Tempomat do Golfa 4 '98 - możliwe ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Będę wymieniał licznik z FIS oraz manetkę do komputera w swoim golfie 4 i pomyślałem żeby przy okazji dołożył tempomat. Tylko nie wiem czy się da go zamontować, bo auto ma już swoje lata i takie bajery w tamtych czasach to rarytas. Golf nie ma CANu.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
raczej się da...ale jakbyś tak podał kod silnika i VIN to dostałbyś 100% odpowiedź
edit: w odpowiedzi na PW...
da się zamontować tempomat, manetka w dieslu i benzynie jest taka sama...z tym że aby podłączyć manetkę musisz ciągnąć wiązkę do samego sterownika silnika (a nie jak w przypadku TDI - tylko do podszybia), który musisz zmienić...tak samo jak przepustnicę.
edit: w odpowiedzi na PW...
da się zamontować tempomat, manetka w dieslu i benzynie jest taka sama...z tym że aby podłączyć manetkę musisz ciągnąć wiązkę do samego sterownika silnika (a nie jak w przypadku TDI - tylko do podszybia), który musisz zmienić...tak samo jak przepustnicę.
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale trzeba wymienić sterownik silnika i przepustnicę ?
Re: Tempomat do Golfa 4 '98 - możliwe ?
Podłączę się do tematu. Czy ktoś próbował lub wie czy da się założyć tempomat do 2.0 benzyny. Gaz jest na lince ale też jest e-gas (który wykorzystywany jest np. poprzez ESP). Na ebay kiedyś widziałem gotowy zestaw tempomatu właśnie dla e-gas.
Czy też mogę prosić o schemat? Próbuję rozgryźć co jest nie tak z moim tempomatem w AQY.
A do 1.6 SR '98r. z przpustnica na linke? Rozumiem, że wymiana sterownika i przepustnicy? Jakieś jeszcze porady?