Golf IV 1.9 TDI 90 KM-traci moc przy 100-120km/h
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam Golfa IV 1.9 TDI 90 KM i od 2 dni dziwny problem. Auto wcześniej nieźle się zbierało jak na 90 KM ale 2 dni temu po prostu przy 120 km/h lekko szarpnął i stracił moc. Dzieje się tak cały czas tzn. przy 100-120 km/h auto lekko "szarpnie" i nie ma praktycznie mocy jakby zamiast 90 KM miał z 45 KM i cały czas tak jest dopóki nie uruchomię ponownie silnika po czym auto jeździ normalnie jeżeli nie przekroczę tych 100-120 km/h :/ co o tym myślicie? Ja osobiście obstawiam przepływomierz ale nie jestem w 100% pewny bo dziś zamówiłem kabel VAG (mechanik woła 40 zł za sprawdzenie gdzie kabel na allegro jest za tyle samo). Co do kabla zamówiłem ten: http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-v ... 62401.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dziwne to jest to ,że mając banalne i powszechne w aucie z turbo o zmiennej geometri przeładownie ,ciągle znajdują się ludzie, którzy tak jak Ty ,piszą że mająsiszi99 pisze:mam Golfa IV 1.9 TDI 90 KM i od 2 dni dziwny problem
a wystarczy wpisać w google "Golf IV stracił moc " i "dziwny problem " staje się powszechnie znanym ,standardowym wręcz problemem przeładowania w tych autach ,z powodu zapieczonych kierownic w turbiniesiszi99 pisze:dziwny problem

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Re: Golf IV 1.9 TDI 90 KM-traci moc przy 100-120km/h
Kurrde, bardziej spodziewałem się tutaj odpowiedzi w stylu "90KM? Jakiej mocymunior pisze:Dziwne to jest to ,że mając banalne i powszechne w aucie z turbo o zmiennej geometri przeładownie ,ciągle znajdują się ludzie, którzy tak jak Ty ,piszą że mająsiszi99 pisze:mam Golfa IV 1.9 TDI 90 KM i od 2 dni dziwny problema wystarczy wpisać w google "Golf IV stracił moc " i "dziwny problem " staje się powszechnie znanym ,standardowym wręcz problemem przeładowania w tych autach ,z powodu zapieczonych kierownic w turbiniesiszi99 pisze:dziwny problem

Jak się już czepiasz przepływomierza, to możesz go odpiąć i się przejechać. Wątpię jednak, by to coś dało.
Kurde no bo "dziwny" ten problem
z tym turbo to łatwo się idzie uporać czy szykuje się wiekszy wydatek? :/

- Garrison
- Forum Master
W sieci jest dużo poradników jak wyczyścić turbinę. Ze zdejmowaniem możesz się pomęczyć, choć możesz też pojechać do mechanika by ją dla Ciebie wydobyli. Ino dodatkowe koszty.siszi99 pisze:Kurde no bo "dziwny" ten problemz tym turbo to łatwo się idzie uporać czy szykuje się wiekszy wydatek? :/
hm... dziś od samego rana na zimnym silniku przydusiłem na gaz i bez problemu szedł ponad 120 km/h ale po osiągnięciu 90 C znowu stracił moc..odłączyłem przepływomierz i jest jeszcze gorzej. czyli wydobyć i wyczyścić turbinę czy może zawór n75 lub jakieś wężyki?
dodam że zawsze po przekręceniu stacyjki cykał zawór tylko teraz nie wiem czy n18 czy n75 a teraz cisza nic nie słychać.

- Garrison
- Forum Master
Najprościej to logi zrobić i z nich forumowi znachorzy wyczytają, gdzie tkwi problem. N18 i N75 bodajże można podmienić.
czekam za kablem VAG (ma być do piątku jeżeli INPOST się zmieści w czasie) a jak dojdzie to podrzucę jakieś dane/logi odczytane z VAG-COM 

problem rozwiązany. okazało się że ten elektrozawór przestał cykać co jest ukazany na zdjęciu i lekkie uderzenie w niego sprawiło odcięcie się go i znowu auto śmiga aż miło

- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Szkoda że od razu nie wrzuciłeś tego zdjęcia ,ew. nie podałeś kodu silnika .Bo nie musiał bym się domyślać co tam masz pod maską ,a domyśliłem się żle ,myśląc że to najczęsciej wystepujący w golfach 4 silnik ALH .Teraz po n75 widzę że na twoje szczęście masz AGR i zwykłą turbinę ,bez zmiennej geometri i wszelkie problemy z łapaniem trybu awaryjnego ,wynikają z osprzętu ,a nie z samej turbiny ,są proste w zdiagnozowaniu i równie proste w ich usunięciu
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
szczerze nie wiem jak sprawdzić czy to AGR czy co bo na bloku silnika nic nie mogłem znaleźć tak to bym podał. czyli mam silnik AGR i zwykła turbinę "mniej awaryjną"? a możesz mi jeszcze powiedzieć czy mam zwykła pompę czy pompowtryski? byłbym wdzięczny jakbyś wyraził swoją opinię na temat tego silnika chociażby na priv 

- Garrison
- Forum Master
siszi99 pisze:szczerze nie wiem jak sprawdzić czy to AGR czy co bo na bloku silnika nic nie mogłem znaleźć tak to bym podał. czyli mam silnik AGR i zwykła turbinę "mniej awaryjną"? a możesz mi jeszcze powiedzieć czy mam zwykła pompę czy pompowtryski? byłbym wdzięczny jakbyś wyraził swoją opinię na temat tego silnika chociażby na priv
Masz pompę

czyli ropę z traktora mogę lać?
nawet nie wiedziałem że kupiłem AGR a myślałem że pompowtryskiwacze w nim siedzą
dzięki za objaśnienie 

- Garrison
- Forum Master
Kolega miał takiego w automacie i coś mu przyszły teściu lał. Zrobił 30tys. km w rok i sprzedał, bo przesiadł się na coś mocniejszego. Z tego co wiem, to dalej gdzieś jeździ pomimo lania ropy niewiadomego pochodzenia. Mimo wszystko ja bym szanował twardzielasiszi99 pisze:czyli ropę z traktora mogę lać?nawet nie wiedziałem że kupiłem AGR a myślałem że pompowtryskiwacze w nim siedzą
dzięki za objaśnienie