Jaki przebieg ma twoj DIESEL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Piasek, lazurowe wybrzeże o poranku
Golf III 1.8 benz z LPG
Passat B5 1.9 TDI AFN
obecnie VW GOLF 4 variant 1.9 tdi ALH
VOLKSWAGEN Golf IV variant . BORYS
Passat B5 1.9 TDI AFN
Re: Jaki przebieg ma twoj DIESEL
Jak jest zimno dziala dobrzePiasek pisze:Ale masz "fajny" wyświetlacz centralny...
Akurat wyswietlaczem nie jezdze, tylko samochodem i za bardzo mi na nim nie zalezy. Wazne ze reszta auta w 100% sprawna.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
mimo wszystko czasem detal psuje wszystko;p
Golf III 1.8 benz z LPG
Passat B5 1.9 TDI AFN
Passat B5 1.9 TDI AFN
Mk4 ALH 2000r 210 000 km
ile cofnięty, to nie mam pojęcia, u mnie ponad 20k zrobione, zawiechę utwardzałem , wtryski 216 siedzą- sprzęgło ma się ok, jedynie przepływka do wymiany poza tym wymiana oleju, filtrów , lać i jechać.
ile cofnięty, to nie mam pojęcia, u mnie ponad 20k zrobione, zawiechę utwardzałem , wtryski 216 siedzą- sprzęgło ma się ok, jedynie przepływka do wymiany poza tym wymiana oleju, filtrów , lać i jechać.
MK4 TDI ALH 235/447
-
- Użytkownik
- Kontakt:
pietera, 210
Golf III 1.8 benz z LPG
Passat B5 1.9 TDI AFN
Passat B5 1.9 TDI AFN
-
- Użytkownik
- Kontakt:
dzygi, 240 na zapasie;p albo na pierwszych 2 cylindrach bedzie 600 i jak ktos dbał bedzie jezdził nie gorzej jak ten z 200...
Golf III 1.8 benz z LPG
Passat B5 1.9 TDI AFN
Passat B5 1.9 TDI AFN
TDI na VP spokojnie bańkę można przyjmować. Nawet jak za bardzo niedbany. Mój ALH jak sprzedawałem miał 480 z hakiem, auto mieliśmy od nowości i korekcje wtrysków jeszcze w normach.
Turbina druga już żywota kończyła, sprzęgło drugie - pierwsze w zasadzie niepotrzebnie wymienione bo wysprzęglik siadł ale jak już było i tak rozebrane...
A no i wałek rozrządu nowy + kpl szklanek ale to przez szklankę która pękła, potem zrobiła się w niej dziura i wyrypało krzywkę wałka.
Po tej wymianie silnik pracował jakby miał znowu 80-120 tys km
No w sumie miał niewiele więcej bo 180 tyś km na liczniku
Wcześniej miałem AHU, ja nim zrobiłem 412 tyś km, łącznie miał 640 tyś km jak go sprzedawałem ale kupiony z polski także nie wierzę że nie cofany
Turbina druga już żywota kończyła, sprzęgło drugie - pierwsze w zasadzie niepotrzebnie wymienione bo wysprzęglik siadł ale jak już było i tak rozebrane...
A no i wałek rozrządu nowy + kpl szklanek ale to przez szklankę która pękła, potem zrobiła się w niej dziura i wyrypało krzywkę wałka.
