MK3 1.9 TD AAZ Pali tylko na plaka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mamy w rodzinie Golfika MK3 1.9 TD z jednostką napędową o oznaczeniu AAZ, jest to prawdopodobnie mój pierwszy post na forum, mimo to liczę na VWaszą pomoc.
Choroba w/w pojazdu samochodowego napędzanego silnikiem wysokoprężnym polega na tym, że nie odpala o własnych siłach, tzn. wymagane jest ściągnięcie rury od filtra powietrza i "wtrysk" tamtędy popularnego środka do nabłyszczania tapicerki o nazwie "Plak". Sytuacja jest o tyle dziwna, że gdy zgasimy nasz egzemplarz "fałwe", to nadal nie chce odpalić o własnych siłach, problem występuje zarówno na zimnym, jak i rozgrzanym silniku, "trójka" pracuje wzorowo na biegu jałowym i tak samo jeździ, jednakże zgaszenie auta i chęć ponownego uruchomienia jednostki napędowej wiąże się z koniecznością "wtryśnięcia" plaka, gdyż inaczej nie odpali.
Sprawdzałem bezpiecznik bodajże od pompy paliwa i świec żarowych (żółty, nr 18 licząc od lewej strony), jest cały, wyciągałem przekaźnik i domniemałem, że był kiedyś wymieniany ze względu na pomazanie go markerem (zapewne był brany ze szrotu), możliwe że odmówił posłuszeństwa i dlatego dzieje się "cyrk"?
Ewentualnie mamy jeszcze drugą "trójkę" z silnikiem TDI, tylko niestety nie wiem o jakim oznaczeniu jednostki napędowej, czy przekaźnik będzie taki sam jak w AAZ?
PozdraVWiam i liczę na odpowiedź,
Jagi.
Choroba w/w pojazdu samochodowego napędzanego silnikiem wysokoprężnym polega na tym, że nie odpala o własnych siłach, tzn. wymagane jest ściągnięcie rury od filtra powietrza i "wtrysk" tamtędy popularnego środka do nabłyszczania tapicerki o nazwie "Plak". Sytuacja jest o tyle dziwna, że gdy zgasimy nasz egzemplarz "fałwe", to nadal nie chce odpalić o własnych siłach, problem występuje zarówno na zimnym, jak i rozgrzanym silniku, "trójka" pracuje wzorowo na biegu jałowym i tak samo jeździ, jednakże zgaszenie auta i chęć ponownego uruchomienia jednostki napędowej wiąże się z koniecznością "wtryśnięcia" plaka, gdyż inaczej nie odpali.
Sprawdzałem bezpiecznik bodajże od pompy paliwa i świec żarowych (żółty, nr 18 licząc od lewej strony), jest cały, wyciągałem przekaźnik i domniemałem, że był kiedyś wymieniany ze względu na pomazanie go markerem (zapewne był brany ze szrotu), możliwe że odmówił posłuszeństwa i dlatego dzieje się "cyrk"?
Ewentualnie mamy jeszcze drugą "trójkę" z silnikiem TDI, tylko niestety nie wiem o jakim oznaczeniu jednostki napędowej, czy przekaźnik będzie taki sam jak w AAZ?
PozdraVWiam i liczę na odpowiedź,
Jagi.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Do sprawdzenia kąt wtrysku i świece. W dalszej kolejności wtryski i kompresja, na samym końcu pompa wtryskowa.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Ściągaj rozrząd i wymiana koła na wale gdyż się wyrobiło tzn. ścieło klin
http://images28.fotosik.pl/235/de75d806d98d8cf2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjecie z forum a4
http://images28.fotosik.pl/235/de75d806d98d8cf2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
zdjecie z forum a4
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
TDI nie ma klina ale śruba mogła się poluzować i rozbiło wewnątrz koło zębate.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
Re: MK3 1.9 TD AAZ Pali tylko na plaka
kolego tutaj mowa o silniku td a nie tdiarka10 pisze:TDI nie ma klina ale śruba mogła się poluzować i rozbiło wewnątrz koło zębate.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Może nie tak szybko. Na dobry początek,zdjąłbym pokrywę zaworów i tylko sprawdził rozrząd.ciachotdi pisze:Ściągaj rozrząd i wymiana koła na wale gdyż się wyrobiło tzn. ścieło klin