Już pisałem że podpora od firmy PRO-car z poznania nie pasuje zupełnie do country. Na zdjęciu w aukcji mają zupełnie inny towar a przychodzi to co w poście który zacytuję.
darwaz pisze:Tak jak obiecałem.
Widać że podpora nawet nie wejdzie w mocowanie. Sprawdzałem też w mocowaniach mk2 syncro a nie country i też nie wejdzie.
Mocowanie są w innej płaszczyźnie i pod kątem a nie równolegle.
Na dodatek rozstaw śrub jest zupełnie inny.
Dzwoniłem przed zakupem do sprzedawcy, chciałem się upewnić czy to są na 100% podpory do golfa mk2 syncro, czy przypadkiem nie jakieś od innego auta. Oczywiście sprzedawca twierdził że na 100% pasują, sprzedał 100 sztuk i wszyscy zadowoleni. Pomyślałem że może ma jakieś tajne zagraniczne źródło czy coś i poważnie to mogą być podpory do syncro. No więc kupiłem 2 sztuki po 199zł każda no bo w ASO 400zł więc się opłaca. Jak widać doszły podpory zapewne od mercedesa, do tego firmy MAX-GEAR które kosztują 35zł sztuka. Zadzwoniłem do sprzedawcy, i mówię że chyba mi wysłał złe podpory bo one zupełnie nie pasują. Oczywiście sprzedawca nadal twierdzi że to są do syncro a nie do mercedesa. Poprosiłem w takim razie o numer katalogowy maxgeara, skoro są dedykowane do mk2 syncro i nie pasują to ja to sprawdzę i obsmaruję producenta że złe produkuje. Na razie nie dostałem odpowiedzi z numerem części. Zobaczymy jak się dalej sprawa potoczy.
Tak jak myślałem. Poprosiłem w wiadomości o numer części producenta, wysłałem też wszystkie zdjęcia jak na forum. W odpowiedzi dostałem:
" WITAM
JEŚLI PANU NIE PASUJE PROSZĘ O ZWROT TOWARU
POZDRAWIAM "
Nie mi nie pasuje tylko nie pasuje do syncro a na aukcji jest napisane że jest do syncro. Sprzedawca robi w .... kupujących sprzedając towar niezgodny z opisem 6 razy drożej niż rynkowa cena. Dobrze że prawo pozwala na zwrot. Wk.. mnie to i tak bo stracę teraz koszt przesyłki w stronę sprzedawcy a mógłbym za to zjeść dobrego kebaba
Wracając do tematu doboru podpory. Czy sprawdzał ktoś podpory przednie od golfa mk3 syncro/audi a3/auditt ? nr części 1H0521349
wyglądają prawie identycznie jak przednia od mk2 syncro. Średnica wewnętrzna chyba też jest identyczna.
Nikt nie produkuje zamiennika tej podpory ale za to nadal jest dostępna w ASO, jutro zadzwonię i się dowiem ile kosztuje.
Żadna firma nie produkuje podpory do country, koniec kropka, nie ma idealnego zamiennika i nie było nie będzie. Ani podpory przedniej ani tylnej. Jedyny opcja to ta o której pisałem wcześniej.
darwaz pisze:Sprężyny w zwykłym syncro nie są takie same, już to przerabiałem. Jedyne które idealnie pasują to suplexy, dziś sprawdziłem, jak ORI.
Zdjęcia auta zrobię jak wyjadę z garażu bo za ciasno.
Sprężyny kupiłem przez http://oilexpert.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; nie ma na stronie ale wystarczy zadzwonić i mają, sprężyny i amortyzatory do country. Jak coś to na forum vwgolf zniżka.
Wracając do podpory, JEST, UDAŁO SIĘ !!
Jak widać podpora ma wszystkie wymiary identyczne jak ORI, jedyna różnica to rozstaw śrub, widać na drugim zdjęciu ile trzeba pilnikiem czy dremelem zebrać. Do tego duża podkładka i będzie super. Da się też bez problemu zrobić blaszkę i zamocować tą podporę na przód. Jak już będzie na aucie to zrobię zdjęcia.
Podpora jest osobno a łożysko osobno bo ten typ podpory ma zupełnie inne łożysko fabrycznie niż country, trzeba łożysko kupić oddzielnie. To jest dokładnie ta sama podpora o której pisał Folxs. Ma idealnie takie same wymiary, średnica wewnętrzna, zewnętrzna grubość, odsadzenie płaszczyzny montarzu od środka wału. Jedyna różnica to rozstaw otworów montażowych.
Nieee, Podpora za 200zł od firmy procar nie pasuje i nie jest od country tylko od mercedesa. Wiem bo kupiłem 2 sztuki i masz zdjęcia wyżej. no chyba że po moim op...laniu ich coś zmienili.Adalbert1702 pisze:Raczej nie jest to samo...O ile pamięć mnie nie myli,bo robiłem to 4 lata temu to od merca ma innego rodzaju mocowanie i inny rozstaw otworów... Ta z za 200 jest na pewno od Country!
Skończmy ten temat bo wystarczy przeczytać wszystkie strony w wątku i już wszystko zostało powiedziane. Jedyna opcja na idealna podporę do country to regeneracja oryginalnej albo vw CP bo czasem bywają, lub przerabianie innych prawie pasujących podpór.