Kącik posiadaczy MK4

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » wt gru 26, 2017 17:33

lwlw pisze:
cinek2004 pisze:Allegro, ASO?
Domyślam się, tylko jak to znaleźć...
sebekgolf pisze:chcesz zrobić ciszej, to musisz wykleić rant tylnych drzwi, na który zachodzą przednie, uszczelką czołową. Ja u siebie na próbę przykleiłem pasek od samej góry długości 3-4 cm i już tak nie świszczy.
Możesz coś więcej - jaka uszczelka i gdzie dokładnie ją przykleiłeś?
Kurcze nie miałem kiedy na forum wejść a teraz siedzę na lotnisku. Ogólnie wkleiłem uszczelkę pomiędzy drzwi przednie i tylne, tak, że po zamknięciu drzwi przednich, dociskają one uszczelkę i jest szczelne pomiędzy przednimi a tylnymi drzwiami.
Qto pisze:
sebekgolf pisze:
Qto pisze:kewinpol, mamy Ci teraz wskazać którą przepływkę kupić? Po postach jakie piszesz, mam wrażenie że kupiłeś najtańsze mk4 jakie było w okolicy i teraz podobnym kosztem chcesz aby doprowadzić je do stanu aby jakoś jeździło.

Panowie jak sprawdzić czy samopoziomowanie działa? Większość aut z któymi miałem styczność ustawiały sobie światła po ich włączeniu...w mk4 nie widzę takiego czegoś (miałem ostatnio 3 mk4 na ksenie i każdy tak miał - chyba że we wszystkich coś nie halo)...a może powinny się obniżyć kiedy przy zapalonych światłach wsadzę coś do bagażnika? ...a może jak tak zrobię to nic się nie stanie ale jak zgaszę i zapalę ponownie światła to te się obniżą? Ewentualnie co sprawdzać vagiem?

Drugie pytanie...przy jakiej prędkości wymiękają Wam uszczelki w drzwiach? Jak miałem 75KM to nie miałem problemu...ale przedwczoraj leciałem 230kmh to miałem wrażenie że prawe drzwi są otwarte :kac: uszczelka normalnie się wgniotła i puszczała jakby furtka była otwarta :grrr:
Wiało ci do środka ?

Bo jak nie, a chcesz zrobić ciszej, to musisz wykleić rant tylnych drzwi, na który zachodzą przednie, uszczelką czołową. Ja u siebie na próbę przykleiłem pasek od samej góry długości 3-4 cm i już tak nie świszczy.
Wyciągnąłem trochę błotniki żeby zachodziły na drzwi i już takiej tragedii (jakby drzwi byly otwarte) nie było...a wcześniej tak jak pytasz - uszczelka się poddawala.
U mnie między drzwiami przód/tył nic nie słychać...tzn to co dzieje się z przodu wszystko zaglusza. Z tego co widzę to drzwi nie idą w linii z szybą przednią...po środku wysokości szyby ewidentnie jest większa szpara - tak samo przy prawych i lewych drzwiach - u Was też tak jest? Następnym razem jak będę w PL to wrzucę na próbę drzwi z polifta...sprawdze jak leżą i to czy dodatkowa uszczelka coś daje.

Ps poleci ktoś kabelek do odczytu/zapisu sterownika EDC15 (inne też mogą być, ale ten muszę ogarnąć)? Po zrobieniu na szybko programu okazało się, że EGR jest włączony...a wcześniej był wyłączony :banghead: Mam mapę z wyłączonym EGR tylko muszę ją wrzucić do sterownika ale kabla brak. Tu gdzie jestem za samo wrzucenie gotowej mapy zaśpiewali mi 700zł - za te pieniądze to wolę kupić kabel i zrobić to sobie sam.
MPPS ogarnie Ci EDC15 i nie tylko.
Qto pisze:Garrison, ma ograniczenia i jak odliczanie dojdzie do 0km to nie odpalisz auta :grrr:
Dowcipniś :helm:
liteon0 pisze:Mam pytanko do tych co jeżdżą TDIkami. Przed zimą odkręcacie nakrętkę pod filtrem paliwa i spuszczacie wodę (o ile w ogóle tam jest)?
Nigdy. Ja po prostu wymieniam cały filtr co 50 tyś km lub raz w roku jeśli zrobię więcej niż 50tyś km w ciągu jednego roku. Do tego tankuję tylko na dużych stacjach, unikając takich pod marketami itd.