Po tej wymianie silnik pracował jakby miał znowu 80-120 tys km
No w sumie miał niewiele więcej bo 180 tyś km na liczniku
Wcześniej miałem AHU, ja nim zrobiłem 412 tyś km, łącznie miał 640 tyś km jak go sprzedawałem ale kupiony z polski także nie wierzę że nie cofany
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Robiłem już remont silnika byl zaniedbany strasznie, przerwy na pierścieniach były 1mm a jeździł ok, oleju nie brał.BORYS22 pisze:dzygi, 240 na zapasie;p albo na pierwszych 2 cylindrach bedzie 600 i jak ktos dbał bedzie jezdził nie gorzej jak ten z 200...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Skoda Fabia 1,9 TDI ATD 460 kkm, trzyma sie nieźle, drugie turbo, druga dwumasa. Korekcje +/- 0,2 bipy 40-60.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
dzygi, nie na darmo powiedzenie.. jak dbasz tak masz
Golf III 1.8 benz z LPG
Passat B5 1.9 TDI AFN
Passat B5 1.9 TDI AFN
w tym wypadku stara dobra zasada: mocny silnik który nei ma co robić w takiej puszeczce jak Fabia. Efekt: przeleciał pół bańki, przeleci kolejne pół bańki.Q_mac pisze:Skoda Fabia 1,9 TDI ATD 460 kkm
Wsadź tam 1.0 3-cyl i już by tam drugi silnik siedział
Taki kupiłem, dlatego go doprowadzam do porządku.BORYS22 pisze:dzygi, nie na darmo powiedzenie.. jak dbasz tak masz
Tutaj macie klasyczny przykład historii przebiegu diesla użytkowanego prywatnie na zachodzie.
Renault Megane kombi 2012r. Zobaczcie na charakterystykę przebiegu - są okresy gdzie robił 15 tyś w rok czasu a jest i taki gdzie zrobił 40 tyś km w niespełna 7 miesiecy. I dopiero po takim raporcie można wywnioskować jak było eksploatowane auto:
- listopad 2014r auto jest pierwszy raz na wymianie oleju bo to koniec 2-letniej gwarancji fabrycznej. Auto przez dwa lata robiło ledwie 12 tyś km na rok średnio ale przez kolejny rok auto zrobiło już 34 tyś km
- listopad 2015 i przeb. 58 tyś km jest kolejna zmiana oleju czyli 34 tyś km na jednym oleju, i teraz najlepsze
- kolejny wpis 7 miesięcy i 40 tyś km później - znowu zmiana oleju. Znowu przeciągnięte i to ile... 10 tyś km ponad normę !! przy interwale co 30 tyś km.
Czyli przyjąć można że silnik na dystansie 100 tyś km miał 3x zmieniany olej - tylko z czego 2x przeciągnięty interwał.
Polski posalon z prywatnych rąk miałby w tym czasie max 60 tyś km i zapewne 4x zmieniony olej. Silniki 1.5DCI to na prawdę fajne i udane konstrukcje zabijane jednak przez takie idiotyzmy jak zmiana oleju po 40 tyś km przebiegu.
Renault Megane kombi 2012r. Zobaczcie na charakterystykę przebiegu - są okresy gdzie robił 15 tyś w rok czasu a jest i taki gdzie zrobił 40 tyś km w niespełna 7 miesiecy. I dopiero po takim raporcie można wywnioskować jak było eksploatowane auto:
- listopad 2014r auto jest pierwszy raz na wymianie oleju bo to koniec 2-letniej gwarancji fabrycznej. Auto przez dwa lata robiło ledwie 12 tyś km na rok średnio ale przez kolejny rok auto zrobiło już 34 tyś km
- listopad 2015 i przeb. 58 tyś km jest kolejna zmiana oleju czyli 34 tyś km na jednym oleju, i teraz najlepsze
- kolejny wpis 7 miesięcy i 40 tyś km później - znowu zmiana oleju. Znowu przeciągnięte i to ile... 10 tyś km ponad normę !! przy interwale co 30 tyś km.
Czyli przyjąć można że silnik na dystansie 100 tyś km miał 3x zmieniany olej - tylko z czego 2x przeciągnięty interwał.
Polski posalon z prywatnych rąk miałby w tym czasie max 60 tyś km i zapewne 4x zmieniony olej. Silniki 1.5DCI to na prawdę fajne i udane konstrukcje zabijane jednak przez takie idiotyzmy jak zmiana oleju po 40 tyś km przebiegu.