Nie świeci kontrolka świec żarowych, brak zasilania ECU
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam !
Mam problem z Bora 1.9TDI, nie świeci się kontrolka od świec żarowych i auto nie odpala. Nie słyszę buczenia pompy, rozrusznik kręci, inne kontrolki świecą. Wymieniłem przekaźnik nr 109, bez zmian. Dostałem się dziś do ECU i na kostkach nie ma zasilania po przekręceniu zapłonu. Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć ??
Mam problem z Bora 1.9TDI, nie świeci się kontrolka od świec żarowych i auto nie odpala. Nie słyszę buczenia pompy, rozrusznik kręci, inne kontrolki świecą. Wymieniłem przekaźnik nr 109, bez zmian. Dostałem się dziś do ECU i na kostkach nie ma zasilania po przekręceniu zapłonu. Czy ktoś jest w stanie mi coś podpowiedzieć ??
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zobacz czy na gnieździe przekaźnika jest napięcie...jak jest to zamiast przekaźnika zrób zworkę jakimś labelkiem i zobacz czy kontrolka się zapali. Przekaźnik jest zasilany z jednego z bezpieczników przy aku.
prąd na kostce jest (12v), mostkowanie też nie "uruchomiło" kontrolki... jakieś inne pomysły?
- Qto
- _
- Kontakt:
Mógłbyś podać kod literowy silnika i rok aby nie błądzić po schematach...
To napięcie na gnieździe przekaźnika dobrze jakbyś sprawdził żarówka 21W - dla pewności. Dalej bezpieczniki 32, 34, 43 - czy dobre i jak wyżej...czyli czy jest na nich napięcie.
To napięcie na gnieździe przekaźnika dobrze jakbyś sprawdził żarówka 21W - dla pewności. Dalej bezpieczniki 32, 34, 43 - czy dobre i jak wyżej...czyli czy jest na nich napięcie.
Kod silnika to AJM, a rocznik 1999. Bezpieczniki przy akumulatorze są dobre (32, 34, 43 - bo o nich mowa?) , zaraz sprawdzę czy jest na nich napięcie i poszukam żarówki do zdiagnozowania tej kostki poraz kolejny.
- Qto
- _
- Kontakt:
Napięcie na bezpiecznikach dla pewności też sprawdzaj żarówka...zeby nie grzebać dwa razy tego samego
.....napięcia na skrzynce z bezpiecznikami wewnątrz kabiny nie ma (piszę o bezpiecznikach 32. 43. 43). Bezpieczniki są dobre.
- Qto
- _
- Kontakt:
Nie napisałem wcześniej i nie wiem czy tak sprawdzałeś....te bezpieczniki są zasilane z przekaźnika o którym mowa wyżej. Także albo zworka musi być zrobiona albo włożony przekaźnik (sprawny) i włączony zapłon - najlepiej sprawdzić obydwie opcje...zworka i przekaźnik żeby mieć pewność co do przekaźnika.
tak też sprawdzałem na włączonym zapłonie, przekaźniki mam nowe na podmiankę (103 oraz 109)
- Qto
- _
- Kontakt:
To wskazuje na problem pomiędzy przekaźnikiem a skrzynka bezpieczników. Skup się na gnieździe przekaźnika...czy na pewno dobrze sprawdziles wszystko - zworka najpewniejsza...dopiero później wyciągaj skrzynkę i pruj wiązkę - od przekaźnika do tych trzech bezpieczników idzie jeden kabel...takze jeśli na bezpiecznikach nie ma napięcia to trzeba się upewnić że jest ono podawane przy przekaźniku
rozumiem, żę prawidłowe, to 12 V ? dzień wcześniej izolowałem przetarty kabel od ABS, czy mogło się zrobić zwarcie i coś uszkodzić ?
- Qto
- _
- Kontakt:
Plus minus...ale jeśli gdzieś jest uszkodzony kabel, ostatnia żyła się trzyma to miernik napięcie Ci pokaże...ackabel nic nie zasili - dlatego lepiej sprawdzać żarówką.aurello pisze:rozumiem, żę prawidłowe, to 12 V
Ciężko powiedzieć...zalezy czy to jakieś zasilanie...czy było jakieś zwarcie itd.aurello pisze:dzień wcześniej izolowałem przetarty kabel od ABS, czy mogło się zrobić zwarcie i coś uszkodzić ?
w takim razie idę sprawdzić żarówką gniazdo przekaźnika 109 i bezpieczniki w skrzynce..
okazało się, że na skrzynce z bezpiecznikami (32, 34, 43) nie ma napięcia w ogóle (na zapłonie), a na kostce od przekaźnika 109 miernik napięcia pokazuje 12V, ale żarówka się nie zaświeciła...tylko malutkie iskierki się ukazały po dotknięciu drucika z żarówką