Szarpnięcie przy wciskaniu sprzęgła.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Ślizgało mi sprzęgło, (golf 4 1.6sr), więc je wymieniłem cały komplet (tarcza, docisk, łożysko). Tylko że teraz jest problem gdyż szarpie przy wciśnięciu pedału, znaczy się to jest jednorazowe szarpnięcie. Przy ruszaniu jest wszystko dobrze, zero szarpania, tylko gdy chcę zmienić z 1 na 2 i z 2 na 3. Ten objaw występuje gdy obroty są powyżej 2,5 - 3 tyś.
Czy to jest normalne po wymianie sprzęgła ? Jeśli nie to co to by mogło być ?
Czy to jest normalne po wymianie sprzęgła ? Jeśli nie to co to by mogło być ?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- grzechotek
- Ma gadane
Sprzęgło firmy LUK, prawie 400zł dałem, więc raczej to nie jest syf.
Nie sprawdziłem poduszek, ale sprawdzę, tylko że kabiną nie telepie nie trzęsie. Może mechanik mi źle odpowietrzył, jakie są objawy gdy sprzęgło jest źle odpowietrzone ?
Nie sprawdziłem poduszek, ale sprawdzę, tylko że kabiną nie telepie nie trzęsie. Może mechanik mi źle odpowietrzył, jakie są objawy gdy sprzęgło jest źle odpowietrzone ?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Raczej zgrzyta,niż szarpie.grzechotek pisze:jakie są objawy gdy sprzęgło jest źle odpowietrzone ?
Nie sądzę by rozpinał hydraulikę. Wystarczy wysprzęglik odkręcić i podwiesić gdzieś,ale sprawdzić nie zaszkodzi.grzechotek pisze: Może mechanik mi źle odpowietrzył
- grzechotek
- Ma gadane
Nic u mnie nie zgrzyta, biegi wchodzą lżej niż przed wymianą sprzęgła.
Odpowietrzę sprzęgło, sprawdzę poduszki i wymienię olej w skrzyni - może pomoże to coś.
Odpowietrzę sprzęgło, sprawdzę poduszki i wymienię olej w skrzyni - może pomoże to coś.
U mnie bylo to samo w piatek tydzien temu.... Stuk przy ruszeniu do przodu i stuk przy ruszeniu do tylu. W poniedzialek 2 razy stuknelo przy ruszeniu i skrzynia odmowila posluszenstwa - zerwalo nity w skrzyni i teraz czekam na "nowa". Moja skrzynia to DUU niestety.
- grzechotek
- Ma gadane
Byłem u mechanika sprawdził mi poduszki są OK, sprzęgło odpowietrzył, olej w skrzyni wymienił, ale dalej szarpało. Jeździłem z tym szarpaniem i z km ma km coraz mniej szarpało, teraz już wcale nie szarpie. Nie wiem cud czy się samo naprawiło, może nowe sprzęgło się docierało czy może cisza przed burzą i skrzynia się rozleci.