Wiec było to tak. Wymontowałem silnik bo już dawno miał być zrobiony tak aby bez problemu znosił większe doładowania, obciążenie przy stosunkowo nie dużym EGT.
Silnik wyrwany

Rozebrany i sprawdzony. Ostatnio uciekło mu 20KM i 50NM. Podejrzenie padło na pogięty korby ale okazało się ze po 3latach na różnych sofach jest z nim wszystko w porządku jedynie trochę podtarte panewki korbowodowe górne. Ale to pewnie jeszcze jeździłoby.
Wiec w razie czego kompletny słupek z mojej ibizy na sprzedaż oczywiście na nowych panewkach śrubach itp.
Niestety nie posiadam wszystkich zdjęć nie wiem gdzie są...
Cala buda pojechała na malowanie w miedzy czasie zająłem się składaniem nowego silnika, dol z ASZ po obróbce (własny pomysł), głowica VP na większych zaworach, większe kanały.
Dol kilka krotnie skręcany rozbierany mierzony itp. Na razie panewki ori bo byli w idealnym stanie zresztą jak i cały słupek ASZ musze się przyznać ze nie raz mi chodziło po głowie żeby zapakować tam całego ASZta.

Głowica wróciła z szlifierni
Już pomalowany i skręcony ostatecznie

Wpadło wzmocnione sprzęgło własnej roboty na dwóch sprężynach.
Wzmocniona lapa sprzegla

Nowy rozrząd zalozony

Przymierzone GTB2056 na razie takie, potem później wpadnie VKLR oczywiście.

skrzynia zamontowana
W miedzy czasie ibiza wróciła od lakiernika
Cale zawieszenie zostało rozebrane wypiaskowane i pomalowane.

Tylna belka z stabilizatorem
Nowy waz który zawsze się przeciera w tych ibizach ASO

Silnik wrzucony

Zrobiłem nowy wydech na razie tylko zdjęcia DP
3,5/3 cala albo 76/84mm

Ibiza jeździ i ma się dobrze kilka rzeczy do poprawek niestety nie mam czasu żeby wszystko po ogarniać
Obecnie wygląda tak

Shamowana na 270kach, pompa 10ka z tlokorozdzielaczem 11reno na niskiej fali de185 niżej niż seryjna w pompie 10mm, Turbo gtb2056V mercedes. Trochę słabo wstaje ale to się zrobi później. Za jakiś czas konkretna pompa, W360 i vklr.
Pierwsze hamowanie na doładowaniu 2bary drugie na doładowaniu 2,3 bary.

Waga samochodu bez tylnej kanapy 1180kg myślę ze dobra masa jeśli brać pod uwagę duży cooler, duże turbo, duże koło, duże hamulec itp. Fabrycznie wazy 1150kg. Dużą poprawę w masie dało wyrzucenie fabrycznych mat które ważyli po prostu duzo.