Światła stopu nie działają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- beRRo
- Użytkownik
- Silnik: AKL
- Kontakt:
Cześć panowie, dziś wyszła nie miła sytuacja jadę a tu służby porządkowe za mną, zatrzymują mnie i powód brak świateł stopu =-O zajezdzam w garaż patrze i wszystkie żarówki okey wymieniam co rok wszystkie. Bezpieczniki okey aby spalony był od wewnętrznego oświetlenia. Nawet listwa w szybie nie świeci. Gdzie szukać przyczyny? Dodam że wszystkich bezpiecznikow nie spr. może jeszcze któryś odpowiada za te światła. Ale aby stopu brak inne w porządku.
Wymiana nie jest trudna a koszt nie duży tylko są różne rodzaje. Najlepiej jak sprawdzisz jaki ma numer i takiego szukaj. Ale najpierw sprawdź go, wciśnij pedał hamulca nogą a ręką wciśnij czujnik kilka razy i patrz czy stop świeci, może też być coś z wtyczką. Żeby wyjąć czujnik najpierw trzeba go przekręcić a wcześniej odpiąć wtyczkę.
Ostatnio zmieniony pt sty 13, 2017 21:50 przez GM84, łącznie zmieniany 1 raz.
- beRRo
- Użytkownik
- Kontakt:
Jutro sprawdzę przy jasności i będę się odzywać bo to pierwszy raz z tym mam styczność. A może być że kable w klapie tylenej nie łączą? Bo rok temu tam mi sie przecieraly i lut był oraz izolacja....
Re: Światła stopu nie działają
Porada http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=264136" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
a wszystkie światła stopu masz w klapie?beRRo pisze:A może być że kable w klapie tylenej nie łączą?
Poszukaj podobnych tematów i posprawdzaj coś sam, wyżej masz podpowiedź od czego zacząć. Wypięcie czujnika i zmostkowanie przewodów we wtyczce (celem sprawdzenia czy światła zagadają) to podstawa...
- beRRo
- Użytkownik
- Kontakt:
Słuchajcie siedzimy od godziny w aucie ogrzewanie full na nogi :-D czujnik wrócił do sprawności czyli teraz działa stop na wszyskie żarówki. Dodam że auto stało ostatnio na mrozie przez tydzień. Czyżby tam mróz coś miał z tym d doczynienia?
Bardzo możliwe. Czyszczenie powinno pomóc na przyszłość. A jakby co to nowy kosztuje 50 zł w Aso.
- beRRo
- Użytkownik
- Kontakt:
Czyszczenie? Czujnika jeżeli można to jutro robiony będzie #) tylko czy trzeba jeżeli działa po dobrym rozgrzaniu auta? Ja nim nie jeżdżę na codzień. I siedzi w blaszaku tzw. Garaż
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Re: Światła stopu nie działają
Jak nic nie kosztuje to zrób, bo szkoda jak ma kiedyś nie zadziałać i ktoś Ci się w tyłek wpierdzieli... Każdy samochód warto utrzymać w nienagannym stanie technicznym, by nie było niespodzianek. Mój znajomy np. pojechał na wakacje, na Mazury (kilkaset kilometrów w jedną stronę). Jak już miał wracać to mu auto przestało reagować na wciskanie potencjometru i klops. Miał ten problem wcześniej, doszedł nawet że była to wilgoć, ale że samo zaczęło działać to olałbeRRo pisze:Czyszczenie? Czujnika jeżeli można to jutro robiony będzie #) tylko czy trzeba jeżeli działa po dobrym rozgrzaniu auta? Ja nim nie jeżdżę na codzień. I siedzi w blaszaku tzw. Garaż