Pokazuje 30 stopni jak zimny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam problem z czujnikiem temperatury płynu w VW Bora 1.6 AKL SR mianowicie rano jak odpalałem to mi przez chwile nierówno pracował jak by bez ssania wieć podłączyłem VAG com i gdy samochód zimny temperatura na zewnatrz 8stopni a w Vagu pokazuje 30stopni pod odłączeniu czujnika temperatury tez pokazuje 30stopni ,natomiasto po nagrzaniu na zegarach juz 90 stopni a na vagu 75 stopni raz miałem róznice na zegarach 90 a na vagu 99 stopni Hm czy to czujnik ? No niby sprawdzałem rezystancje z tabela i by sie zgadzała w danej temperaturze
Sprawdź wiązkę od czujnika temp. Pomierz rezystancję przewodów. Max 1,5 ohm.
Zbliżoną do temperatury otoczenia. Możesz jeszcze sprawdzić jakie temperatury podaje do sterownika silnika a jaką na zegary - też powinny być zbliżone do siebie.
Re: Pokazuje 30 stopni jak zimny
Jak zimny ja tez tak mam. Kiedyś czytałem że to normalne, chociaż dla mnie to też dziwne.
Nawet jak masz -20 pokaże ci 30 stopni.
Nawet jak masz -20 pokaże ci 30 stopni.
Tylko ze rano jak odpalam to taka jak by bez ssania przez chwile pracował przykładowo na zegarach jest juz 90 a na vagu 75
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
To akurat normalne zjawisko...Golf2034 pisze:na zegarach jest juz 90 a na vagu 75
Odepnij wtyczkę i zobacz ile wtedy pokaże. Jeżeli tyle samo to coś jest w wiązce elektrycznej nie tak
Wiem ze powinno przy odpietej wtyczce pokazac -40.
Wiązka była wymieniana.nic nie dalo.
Wiązka była wymieniana.nic nie dalo.
Wymieniłem czujnik temp i wiązke bo stara miała porobione jakieś obejścia. Więcej nic nie ruszalem z tego.
No jeżeli masz nową wiązkę i czujnik też nowy a po od pięciu wtyczki z czujnika nadal pokazuje tyle samo to uszkodzony jest raczej sterownik silnika.