Witam, ostatnio musiałem usunąć dwa katalizator w moim Golfie 1.4 bez turbin. Zaczął się problem z sondą lambda - założony emulator nic nie daje.
Pytanie brzmi : Czy wystarczy wsadzić jeden katalizator czy muszą być dwa aby sonda odbierała już prawidłowy sygnał o zawartości tlenu?
Ewentualnie czy może pasują katalizatory od Golfa V? Ktoś już to wymieniał?
Pozdrawiam
Potrzebny katalizator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Potrzebny katalizator
artiwie15, a za ktorym katalizatorem jest ta sonda ? jeśli za ostatnim to sam masz odpowiedz.
Re: Potrzebny katalizator
Ty wiesz jak działa sonda lambda? Nie ważne czy przedni czy tylny katalizator działa i tak zmieni on zawartość tlenu w spalinach. Chodzi mi o to czy wystarczy tylko dołożenie jednego. A ty widziałeś kiedyś auto wyposażone w 2 katalizatory i sondę lambda przed pierwszym i pomiędzy pierwszym a drugim? Jak się już odzywasz to rób to rzeczowo.
Potrzebny katalizator
Nie wystarczy. Nawet jesli zalozysz jeden katalizator to bedzie losowo wywalac blad na desce. Ja bym na twoim miejscu programowo usunal druga sonde i jezdzil dalej.
Jesli zaczna w polsce robic badania spalin w kazdej OSKP to zamontujesz jeden kaalizator i badania przejdzie nawet przez obd.
Jesli zaczna w polsce robic badania spalin w kazdej OSKP to zamontujesz jeden kaalizator i badania przejdzie nawet przez obd.