[Bora] Włączający się wentylator na zimny silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Bora 1.6SR
- Silnik: AKL
- Kontakt:
Witam,
Problem dosyć znany, sporo wyczytałem o tym,znalazłem dwa rozwiązania swojego problemu a nie wiem czy właściwe, bo w żadnym z przeczytanych postów osoba, która miała problem nie napisała, że rady użytkowników pomogły.
A więc po przekręceniu kluczyka w stacyjce włączają mi się wentylatory chłodnicy(dwa) na zimnym silniku. Wszystko trwa może z minutę po czym się wyłączają. Winą może być przekaźnik albo czujnik temperatury chłodnicy?
Drugi problem jaki mam co dzisiaj mi się ujawniło...nie działają mi wycieraczki w pracy cyklicznej. Jak przerzucę manetką na pracę cykliczną to wycieraczki raz przeczyszczą szybę po czym już nie reagują. Gdy ruszę regulacją tempa działania to zadziałają dwa razy i koniec...
Problem dosyć znany, sporo wyczytałem o tym,znalazłem dwa rozwiązania swojego problemu a nie wiem czy właściwe, bo w żadnym z przeczytanych postów osoba, która miała problem nie napisała, że rady użytkowników pomogły.
A więc po przekręceniu kluczyka w stacyjce włączają mi się wentylatory chłodnicy(dwa) na zimnym silniku. Wszystko trwa może z minutę po czym się wyłączają. Winą może być przekaźnik albo czujnik temperatury chłodnicy?
Drugi problem jaki mam co dzisiaj mi się ujawniło...nie działają mi wycieraczki w pracy cyklicznej. Jak przerzucę manetką na pracę cykliczną to wycieraczki raz przeczyszczą szybę po czym już nie reagują. Gdy ruszę regulacją tempa działania to zadziałają dwa razy i koniec...
-
- VWGolf.pl Killer
tak może być czujnik lub odpięta wtyczka lub zabrudzona przy bloku silnikaceem pisze:A więc po przekręceniu kluczyka w stacyjce włączają mi się wentylatory chłodnicy(dwa) na zimnym silniku. Wszystko trwa może z minutę po czym się wyłączają. Winą może być przekaźnik albo czujnik temperatury chłodnicy?
prawdopodobnie zapieczone masz te sworznie do których przykręca się ramie wycieraczek trzeba wyjąć cały mechanizm i rozebrać te sworznie i przesmarować gdzieś na forum jest to opisane jak to zrobićceem pisze:Drugi problem jaki mam co dzisiaj mi się ujawniło...nie działają mi wycieraczki w pracy cyklicznej. Jak przerzucę manetką na pracę cykliczną to wycieraczki raz przeczyszczą szybę po czym już nie reagują. Gdy ruszę regulacją tempa działania to zadziałają dwa razy i koniec...
Nie masz czujnika deszczu lub samego przekaźnika wycieraczek pod czujnik?ceem pisze:nie działają mi wycieraczki w pracy cyklicznej. Jak przerzucę manetką na pracę cykliczną to wycieraczki raz przeczyszczą szybę po czym już nie reagują. Gdy ruszę regulacją tempa działania to zadziałają dwa razy i koniec...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
W pierwszym problemie wyczyściłem przekaźnik i wentylatory nie włączają się na zimnym silniku.
Wiesz co...nie miałem znalazłem go schowanego w podsufitce i nie wiem z jakiego powodu...Jak przyłożyłem czujnik do szyby reagował normalnie. Przy kropli deszczu wycieraczki popylały jak oszalałe teraz zastanawia mnie dlaczego był schowany...cinek2004 pisze:Nie masz czujnika deszczu lub samego przekaźnika wycieraczek pod czujnik?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wszystkie szyby są numerowane. Wydaje mi się, że czujnika ktoś chciał się pozbyć, bo nie mam tej rurki na kabelki oraz części rurki wchodzącej w lusterko. Czujnik może nie działa prawidłowo, bo nie jest przyklejony na fiolę żelową? Jak sądzisz?
Re: [Bora] Włączający się wentylator na zimny silniku
Pod lusterkiem masz oczko na czujnik?ceem pisze:Wszystkie szyby są numerowane. Wydaje mi się, że czujnika ktoś chciał się pozbyć, bo nie mam tej rurki na kabelki oraz części rurki wchodzącej w lusterko. Czujnik może nie działa prawidłowo, bo nie jest przyklejony na fiolę żelową? Jak sądzisz?
Jeśli nie, to albo szyba albo czujnik nie jest fabryczny. Bardziej prawdopodobne, że szyba.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pod lusterkiem jest oczko na czujnik. W tym oczku dość sporo pozostałej masy trzymającej czujnik. Zgodnie z historią serwisową z ASO szyba była wymieniana w 2003 roku.
No to wystarczy wyczyścić pozostałości żelu i założyć czujnik.