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Auto: Leon 5F Xperience
Silnik: CZCA

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Garrison » wt gru 26, 2017 22:24

Odnośnie inspekcji, to moje obawy były uzasadnione! W pracy mamy Clio z 2008 roku bodajże. Kierowca nie zwracał uwagi na komunikaty i teraz trzeba wymienić czujnik położenia wału (no chyba, że się tylko zbiegło w czasie :helm:) bo za żadne skarby nie odpali :bigok:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » wt gru 26, 2017 23:07

Garrison pisze:Odnośnie inspekcji, to moje obawy były uzasadnione! W pracy mamy Clio z 2008 roku bodajże. Kierowca nie zwracał uwagi na komunikaty i teraz trzeba wymienić czujnik położenia wału (no chyba, że się tylko zbiegło w czasie ) bo za żadne skarby nie odpali
bez jaj...
kumpel (także we francuzie) też miał gdzieś inspekcje...odliczanie doszło do "0" i następnego dnia rano nie miał powietrza w kole - normalnie pomyślałbym że to przez tego wkręta co był w oponie ale gdzież taki zbieg okoliczności...to na bank wina olewania serwisu

Awatar użytkownika
G0 Karcio
..::VWGolfExclusiveEdition::..
Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2
Silnik: AHF

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 11:26

Fumfle, tylna szyba w Borze jest taka sama jak w golfie IV? W ETCe pokazuje mi tylko szyby do Varianta i Limusine.

Awatar użytkownika
Craash
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Craash » śr gru 27, 2017 11:53

Kombi ma taką samą.

Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 12:35

To samo co hatchback? Czuli na limusine nie patrzec?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » śr gru 27, 2017 12:52

Wszystkie nadwozia mają inna szybę tylną.
Patrząc w katalogu na Borę...viariant oznacza kombi - wiadomo...natomiast limousine oznacza sedana. W przypadku Golfa variant wiadomo...a limousine oznacza hatchbacka.

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 13:22

Qto, aha :pub: . To teraz pytanie, mam navi i napewno moja szyba nie jest zielona jak to pokazuje ETKA. A tam zielone szyby maja golfy z navi. A moja to jaka jest? Czarna też nie :los2: . Robi to czy szyba ma być zastosowana do mk4 z navi czy nie? Szyba to szyba chyba. No i przy okazji, jak sprawdzić jaką nam szybę? Numeru na niej raczej nie znajdę.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » śr gru 27, 2017 13:35

G0 Karcio, pewnie masz zieloną. Przypomnij się wieczorem to wrzucę foto z numerem szyby.

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 14:01

Qto, ja tam nic zielonego nie widzę, ale OK. Sprawdzę a Tobie kolego przypomnę :D .

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » śr gru 27, 2017 15:46

już jestem w domu więc leci fotka...
na niebieskich szybach widać że są niebieskie, na zielonych nic nie widać...chyba że postawimy je przy białym szkle

Obrazek

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 15:58

Qto, no fakt, jest numer :D . Dziękuje Ci :pub: . A jakaś jest różnica czy to zielona czy niebieska? Co ma kolor do navi? To chuba mam zieloną choć tego nie widzę. Rozumiem, że ziwlone jakieś lepsze jak pod navi?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » śr gru 27, 2017 16:27

nie wiem czym różni się szyba pod navi od zwykłej...ale tu nie chodzi o kolor. Po prostu pod navi wychodziła tylko zielona szyba.

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: G0 Karcio » śr gru 27, 2017 18:31

Qto, Ty kolego chyba żeś połknął całą encyklopedię od mk4 :pub: .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”