[MK3 1.8] kontrola ciśnienia oleju - PROBLEM!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » sob wrz 16, 2006 01:05

Ten w głowicy na górze to czujnik niskiego ciśnienia, ten nad filtrem oleju jest wysokociśnieniowy i jego odczyt jest brany pod uwage powyżej 2000rpm. Koszt czujnika to kwestia około 10zł.

=-Pinhead-=

Kaffi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kaffi » czw paź 05, 2006 23:56

Witam,
u mnie problem ten sam i nic nie pomaga. Zaczynam zbierac na remont silnika. ile taki remont moze kosztowac, mnie wiecej?
Gdzie dokladnie znajduje sie ten brzeczyk, ktory drazni wielu kierowcow nie oszczedzajac rowniez mnie? Mam zamiar go ukatrupic do czasu naprawy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pt paź 06, 2006 00:01

Za panewki główne i korbowodowe + pompa oleju + robocizna + nowy olej dałem 1000zł. Brzęczyka nie radze ci wyłączać bo jeśli brzęczy to masz możliwość szybko przygazować aby ciśnienie wróciło. Jak go wyłaczysz to będziesz nieświadomy jeździł bez ciśnienia oleju a wtedy to już remont kapitalny ratuje twój silnik albo jego wymiana.

=-Pinhead-=

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » pt paź 06, 2006 04:10

Kaffi, miałem podobny problem. W pewnych sytuacjach mrugało i brzęczało. Pod żadnym pozorem nie wyłączaj brzęczyka. Niestety podejrzewam, że panewki dokonały już swojego żywota. W wersji optymistycznej wystarczy ich wymiana. Koszt nie jest duży.Wersja pesymistyczna to szlif wału. Koszty :szlif - ok 120zł. Panewki główne i korbowodowe, pierścienie dystansowe ( myślę, że 200zł powinno wystarczyć-zależy od firmy, sklepu). No i robocizna.

[ Dodano: Pią Paź 06, 2006 04:12 ]
mrozial, Twój problem może być taki sam.
Rozpoznać wywalone panewki nie jest specjalnie trudno. Gorący silnik, niska prędkość i dodanie mocno gazu - słychać dość charakterystyczny stuk.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”