Rzucanie silnikiem przy pierwszym odpalaniu na zimnym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Do kompletnej diagnozy świec oraz ich zasilania ,żadne mierniki nie są potrzebne. Wystarczy żaróweczka i kabelek . Kabelek jednym końcem do plusa AKU ,drugim do czubka świecy kazdej swiecy ...najlepiej z oplotu kabelka zostawić pojedynczą żyłę miedzianą i ma sie rozgrzać do czerwonosci a nawet upalić po dotknieciu do swiecy.Świece mogą być dobre ,ale nie muszą grzać ,bo jest jeszcze bezpiecznik który może być przepalony ...A to zdiagnozujesz żaróweczką .Cały test można zrobić w kilka minut.Najczęstszą przyczyną trudnego rozruchu jest jednak cofające się paliwo .Dlatego powinno sie zamontować ręczną pompke "gruszkę " przed filtrem paliwa ,a najlepiej załozyć filtr innego typu ,bez "podgrzewacza"ze zwykłego VW 1,6 D
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Mały gagatek
Bezpiecznik na akumulatorze jest nie przepalony domyślam się że chodzi tutaj o ten trzeci kabel ostatni bo pierwszy od prawej jest pusty, opór wszystkie świece mają dobry
-
- Mały gagatek
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dostałeś ode mnie dokładny opis co i jak sprawdzić ...wystarczy skorzystać ....nie wiem jakich jeszcze pomysłów oczekujeszmichael_004 pisze:Macie jakieś pomysły Panowie ?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Sprawdź miernikiem ile pobiera amper (podpinasz przewód do plusa akumulatora do miernika i drugi przewód miernika do "końcówki" świecy) - jak będzie w okolicach 12-16 amper to świece są na 99% ok ale może być tak, że grzeje nie końcówka, a bliżej korpusu i też będzie kiszka. Dlatego lepiej je zdemontować.
Tak sprawdzać można świece tylko w TDI-VP i TD/D - tam świece są na stałe 12V. Nowsze mogą mieć zmienne napięcie sterowane zewnętrznym sterownikiem i trzeba mieć spec. tester.
Kolejna sprawa - co to za TDI 90 KM bez komputera? mTDI?
Tak sprawdzać można świece tylko w TDI-VP i TD/D - tam świece są na stałe 12V. Nowsze mogą mieć zmienne napięcie sterowane zewnętrznym sterownikiem i trzeba mieć spec. tester.
Kolejna sprawa - co to za TDI 90 KM bez komputera? mTDI?
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
-
- Mały gagatek
Re: Rzucanie silnikiem przy pierwszym odpalaniu na zimnym
munior pisze:a najlepiej załozyć filtr innego typu ,bez "podgrzewacza"ze zwykłego VW 1,6 D
Ale co zrobić wtedy z przewodami co idą od podgrzewacza i co to da?
W którym miejscu montuję sie tą gruszkę za filtrem czy bez? i ona samoczynnie pomaga przy pierwszym rozruchu czy trzeba ja pompować przed rozruchem?
Sprawdzę ile pobiera pobiera amperów i dam znać jutro ale wydaje mi się że świece raczej sprawne.
Przy grzaniu świec powinno być słychać jakieś cykanie przy przekaźniku lub w komorze silnika?
A golfik z 99r bez żadnej elektroniki
Wywalasz podgrzewacz ,a przewody łączysz za pomocą rurki.. co do gruszki można założyć między filtrem a pompą choć gruszka nie jest potrzeba przy sprawnym układzie paliwowym.. jak bym miał dymać co rano tą gruszką to by mnie szlak trafił gruszki to się używa do odpowietrzania układu przy zmianie filtra np.
Re: Rzucanie silnikiem przy pierwszym odpalaniu na zimnym
To co Ty masz za silnik? TDI czy TD? W Golfie 4 były tylko TDI i wszystkie miały "elektronikę".michael_004 pisze:(...)
A golfik z 99r bez żadnej elektroniki
Co do pomysłu z wywaleniem podgrzewacza - uważam za bez sensowny. Lepiej wymienić na nowy i wymienić przewody oraz uszczelki (o-ringi) na nowe.
________________________________________________________________________________
-
- Mały gagatek
Napięcie na kapturkach świec jest 12.6 V więc prąd dochodzi i słychać odcyknięcie po skończniu podgrzania świec, filtr paliwa wymieniony, paliwo raczej się nie cofa bo mam przeźroczysty wężyk co idzie od filtra do nastawnika pompy wtryskowej i paliwo jest w nim cały czas. Macie jakiś pomysł jeszcze co może być przyczyną?. Pod komputerem wyskoczył mi błąd czujnika temp paliwa ale on już kilka lat jest i tak z ciekawości do czego on służy ? Zakupiłem drugi lecz nie mogę odkręcić jednej śrubki w kształcie trójkąta.
Jeśli aku kręci w miarę to wymień komplet świec żarowych i po problemie. No chyba, że były wymieniane rok czy dwa temu.
-
- Mały gagatek
Sprawdziłem ile A pobiera każda świeca i wyszło że pobieraja zaraz przy styku około 16-17A potem spada
Spada, bo się nagrzewa. Prąd wydaje się zgodny ze specyfikacją.
-
- Mały gagatek
Więc świece wydają się sprawne skoro prąd jest ok i spada napięcie? wiem że stu procentową pewność można mieć je wykręcając całkowiecie ale nigdy nie wykręcałem świec i boję się, że urwę którąś i zostanie w głowicy
W 1.9 się dość dobrze wykręcają.