Stuki w silniku vr6 204hp
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cześć wszystkim kupiłem dzisiaj wymarzone vr6 i wszystko było do momentu zapalenia się kontrolki ciśnienia oleju zjechałem na bo i pierwsze co ciągnę za bagnet a tam susza , dolałem oleju wszystko wróciło do normy do czasu jak podjechałem do siebie na warsztat staję i słychać delikatny stukot w silniku od strony koła pasowego i jest bardziej słyszany od dołu a po dodaniu gazu stuk nasila się od obrotów silnika w granicach 2000 tyś . samochód zostawiłem tak jak postawiłem i więcej go nie odpalałem ale te stukanie jest dziwne bo między 1500-2000 cichnie prawie do zera a później stukanie nagle narasta . To mój pierwszy raz z vr6 nigdy takiego silnika nie robiłem i nic o nim nie wiem ale czy to może być związane z jakąś wadą fabryczną tego silnika ? popychacze raczej odpadają bo to inny dźwięk rozrząd tak samo , i jak myślicie panewka ? czy może to częsty problem w vr6 ? jeżeli coś wiecie to proszę o jakieś wskazówki z góry dzieki wielkie za pomoc
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Proponuje wymienic olej i filtr oraz sprawdzic cisnienie oleju. Przypadkiem nie chodzi troche jak nasz poczciwy poldek? (cykanie). Moze klawiatura gra?.
Dzisiaj odpaliłem go aby dokładnie go osłuchać i stukania nie było kilkanaście sekund po odpaleniu ale obawiam się że to panewka bo jak schodzi z obrotów to stukania nie ma , jeżeli to panewka to pół biedy ale jak luz jest na sworzniu tłoka to lipa jutro zwale miskę i zobaczę jakie są szkody bo do pana który mi go sprzedał powiedział że to ja go zajeździłem bo silnik był igła chociaż też trudno zlokalizować to za słuch bo ten dzwięk się roznosi po całym silniku
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tak silnik igla i po 20 km normalnej jazdy sie rozklekotal...takie bajki to dzieciom moze wciskac.
Jednak poszły panewki ale wał jest Cała a głowica I wałki nie naruszone jutro zakładam nowe panewki robie płukanke silnika I Zobaczymy Co czas przyniesie
Re: Stuki w silniku vr6 204hp
tutaj kilka fotek jak to wygląda niestety panewki będę miał dopiero na jutro wieczorem ale postaram się to złożyć i odpalić , minusem tego silnika jest to że jest bardzo ciasno i chcąc uszczelnić pokrywę zaworów i wszystko to wypłukać musiałem ściągnąć kolektor ssący i rozebrać przód auta żeby to wygodnie zrobić ale wszystko ładnie idzie więc nie ma tragedii , a przyczyną takiego zjechania panewek było to że ktoś albo nie wymieniał oleju albo był kiepskiej jakości filtr oleju bo trochę go zgniotło jak ktoś ma to dajcie momenty dokręcania stopy korbowodu i wału