Każdy spełniający normę i wymieniany co 10 tys km będzie dobrylwlw pisze:Jako, że w ALH szykuje mi się wymiana oleju, chcę na zimę zalać 0W40, ewentualnie 5W40. Co polecacie dobrego?
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Re: Jaki olej?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Jaki olej?
Mysli ze zrobi cos lepiej bo zaleje 0w40. Nic lepiej nie bedzie jak tez dobry olej czy to 10w40 czy 5w40.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Polecam!
Valvoline 10W40 Olej nie najlepszy, ale i nie najgorszy. Średniej półki. Fajnie wygłusza silnik. Cenowo też nie jest jakiś strasznie drogi.
Valvoline 10W40 Olej nie najlepszy, ale i nie najgorszy. Średniej półki. Fajnie wygłusza silnik. Cenowo też nie jest jakiś strasznie drogi.
Jaki olej?
Wygłusza powiadasz? Hm, przy ostatniej wymianie zalałem 5W40 Lotosu i mam wrażenie, że jest głośniej. Jeździ może ktoś na tym oleju?
W ogóle hałas silnika (ALH) jest moim zdaniem największą bolączką tego samochodu.
W ogóle hałas silnika (ALH) jest moim zdaniem największą bolączką tego samochodu.
Jaki olej?
Moje zdanie: nie leje się żadnego szitu typu Lotos, Orlen i koniec. Te oleje to po prostu dziadostwo, nie trzymają norm lepkości, gęstości etc. i na jakie by nie spojrzeć forum mają ludzie z tym cholerstwem wieczne problemy. A to głośne szklanki zaworowe, a to panewki, a to co innego. Ja uznaję najbardziej ELF'a i MOTUL'a, Aczkolwiek znajdzie się wielu zwolenników Castrol'a czy Shell'a jeszcze, ew. Valvoline na przykład. Co do parametrów oleju - zawsze taki jaki poleca producent. To nie jest kwestia czy mogę zamienić półsyntetyk na syntetyk, oleje po prostu mają swoje parametry. Syntetyk ma cieńszy film olejowy i będzie do ciaśniej spasowanych silników, nieszczególnie sprawdzi się w luźno spasowanych. Może wywołać problem ze szklankami zaworowymi obliczonymi pod określone parametry oleju. Tam będzie lepszy zwykły zalecany półsyntetyk 10W-40. Niektórym ciężko zrozumieć że wszystko w silniku jest dobrze obliczone przez rząd panów w dużych okularach i zaczepistym doświadczeniem fizyczno-chemicznym i naprawdę nie w każdej dziedzinie można ich poprawiać:) Zawsze najlepszym olejem będzie ten polecany przez producenta. No i wiadomo renomowanej marki. Najlepiej nie rozlewany w PL ( dlaczego niech każdy sobie sam odpowie...)
___
Jaki olej?
Cześć! Posiadam golfa V 2.0 TDI BKD (bez dpf) po przekładce. niby przebiegu 200tyś ( ) ale silnik nie wiem jaki ma przebieg. Nie wiem też jaki jest tam obecnie olej i ile na nim było jeżdzone, ale na bagnecie przezroczysty już nie jest.
Troche poczytałem, myślę że półsyntetyk 10w40 z normą 501.01 będzie dobrym rozwiązaniem? Zalałbym 5w30, ale boję się że był zalany inny niż syntetyk lub ma jakiś nagar i będzie problem.
Czy jednak nie bać się i lać syntetyk?
Troche poczytałem, myślę że półsyntetyk 10w40 z normą 501.01 będzie dobrym rozwiązaniem? Zalałbym 5w30, ale boję się że był zalany inny niż syntetyk lub ma jakiś nagar i będzie problem.
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Lej taki jak zaleca producent, czyli te 5W30, 5W40. W bajki typu "ło panie, 200 tysięcy to już 10W40" nie wierz. Jak zobaczysz, że Ci gdzieś spływa olej, to napraw wyciek i tyle.Jacup pisze:Cześć! Posiadam golfa V 2.0 TDI BKD (bez dpf) po przekładce. niby przebiegu 200tyś ( ) ale silnik nie wiem jaki ma przebieg. Nie wiem też jaki jest tam obecnie olej i ile na nim było jeżdzone, ale na bagnecie przezroczysty już nie jest.
Te oleje nie są ani lepsze ani gorsze od innych.iNitiaL pisze:Moje zdanie: nie leje się żadnego szitu typu Lotos, Orlen i koniec. Te oleje to po prostu dziadostwo...
Gorsze to są oleje, których wymianę przeciągnięto. Większość problemów z silnikami to przeciąganie interwałów i przebieg znacznie większy niż licznikowy.
Cześć, jeżdze na motulu specific 505.01 5w40. Chce zmienic na Valvoline All-Climate Diesel C3 5W40
Zostało mi 1,5 l motula w bańce - można poźniej ewentualnie dolewać tego motula do valvoline?
Zostało mi 1,5 l motula w bańce - można poźniej ewentualnie dolewać tego motula do valvoline?
- Garrison
- Forum Master
Bez problemu.dorus02 pisze:Cześć, jeżdze na motulu specific 505.01 5w40. Chce zmienic na Valvoline All-Climate Diesel C3 5W40
Swoją drogą zbliża mi się wymiana oleju i stwierdziłem, że się pobawię w przesiadkę z 10W40 (no bo 300 tysięcy HURR to taki lać trzeba! DURR) na 5W40. Dam znać jak mi porozpuszcza uszczelki
Jaki olej?
Nic nie porozpuszcza. Ciekawe jaki olej mialby zalac kolega unas na touranie co ma 1.4 tsi i 700 tys na szafie. Pewnie o gestosci mazutu co nie. Ci ludzie to juz nigdy nie zmadrzeja. Jednak moj dawny nauczyciel od matmy mial racje. W Polsce jest 7%ludzi inteligentnych a reszta to glaby. Dlatego nawet wybory rzadowe sa w sumie wykonane glownie przez debili.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Garrison
- Forum Master
Ciii, nie zdradzaj zakończenia. Daj się niektórym ponapawać myślą "ha, zepsuje silnik"wesol pisze:Nic nie porozpuszcza.
Jaki olej?
Olej leje się zgodny z zaleceniem producenta bez względu na przebieg.
Motodoktor i trociny to nie sposób na cieknący silnik. Zepsuło się? Trzeba naprawić.
Motodoktor i trociny to nie sposób na cieknący silnik. Zepsuło się? Trzeba naprawić.