Cześć,
Jestem posiadaczem golfa mk3 1.6 benzyna. Chciałbym sprawdzić stan świec zapłonowych. Ponoć w starszych samochodach moźna przy włączonym silniku odpiać przewód zapłonowy. Jak obroty silnika się nie zmieniły tzn że świeca jest do wymiany. Czy w golfie mogę tak zrobić nie uszkadzajac elektroniki?
Oczywiście i tak wykręce świece i wtedy będę miał pewność. Zastanawiam się tylko czy mogę bez obaw odpiać ten przewód przy włączonym silniku.
Tak w ogóle to zużycie paliwa mam rzędu 11 l benzyny Pb95/100 km w mieście więc zastanawia mnie tak duże spalanie.
Wymiana świec zapłonowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak odepniesz to jest szansa ze Cie prad z kabla popiesci.
Tylko na wylaczonym przez wykrecanie sie sprawdza.
Tylko na wylaczonym przez wykrecanie sie sprawdza.
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Odłączanie przewodów świec zapłonowych nie służy w celu sprawdzenia samych świec lecz bada się tak ogólny stan układu zapłonowego oraz stan techniczny samego silnika tj. jego "sprawność". Jeśli odłączymy jedną fajkę to silnik straci delikatnie obroty i będzie kulał ale nie powinien zgasnąć. Odpięcie kolejnego cylindra, a wpięcie poprzedniego powinno spowodować wręcz identyczne zachowanie się silnika. Jeśli zaś odepniemy następną z rzędu fajkę i silnik zgaśnie może to może to świadczyć o częściowej niesprawności silnika.
Co do wypinania przewodów to można to robić na pracującym silniku, tylko "może" się zdarzyć, że dostaniesz lekkiego strzała z przeskoku iskry. Są fajki które mają tylko gumowe kapturki (wtedy prawdopodobieństwo maleje) oraz takie jak w oryginalne z metalowymi nasadkami (tu można oberwać iskrą).
Co do spalania to napisz kiedy wymieniałeś świece, kopułkę z palcem, filtr paliwa i filtr powietrza?
Jeśli zdecydujesz się na wymianę świec pamiętaj żeby robić to na zimnym silniku.
Co do wypinania przewodów to można to robić na pracującym silniku, tylko "może" się zdarzyć, że dostaniesz lekkiego strzała z przeskoku iskry. Są fajki które mają tylko gumowe kapturki (wtedy prawdopodobieństwo maleje) oraz takie jak w oryginalne z metalowymi nasadkami (tu można oberwać iskrą).
Co do spalania to napisz kiedy wymieniałeś świece, kopułkę z palcem, filtr paliwa i filtr powietrza?
Jeśli zdecydujesz się na wymianę świec pamiętaj żeby robić to na zimnym silniku.
...