Instrukcja czyszczenia ukladu klimatyzacji VW Gol IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
sprzeglo jest albo cale do wymiany albo lozaysko. Generalnie mysle nad zakupem tego calego sprzeglo kulka i wymiana bo wychodzi na to ze pompa nie daje rady podac odowiednio duzej ilosci freonu potrzebnej do schlodzenia kabiny.
-
- Nowicjusz
teraz pytanie do was jak to sprzeglo wymienic ?
-
- Nowicjusz
wesol dzieki wielkie za fachowa odpowiedz. Wlasnie sprzeglo klimy nie dziala normalnie bo po wlaczeniu klimatyzacji zaczyna "buczec" porownuje to do jazdy wska bez tlumika bo odglos jest podobny tylko mniej przyjemny i spadek mocy auta oceniam na 25% nie wiem moze padlo lozysko i powoduje bardzo duzy opor ..?
-
- Nowicjusz
Wlasnie sprzeglo chodzi jak jak wsk bez tlumika. Dziala ale powoduje spadek o okolo 30%mocy silnika i towarzyszy temu taki dzwiek jakbym do krecacego wiatraka wlozyl srubokret... Ktos wie jak wymienic sprzeglo kompresora kimy ?
Na aucie może być problem ale się da. Sprzęgło jest przykręcone jedną nakrętką (13-ka chyba) i następnie trzeba je zdemontować ściągaczem lub podważając.
Śrubę dość ciężko odkręcić bez blokady - ja odkręciłem to kluczem udarowym ale dostęp był u mnie kiepski więc sprężarka musiała być odkręcona od silnika i na tyle ile pozwoliły węże postawiłem ją do pionu
Do montażu nowego sprzęgła powinno się mieć nowe podkładki dystansowe aby ustawić przerwę.
Śrubę dość ciężko odkręcić bez blokady - ja odkręciłem to kluczem udarowym ale dostęp był u mnie kiepski więc sprężarka musiała być odkręcona od silnika i na tyle ile pozwoliły węże postawiłem ją do pionu
Do montażu nowego sprzęgła powinno się mieć nowe podkładki dystansowe aby ustawić przerwę.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Jeszcze teraz nie pamiętam ale są pewne różnice w tych sandenach. Wymieniałem ostatnio w sharanie tym starym to troszkę inaczej jak w moim poliftowym.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
radekrp90 mozesz rozwinac temat montażu nowego sprzęgła ? Bo pislales ze powinno się mieć nowe podkładki dystansowe aby ustawić przerwę ale o co dokladnei chodzi z ta przerwa ?
Chodzi o to, że w stanie spoczynkowym przerwa ma się zawierać (piszę z głowy wyedytuję gdy znajdę dane) w granicach 0,4 - 0,6 mm. Chodzi o to, żeby nie palić sprzęgła i nie dopuścić do "sklejania" po rozłączeniu (czyli kompresor pracuje mimo braku napięcia na elektromagnesie).
EDIT:
Tłumaczenie wprost z instrukcji Sanden'a:
EDIT:
Tłumaczenie wprost z instrukcji Sanden'a:
7.2.2 Sprawdzenie przerwy powietrznej:
Przerwa powietrzna przekraczająca 0,051" (1,3 mm), może zapobiec samoczynnemu zasprzęglaniu. Często jest to zauważalne po nagrzaniu sprzęgła i sprężarki podczas normalnego użytkowania.
W rozdziale 8.2.6 znajdują się obszerniejsze informacje o ustawieniu przerwy.
[...]
8.2.6 Ustawianie przerwy powietrznej
1. Sprawdzić szczelinę powietrzną szczelinomierzem. Poprawne ustawienie wynosi 0,016 "- 0,031 " (0,4 - 0,8 mm). Jeżeli szczelina nie jest równa dla całego sprzęgła,
delikatnie obstukać w najwyższych punktach (nity).
2. Jeżeli całkowita różnica jest z poza specyfikacją, wyjąć cały zespół sprzęgła i zmienić podkładki.
3. Wymień osłonę przeciwpyłową (jeśli jest używana) i dokręć momentu obrotowego 3 lub 6 śrub z poniższą specyfikacją.
• śruby 1/4-20 (SD-5): 2-4 ft•lb (2-5 N•m, 25-50 kG•cm)
• śruby M5 (SD-7): 5-8 ft•lb (7-11 N•m, 70-110 kG•cm)
* Uwaga: Dokręcenie zbyt dużym momentem osłon przeciwpyłowych dla SD508/SH14 spowoduje, że szczelina powietrzna będzie poza specyfikacją
________________________________________________________________________________
Re: Instrukcja czyszczenia ukladu klimatyzacji VW Gol IV
Odkopię...
Czy ten Wurth serwisowy odgrzybiacz to coś godnego polecenia? Czy może ozonowanie jest lepsze? Cena Wurtha ok 45zł, ozonowanie 30zł/30min
Czy ten Wurth serwisowy odgrzybiacz to coś godnego polecenia? Czy może ozonowanie jest lepsze? Cena Wurtha ok 45zł, ozonowanie 30zł/30min
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm