pobór prądu na postoju.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

pobór prądu na postoju.

Post autor: Matifcb » czw lip 14, 2016 09:59

kradnie mi w aucie prąd oto moje badania na temat tego zjawiska..

1. Auto jak ma zamknięte drzwi na centralny czy otwarty zamek centralny pomiar jest taki sam - dziwne.
2. Pobór prądu po wyłączeniu wszystkiego i odłączenia od zapalniczek itp wynosi 0,16-0,17A.
3. Wyciągnąłem radio ( odłączyłem kostkę z tylu) wynosi nadal 0,15A wiec spadło mało i wynosi chyba wciąż za duzo.
4. Wyciągałem bezpieczniki rzędami, zacząłem od tych małych od góry i nic się nie zmieniało. Doszedłem do ostatniego rzędu małych bezpieczników i bezpiecznik numer 15 ma wartość 5A i coś z nim jest chyba nie tak.. jak go wyjąłem to napięcie spadło do 0,05A. Kupiłem bezpiecznik wymienię go na nowy. Ale może to coś dalej w instalacji ? Wymienię to powiem jutro czy napięcie na nowym bezpieczniku spadło. Wydaje mi się ze to bezpiecznik od licznika, jedyne co mi się ostatnio zmieniło z licznikiem to po prostu świeci ikona ABSu bo mam z nim jakiś problem.

Czy uważacie ze te 0,05 A będzie już dopuszczalne bo jednak trochę wciąż chyba za duze to napięcie...

OBSERWACJE Z RANA.

Zamknąłem auto na centralny odłączyłem klemę i zostawiłem go przez cala noc. Rano tylko podniosłem maskę i zmierzyłem miernikiem wyszło 0,16-0,17A i się utrzymywało z z ponad 5 sekund taki wynik i po 5 sekundach około spadł do 0,05A i juz ponad 10 sek na pewno sie utrzymywał taki wynik nawet na nowym wymienionym bezpieczniku. Dziwie się dlaczego trzyma się na tych 0,17A i dopiero później spada do chyba i tak wciąż za wysokiej wartości.. sprawdzę później znowu czy mi pokazywać będzie 0,05 A i chyba będę kolejne rzędy bezpieczników wypinać i patrzeć czy spadnie bo co innego robić ? może podłączyć pod VAG ?

Bayern ist Meister

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

pobór prądu na postoju.

Post autor: Qto » czw lip 14, 2016 11:19

Bezpiecznik nie kradnie prądu.
Jeśli jest to bezpiecznik 15...to należy odłączać po kolei urządzenia zasilane z tego bezpiecznika...
0.05A będzie ok...i prąd a nie napięcie

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

pobór prądu na postoju.

Post autor: Matifcb » czw lip 14, 2016 14:13

Wydawał mi się on jakiś zaśniedziały, dlatego wymieniłem na nowy. Jutro sprawdzę po nocy stania auta czy na tym nowym pokazuje 0,05A. Wydaje mi się, że te 0,16-0,17A pokazywało bo ciągle otwierałem i zamykałem auto jak mierzyłem i np mogły się podzespoły nie "uśpić". Z rana jak sprawdzę i spadnie po 30 sekundach na multimetrze do 0,05A zostawię sprawę chyba już.

Z tego co wyczytałem, nr 15 jest od automatycznej skrzyni, której nie mam i przyciemniania lusterka wstecznego, którego tez nie posiadam. I od ogólnie mówiąc licznika. Mam nadzieję, że nie będę musiał odłączać całego licznika i szukać gdzieś kabelka który jakieś zwarcie robi..

Bayern ist Meister

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

pobór prądu na postoju.

Post autor: Qto » czw lip 14, 2016 14:34

jeśli nie masz ESP...to pozostaje odpiąć licznik i sprawdzić pobór bez niego

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

pobór prądu na postoju.

Post autor: Matifcb » czw lip 14, 2016 14:59

nie, nie mam.

http://images28.fotosik.pl/113/8704e43ed1372ec1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Bayern ist Meister

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

pobór prądu na postoju.

Post autor: Matifcb » ndz lip 17, 2016 23:10

Witam, po weekendzie odłączonej klemy od aku pokazało mi 0,05A. Możliwe ze ten bezpiecznik wymieniony starczył. Szukać dalej po bezpiecznikach czy zaakceptować te piec setnych ?

Bayern ist Meister

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”