[MK3 1Y] ŚWIATŁA AWARYJNE
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1Y] ŚWIATŁA AWARYJNE
Przestały działać światła awaryjne, kierunkowskazy i pozostałe działają prawidłowo.
Pomocy!
Pomocy!
Ostatnio zmieniony śr paź 11, 2006 16:26 przez ryba_71, łącznie zmieniany 1 raz.
Wczoraj dodatkowo zauważyłem, że bezpiecznik jest OK, a ponad to przy włączonych światłach mijania i przełączniku kierunkowskazów (oczywiście bez kluczyka) świecą się światła postojowe, ale wszystkie a nie jak powinno być jedna para (np lewy przód i lewy tył). Odnośnie przełącznika awaryjnych to jak się do niego dobrać?
nie wiem jak to jest rozwiązane w mk3, ale w mk2 jeśli włączysz mijania bez kluczyka to świecą się wszystkie postojowe, bez względu na położenie manetki od kierunków. Dopiero po wyłączeniu świateł, można w niektórych modelach zapalić jedną stronę.ryba_71 pisze:Wczoraj dodatkowo zauważyłem, że bezpiecznik jest OK, a ponad to przy włączonych światłach mijania i przełączniku kierunkowskazów (oczywiście bez kluczyka) świecą się światła postojowe, ale wszystkie a nie jak powinno być jedna para (np lewy przód i lewy tył).
tak jest ale jeśli światła są WYŁĄCZONE. Jak włączysz krótkie i wyciągniesz kluczyk to zostają CZTERY postojowe. ( 2-tył + 2 przód). Dlatego właśnie zakłada się różne sygnalizatory załączonych świateł.miś fazi pisze:po wyłączeniu zapłonu ze styku stacyjki P wyłącznik kierunkowskazów dostaje napięcie kablem szarym i rozdziela na pozycyjne prawe lub lewe , a jak Tobie świecą wszystkie to masz zwarcie właśnie na wyłączniku kierunkowskazów
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jest tak jak pisze bodzio_j jeśli chodzi o działanie postojowych.
ryba_71 nie widzę innej możliwości tylko:
1. albo uszkodzony włącznik awaryjnych. (On ma w środku 4 pary styków i coś się mogło upalić).
2. Albo dziwna awaria przerywacza który przestał działać pod obciążeniem wszystkimi kierunkami a pod obciążeniem tylko jednej strony działa,nie spotkałem się z czymś takim ale kto wie.
.Jeśli kierunki działają to znaczy że bepiecznik jest dobry
ryba_71 nie widzę innej możliwości tylko:
1. albo uszkodzony włącznik awaryjnych. (On ma w środku 4 pary styków i coś się mogło upalić).
2. Albo dziwna awaria przerywacza który przestał działać pod obciążeniem wszystkimi kierunkami a pod obciążeniem tylko jednej strony działa,nie spotkałem się z czymś takim ale kto wie.
.Jeśli kierunki działają to znaczy że bepiecznik jest dobry
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Czyli nie możesz zostawić włączonych pozycyjnych jak idziesz sobie do baru w nocy?
No to niestety masz coś skichane. Może piszczyk źle zamontowany. A jak zostawisz włącznik świateł na mijania i wyciągasz kluczyk to też piszczy?
No to niestety masz coś skichane. Może piszczyk źle zamontowany. A jak zostawisz włącznik świateł na mijania i wyciągasz kluczyk to też piszczy?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.