osoba niezbędna.
Mi się właśnie kojarzy taki grzebień przykręcany tak że łapał wieniec zębaty na zamachu. To na pewno utrzyma siły jakie będą przykładane do odkręcenia śruby czołowej. Kiedyś w robocie Wiesław odkręca taka śrubę a ja trzymałem właśnie takim mega płaskownikiem zaostrzonym na płasko. Śruba nie dawała się odkręcić tak że mnie odsuwalo na tym plaskowniku jak Wiesiu z kluczem i rurką też uwieszal się na śrubie.
Ja odkręcam te śruby ( oprócz 2,5 TDI ) blokując wał paskiem zębatym.
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Ale po co jakieś blokady? Osobiście wymieniam rozrząd w TDI/SDI bez blokad. Ściągam pasek, później zakładam tak jak było i jest ok. Jedynie wałek rozrządu blokuję żeby się nie obracał.
Robota na max półtorej godzinki max dwie w pojedynkę.
Robota na max półtorej godzinki max dwie w pojedynkę.
Żeby wymienić nie pasek a simmering wału.
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
A sorki bo zrozumiałem że chodzi o simering rozrządu. Mój błąd.
Piąty bieg, druga osoba noga na hamulcu i odkręcasz. Tylko masakra jest ruszyć śrubą trzymającą małe koło zębate.
Piąty bieg, druga osoba noga na hamulcu i odkręcasz. Tylko masakra jest ruszyć śrubą trzymającą małe koło zębate.
-
- VWGolf.pl Killer
Ja sobie dorobiłem,weź kawałek płaskowniki,wywierc otwór by weszło na śrubę poznacz otwory 4 wywierc,zakładasz dokręcasz śrubami od koła i odkręcasz...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11