Standardowo silnik AKL to falowanie. Od jakiegoś czasu mam problem a mianowicie silnik lekko drga na wolnych obrotach czuć to na fotelu oraz lekko faluje, wskazówka minimalnie faluje. Widać to jak się dobrze przypatrzę na wskazówkę, faluje na odcinku 1-2mm. Vag pokazuje w silniku błąd 525 sonda lambda a w liczniku błąd 1039 czujnik temperatury. Po skasowaniu błędy wracają. Auto jedzie nie muli, nie szarpie.
Nie wiem czy wystarczy tylko wymienić ten czujniki i po sprawie, ale najpierw chciałem się zapytać czy może to coś innego będzie bo sonda tania nie jest.
Silnik lekko drga i faluje.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Skoro błędy powracają po skasowaniu to jest duże prawdopodobieństwo że to wina wskazanych elementów. Dla pewności należy pomierzyć ciągłość przewodów oraz porównać wskazania czujnika temp cieczy w silniku i w zegarach oraz czy rośnie równomiernie. Zacznij od czujnika temperatury bo jest tańszy a też może być przyczyną błędu sondy.
Sprawdź również poduszki silnika,u mnie też tak było ,że czułem drgania na fotelu kierowcy do wymiany była lewa poduszka ta nad skrzynią biegów.Powymianie jest ok.