Wspomaganie kierownicy - problem przy szybkim "kręceniu"
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Golfa MK5 2.0 TDI BKD 2004 Comfortline. Zauważyłem, że podczas szybkiego kręcenia kierownicą na parkingu kierownica chodzi zauważalnie ciężej aniżeli kiedy kręcę nią powoli lub umiarkowanie. Nie jest to opór jednostajny, a raczej takie "mikroprzycięcia". Problem jest zauważalny na standardowych podłożach, na placu pod domem, gdzie mam żwirek kierownicą można obracać paluszkiem i wtedy ciężko sprowokować powyższą dolegliwość, ale wystarczy że wyjadę na asfalt. Dodam, że mam ustawioną charakterystykę na "User 6" w VCDSie. Kontrolki żadne nie święcą, a VCDS nie zwraca żadnych błędów, nie słyszę żadnych stuków. Zaraz po zakupie(marzec) przy maksymalnym skręcie w prawo było słychać jakieś tarcie, jednak ustąpiło.
Proszę o jakieś porady, co może być nie tak?
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Golfa MK5 2.0 TDI BKD 2004 Comfortline. Zauważyłem, że podczas szybkiego kręcenia kierownicą na parkingu kierownica chodzi zauważalnie ciężej aniżeli kiedy kręcę nią powoli lub umiarkowanie. Nie jest to opór jednostajny, a raczej takie "mikroprzycięcia". Problem jest zauważalny na standardowych podłożach, na placu pod domem, gdzie mam żwirek kierownicą można obracać paluszkiem i wtedy ciężko sprowokować powyższą dolegliwość, ale wystarczy że wyjadę na asfalt. Dodam, że mam ustawioną charakterystykę na "User 6" w VCDSie. Kontrolki żadne nie święcą, a VCDS nie zwraca żadnych błędów, nie słyszę żadnych stuków. Zaraz po zakupie(marzec) przy maksymalnym skręcie w prawo było słychać jakieś tarcie, jednak ustąpiło.
Proszę o jakieś porady, co może być nie tak?
Ustaw jak fabryka wypuszczała i zobacz wtedy. Być może serwomotor już siada.
Ustawiłem tak jak było oryginalnie i jest to samo a nawet gorzej. Gdzie szukać przyczyny?
Sprawdź pozostałe ustawienia i jeżeli na każdym tak będzie to wina leży w przekładni.
Z tego co udało mi się ustalić to mam duże spadki napięcia na maglownicy w momencie kręcenia. Nawet poniżej 11V. Muszę posprawdzać kable.
To jest normalne. Tam jest pobór kilkudziesięciu amperów i napięcie może spadać
U mnie widać przygasanie świateł przy szybkich *#cenzura#* kierą na postoju.
U mnie widać przygasanie świateł przy szybkich *#cenzura#* kierą na postoju.
Sprawdziłem w innym Golfie z 2006 roku i tam kręci się super, nic się nie zacina, zatem muszę szukać dalej przyczyny.