[MK4] Parujace szyby + climatronic ...help

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » sob paź 07, 2006 21:25

Tutaj masz za 30zł z aktywnym węglem + wysylka.

Zazwyczaj masz tez instrukcje montazu w komplecie

Kupuj oczywiscie z aktywnym węglem nie inaczej :) jezeli nie wiesz czemu...poczytaj bylo chyba na forum lub porostu w necie :)

Filtron K1047A - węglem , pasuje do IV
Filtron K1047 - bez węgla

http://www.allegro.pl/item132191807_fil ... lf_iv.html

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: granite » ndz paź 08, 2006 11:02

Boogie pisze:Trzeba ściągnąć uszczelkę będąca na krawędzi plastyku podszybia i odkręcic 3 śrubki/spinki.

z tego co ja pamietam to chyba 4 :grin:

Awatar użytkownika
ApC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ApC » pn paź 09, 2006 16:13

ja potwierdzam to co napisał mg-maciek, mam taki sam problem, wymiana filtra przeciwpyłkowego nie pomogła, cała tapicerka w aucie jest suchutka (sprawdzałem jak przeciągałem kable audio do bagażnika ;) ), pomimo tego w bardziej wilgotne dni włączając ECON szyby momentalnie zaparowują, klima była czyszczona i tez nie pomogło...

już się do tego przyzwyczaiłem i jeżdżę cały czas na AUTO... :bajer:

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: granite » pn paź 09, 2006 19:59

ApC pisze:już się do tego przyzwyczaiłem i jeżdżę cały czas na AUTO...
to chyba nie jest rozwiązanie problemu, musi być jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego te szyby parują - no chyba, że będzie to kolejna rzecz z cyklu: ten model tak już ma... :grin:

greg

Post autor: greg » pn paź 09, 2006 22:29

ApC pisze:ja potwierdzam to co napisał mg-maciek, mam taki sam problem, wymiana filtra przeciwpyłkowego nie pomogła, cała tapicerka w aucie jest suchutka (sprawdzałem jak przeciągałem kable audio do bagażnika ), pomimo tego w bardziej wilgotne dni włączając ECON szyby momentalnie zaparowują, klima była czyszczona i tez nie pomogło
i nic ci nie pomoże - polecam poczytać instrukcję gdzie jest napisane cyt. Wybrać tryb ECON jeżeli żadaną temperaturę można uzyskać bez włączania układu chłodzenia. Teraz tłumaczę z polskiego na nasze - tryb ECON - nie pracuje sprężarka - chłodzi tylko samo powietrze tak jakbyś nastawił w samochodzie bez klimy na zimne

Awatar użytkownika
ApC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ApC » wt paź 10, 2006 00:09

greg niestety to wszystko już wiem, ale wyobraź sobie, że przy temperaturze np 25 stopni też potrafi zaparować na ECONie i co wtedy?

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/142850.html][img]http://images.spritmonitor.de/142850_5.png[/img][/url]

greg

Post autor: greg » wt paź 10, 2006 00:16

może wytłumaczę tak - nie wiem jaki wpływ ma klima na to al emam służbowego Suzuki JImny z klimą dołożoną i.. od momentu dołożenia jak jadę i jest lekko wilgotne powietrze to bez włączenia klimy na zimno lub ogrzewania na maxa nie da się jechać - zaparowane - najgorzej jest jak wyłączysz klimę i jedziesz tak jakby wilgoć wydostawala się tunelu. Dodam jeszcze że nie ma wody na podłodze czy coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Cefaloid » wt paź 10, 2006 08:13

Mam i ja klimę u siebie, i ja zacznę nią suszyć przednią szybę to zaczyna się horror w postaci: klima suszy szybę bardzo szybko i ładnie ale po jej wyłaczeniu błyskawicznie szyba się zaparowywuje z powrotem.

Mam na to radę - przetrzeć szybę ściereczką i olać szuszenie klimą. I koniec parowania. Wydaje mi się że jak klima suszy szybę to pozostają na niej mikroskopijne ogniska osadzania się wody która natychmiast chętnie skorzysta i się skropli. Po przetarciu szyb ściereczką albo wysuszeniu gorącym powietrzem się mi tak nie robi.

U brata w Hondzie jest to samo.

Konto usunięte.

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » wt paź 10, 2006 09:18

Mnie też czesto paruje szyba zaraz po wyłączeniu klimatyzacji (szczególnie wieczorem, albo w deszczową pogodę). Dlatego robię w ten sposób, że osuszam szybe powietrzem z klimatyzacji, a zanim ją wyłączę, zmieniam kierunek nawiewy na nogi albo do środka kabiny. I mam z tym spokój.
Pozdrawiam.

luk99
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luk99 » czw paź 12, 2006 16:29

Tak na przyszlosc pewnie sie przyda :)
Wymiana wg. tej instrukcji co 15000 km
Intrukcja wymiany ( wymiana ) filtra przeciw pyłkowego
Golf IV
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kijannaa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kijannaa » czw paź 12, 2006 17:04

ja mam tak samo, zaraz po wyłączeniu klimy zaczyna parować szyba. W Toyocie też tak mam z tym że paruje mi od zewnątrz, wtedy puszczam gorące powietrze i przecieram wycieraczkami i jest wporzo.

Awatar użytkownika
granite
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: granite » czw paź 12, 2006 19:30

Mam pytanie jakich filtrów używacie (może zastosowanie filtru węglowego wyeliminowałoby ten problem)?

Awatar użytkownika
ApC
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ApC » czw paź 12, 2006 21:53

ja założyłem filtr węglowy, wcześniej byl; taki sam, nie ma wpływu niestety

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pt paź 13, 2006 11:42

Ogólnie w Pasku MK4 pojawia się ten sam problem przy climatroniku. Przerabiałem temat.

Wiadomo że climatronik przy ECON i bez wskazanego wymuszenia nadmuchu na szybę czy nogi itp dmucha lekko przez wszystkie kratki. Załączając nadmuch na szybę automatycznie przełącza się na manualną klimę.
Bólem też jest mała kratka w podszybiu i dosyć odsunięta od krawędzi szyby. Tu potrzeba dobrego wysterowania nadmuchów i temp.

Ja zawsze robię tak że odparowuję szybki na klimie a później włączam ECON (tryb AUTO nie pozwala sterować nadmuchami...jest w pełni automatyczny jak sama nazwa wskazuje poza 2 stopniową regulacją nadmuchu...po przekroczeniu tego zakresu automatycznie przełącza się na klimę manualną oraz reg temp) nie wyłączając nadmuchu na samą szybę i ustawiam temp na ok 24-25 st i mocnieszy nawiem. Po pewnym czasie jak jest cieplej daję na 20-22 st i stopniowo zmniejszam nawiem i jest ok.

Też mnie irytowało wcześniej to parowanie i myślałem szczelne auto nie to co MK2 (tam parowanie to żaden problem). Kwestia pobawienia się climatronikiem.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”