Jaka skrzynia biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaka skrzynia biegów
Witam
Szukam skrzyni biegów do Golfa 3 poj.1,6 oznaczenie silnika chyba AEE (w dowodzie nie mam numeru a naklejka w bagażniku jest podrapana) podobno te silniki były montowane w Skodach i Seatach. Czy ktoś wie jaka skrzynia znajduje się w tych silnikach? Dzwoniąc po mechanikach itp. podaję rok pojemność itp. ale ciężko dogadać się konkretnie co to za skrzynia. W tych silnikach rozrusznik jest umieszczony z przodu czy tyłu patrząc od przodu auta? Nigdy nie zwróciłem na to uwagi.
Pozdrawiam
Szukam skrzyni biegów do Golfa 3 poj.1,6 oznaczenie silnika chyba AEE (w dowodzie nie mam numeru a naklejka w bagażniku jest podrapana) podobno te silniki były montowane w Skodach i Seatach. Czy ktoś wie jaka skrzynia znajduje się w tych silnikach? Dzwoniąc po mechanikach itp. podaję rok pojemność itp. ale ciężko dogadać się konkretnie co to za skrzynia. W tych silnikach rozrusznik jest umieszczony z przodu czy tyłu patrząc od przodu auta? Nigdy nie zwróciłem na to uwagi.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 13:19 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.
na skrzyni masz wybity kod skaładajacy sie z liter i cyfr piersze litery to sa oznaczenia modelu skrzyni a na blaszanej osłonie sprzegła masz wybity typ skrzyni 020 lub 085 lub jakis inny poszukaj gdzies na forum byl podobny temat i jest tak tabelka z rodzajmi skrzyn i doczego byly wstawiane
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
Choc post jest juz dosc stary, mam nadzieje, ze ktos odpowie na moje pytanie:michas28 pisze:na skrzyni masz wybity kod skaładajacy sie z liter i cyfr piersze litery to sa oznaczenia modelu skrzyni a na blaszanej osłonie sprzegła masz wybity typ skrzyni 020 lub 085 lub jakis inny poszukaj gdzies na forum byl podobny temat i jest tak tabelka z rodzajmi skrzyn i doczego byly wstawiane
Co oznaczaja cyfry zamieszczone po literach okreslajacych model skrzynki? W moim przypadku jest CHB 30112. I co to "30112" oznacza?
Pozdrawiam, ckm
a wiec CHB jest model skrzyni biegow a te numery to numery seryjne skrzyni dla ciebie waze sa same literki. typ skrzyni czyli 020 lub 085 masz wybite na blaszce oslaniajacej sprzeglockm pisze:Co oznaczaja cyfry zamieszczone po literach okreslajacych model skrzynki? W moim przypadku jest CHB 30112. I co to "30112" oznacza?
Dzieki za odpowiedz.
Juz to widzialem - przedni post. Niestety nie wynika z niego co oznaczaja wspomniane wczesniej cyfry. Moze okresle problem: mechanik (teraz moge o nim powiedziec "magik") przy wymianie zimmeringow przypolosiach mk3 1.8 gt abs, musial rozebrac skrzynke, ktora po 150 km sie ROZPADLA. Musze kupic nowa.
Oznaczenie na skrzynce to CMB30112, a dostepna mam CMB03063 i nie wiem czy sie w to pakowac. Moze ktos spotkal sie z tym i pomoze mi rozwiazac ten problem?
Pozdrawiam
Juz to widzialem - przedni post. Niestety nie wynika z niego co oznaczaja wspomniane wczesniej cyfry. Moze okresle problem: mechanik (teraz moge o nim powiedziec "magik") przy wymianie zimmeringow przypolosiach mk3 1.8 gt abs, musial rozebrac skrzynke, ktora po 150 km sie ROZPADLA. Musze kupic nowa.
Oznaczenie na skrzynce to CMB30112, a dostepna mam CMB03063 i nie wiem czy sie w to pakowac. Moze ktos spotkal sie z tym i pomoze mi rozwiazac ten problem?
Pozdrawiam
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tak bedzie psaowala jest to taka sama skrzynia o takim samym przelozeniu wszystko bedzie OK o ile ta skrzynia ktora zamierzasz wstawic jest dobra
[ Dodano: Czw Maj 10, 2007 22:40 ]
i jeszcze jedna sprawa zanim wlozyszto druga skrzynie wymien symeringi na polosiach sa po kilkanascie zlotych a warto jet wymienic przy jednym rozbieraniu bo zazwyczaj one pierwsze puszczaja w skrzyni biegow
[ Dodano: Czw Maj 10, 2007 22:40 ]
i jeszcze jedna sprawa zanim wlozyszto druga skrzynie wymien symeringi na polosiach sa po kilkanascie zlotych a warto jet wymienic przy jednym rozbieraniu bo zazwyczaj one pierwsze puszczaja w skrzyni biegow
Od tego sie zaczelo. Zawsze jezdzilem do drozszego, ale pewnego zakladu. Teraz mnie cos podkusilo aby jechac gdzies blizej. No i mam. Podczas wymiany zimeringow, mechanikowi (czyt. "magikowi") nie poszlo najlepiej i w efekcie musial rozbierac skrzynke . Niestety nie zadzwonil i nie skonsultowal. Jak sie o tym dowiedzialem, bylem pewien, ze beda problemy. Koniec koncem skrzynka pojezdzila kolo 150 km i rozpadla sie. Teraz jest w warsztacie specjalizujacym sie w skrzyniach i walach. Chlopcy z tego warsztatu powiedzieli, zebym sie dobrze zastanowil nad kupnem uzywanej. Naprawa tej moze byc dosc kosztowna.michas28 pisze: wymien symeringi na polosiach
Takze przestroga dla tych, ktorym cieknie przy polosiach: zrobcie tam gdzie dobrze a nie gdzie blizej.