Brak klaksonu, proszę o schemat lub poradę POLO 6R
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie, od 2 tyg. jestem posiadaczem Polo 1.4 LPG rocznik 2010. Dzisiaj żona zgłosiła mi że nie działa klakson, pewnie nie działał od 2 tyg. lecz nikt tego nie sprawdzał. Zacząłem od klaksonów, zlokalizowałem, sprawdziłem, są sprawne. Rozebrałem kierownicę i sprawdziłem piny od klaksonu, zwierają, bezpiecznik nr.46 podobno jest od klaksonu, jest OK. Taśma pod kierownicą sprawdzona, jest przejście na wszystkich pinach. Po naciśnięciu kierownicy nie słychać aby jakiś przekaźnik "tykał", sterowanie z kiery jest poprzez masę, więc musi być gdzieś jakiś przekaźnik. Zlokalizowałem pod kierownicą kilka przekaźników, bodajże 5 wszystkie są sprawne. Od klaksonów idzie brązowy przewód (masa) jest OK i żółto/czarny który wchodzi w główną wiązkę która idzie do kabiny i nie jestem go w stanie zlokalizować, nie dochodzi do żadnego przekaźnika, ani do skrzynki z bezpiecznikami, rozebrałem i sprawdziłem to dzisiaj od podstaw. Na pewno jest to banalna usterka, lecz bez schematu ani rusz. Podejrzewam że są jeszcze gdzieś przekaźniki lub bezpieczniki, tylko gdzie? Proszę o sugestie co i gdzie szukać jeszcze, gdzie przekaźnik, proszę o schemat i rozpiskę bezpieczników, bo nie mam żadnej dokumentacji, dzięki.
pod kierownicą masz sterownik z wtyczką 41 pin. spróbuj zrobić zworkę na pinie 11 i 12 (kolor brązowo/czarny i brazowy). Jeśli będzie trąbić to wina w sterowniku, taśmie, kierownicy. Jeśli nie będzie trąbić to znajdź wtyczkę T73a w BSI - pin 72 to kolor czarno/żółty. Podaj tam +. Jeśłi nie trąbi to wypnij wtyczkę z jednego klaksonu i zobacz czy pojawia się tam napięcie. Jeśli na czarno/żółtym będzie + a na brazowym masa (podepnij najlepiej jakąś żarówkę to wina jednak klaksonów a jeśli nie będzie + to znaczy, że jest przerwa gdzieś na tym przewodzie. Sprawdź też czy na pewno jest masa na brązowym
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Dzięki za poradę, więc tak:
Ten sterownik z wtczką 41pin jest w którym miejscu dokładnie? Taka biała wtyczka co wchodzi do manetek od kierunków i wycieraczek? Zworkę robić na wypiętej wtyczce?
BSI znajduje się za zespołem przekaźników, taki otwierany na zawiasach?
Klaksony były fizycznie wymontowane i sprawdzone na krótko, oby dwa są sprawne, masa sprawdzona na brązowym jest, sprawdzałem żarówką.
Czyli na to wychodzi że nie ma po drodze żadnego przekaźnika, Tak?
Dzięki za poradę.
Ps. Czy macie może jakieś schematy do tego autka, chętnie bym poprosił.
Ten sterownik z wtczką 41pin jest w którym miejscu dokładnie? Taka biała wtyczka co wchodzi do manetek od kierunków i wycieraczek? Zworkę robić na wypiętej wtyczce?
BSI znajduje się za zespołem przekaźników, taki otwierany na zawiasach?
Klaksony były fizycznie wymontowane i sprawdzone na krótko, oby dwa są sprawne, masa sprawdzona na brązowym jest, sprawdzałem żarówką.
Czyli na to wychodzi że nie ma po drodze żadnego przekaźnika, Tak?
Dzięki za poradę.
Ps. Czy macie może jakieś schematy do tego autka, chętnie bym poprosił.
nie - przed wtyczką są przewody - cienki nożyk tapicerski - nacinasz oba przewody robiąc zworkę lub rozizolowując je i zwierając (pamiętaj żeby potem zaizolować)lepki pisze:Zworkę robić na wypiętej wtyczce?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Witam, na chwilę obecną doszedłem że instalacja pomiędzy wtyczką T73a a klaksonem jest ok, podałem +na pin 72 i klakson trąbi, teraz prośba o podanie który pin w module jest odpowiedzialny za sterowanie klaksonem, rozebrałem moduł i tam widzę kilka przekaźników wlutowane na stałe, pewnie jest sterowany minusem, proszę o podanie w której wtyczce A czy B i który pin jest odpowiedzialny za załączenie klaksonu, dzięki.
Ps. Idę jeszcze raz przymierzyć się do ściągnięcia kierownicy.
Edit:
Zwarcie pinów 11 i 12 pod kierownicą nie przynosi żadnego efektu, jeszcze raz proszę o info gdzie idą przewody z pinów 11 i 12 bo może one są gdzieś urwane i o dalsze sugestie, proszę też o dokładną rozpiskę bezpieczników, czy możliwe że klakson jest wyłączony programowo czy też jest uwalony moduł.
Ps. Idę jeszcze raz przymierzyć się do ściągnięcia kierownicy.
Edit:
Zwarcie pinów 11 i 12 pod kierownicą nie przynosi żadnego efektu, jeszcze raz proszę o info gdzie idą przewody z pinów 11 i 12 bo może one są gdzieś urwane i o dalsze sugestie, proszę też o dokładną rozpiskę bezpieczników, czy możliwe że klakson jest wyłączony programowo czy też jest uwalony moduł.