Nierówna praca silnika na wolnych obrotach.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
marcin7x5, tak myślałem że to może byc cewka, ale to duzy koszt wymienic wszystkie. A da sie sprawdzic komputerem czy to cewka i ktora ?
Komputerem to możesz sprawdzić wypadanie zapłonu. Jeżeli będzie mocne to wywali błąd a jeżeli słabe to trzeba podglądać czy licznik zlicza wypadanie i w którym cylindrze. Grupy 014-016.
A moze byc jakis inny powod tego rzucania na wolnych obrotach ? Obroty nie faluja.
Może. Brak wtrysku paliwa lub niewłaściwa dawka paliwa. Brak iskry lub kiepska kompresja lub podpalone zawory...
Ja bym zaczął os sprawdzenia świec zapłonowych. Oczyścić i sprawdzić/ustawić przerwę
Kilka miesięcy temu kupiłem nówki specjalnie dedykowane do tego silnika i dalej było tak samo jak teraz jest.
marcin7x5, teraz została zaadaptowana przepustnica i dalej jest tak samo jak było
To szukałbym problemu w układzie zapłonu. Cewka, przewody. Popsikaj wodą i zobacz czy nie skaczą iskry.
Sprawdziłem przewody zapłonowe i cewkę i nie ma tam żadnego przebicia. Co następne mam sprawdzić ?