Nieszczelna klimatyzacja
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Nieszczelna klimatyzacja
Dzisiaj gadałem z kolesiem z serwisu klimatyzacji który będzie mi wymieniał oringi przy osuszaczu i uzupełniał czynnik. Pytałem co z osuszaczem bo był wymieniany jakieś 3 lata temu to powiedział że jeśli miejsca łączeń nie będą skorodowane to nie trzeba go wymieniać. Gdyby jednak były to Hella 80zl, Nissens 72zl, Behr 62zl. Jakby co to który brać?
ALH -> 205 -> soft
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Nieszczelna klimatyzacja
Wszystkie godne polecenia.daniel23584 pisze:Gdyby jednak były to Hella 80zl, Nissens 72zl, Behr 62zl. Jakby co to który brać?
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Re: Nieszczelna klimatyzacja
Dokładnie, ale ja bym wybrał najtańszą opcję czyli Behr
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
-
- Użytkownik
Koledzy jak zamontuje się nowy osuszacz to od razu trzeba jechać na nabicie czynnika czy można z pustym układem jeździć np 2 dni?
Nieszczelna klimatyzacja
Bez sensu zakładanie osuszacza w takiej sytuacji. Najlepiej tuż przed robieniem próżni. Maksymalnie chyba dopuszcza się godzinę lub dwie.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
-
- Użytkownik
Nieszczelna klimatyzacja
Jak kiedyś wymieniałem osuszacz to jednego dnia wymieniłem, na drugi dzień pojechałem nabić klimę i do dziś śmiga aż miło.
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Nieszczelna klimatyzacja
Raz nie zawsze
________________________________________________________________________________
Przestann opowiadac bzdury. Szkoda ze nie 10 minut. Ma być układ tylko nie rozpiety tygodniami i tyle. Pomysł chwile do czego to służy.radekrp90 pisze:Bez sensu zakładanie osuszacza w takiej sytuacji. Najlepiej tuż przed robieniem próżni. Maksymalnie chyba dopuszcza się godzinę lub dwie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Nieszczelna klimatyzacja
Wiem do czego to służy. Po co zaraz się to unoszenie. Skoro osuszacz kolega chce zamontować nowy to po co jeździć na nim kilka dni? Ja w tym sensu nie widzę, tym bardziej, że jak mi się zdaje jego montaż nie powinien mechanikowi przed napełnieniem zająć wiele czasu. Oczywiście w myśl zasady: Twój cyrk, Twoje małpy można robić co się chce ze swoim i autem i pieniędzmi ale jak dla mnie to wywalanie ich w błoto. Nie po to kupuje się nowy osuszacz, żeby go narażać na działanie wilgotnego powietrza z układu przez kilka dni.
Ja sam też jeździłem z układem bez czynnika przez dwa dni ale nabiłem go azotem, zdemontowałem kompresor, wymieniłem uszczelnienia i pojechałem napełnić układ. Osuszacz był roczny i działa do tej pory co nie oznacza jednocześnie, że jest to poprawne (rok wcześniej przy wymianie zaworu w kompresorze osuszacz wytrzymał tydzień). Jak mam coś polecać innym to polecam tak jak się powinno robić, a nie jak można "bo mi działa".
Ja sam też jeździłem z układem bez czynnika przez dwa dni ale nabiłem go azotem, zdemontowałem kompresor, wymieniłem uszczelnienia i pojechałem napełnić układ. Osuszacz był roczny i działa do tej pory co nie oznacza jednocześnie, że jest to poprawne (rok wcześniej przy wymianie zaworu w kompresorze osuszacz wytrzymał tydzień). Jak mam coś polecać innym to polecam tak jak się powinno robić, a nie jak można "bo mi działa".
O to chodzi że w poniedziałek mam czas i będę majstrował przy aucie, a w środę jestem umówiony na serwis. Za samą wymianę osuszacza chcą 100 zł, a wymiana nie jest jakaś skomplikowana więc 100 zostanie w kieszeni. Spróbuję przesunąć serwis na wtorek
Nieszczelna klimatyzacja
Się cenią Mi za wymianę + osuszacz (Nissens'a chyba) wyszło 120 PLN...
Jeśli tak wygląda sprawa to przynajmniej zrób tak jak ja u siebie - podjedź niech Ci nabiją azotem. Zawsze to mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia osuszacza.
Jeśli tak wygląda sprawa to przynajmniej zrób tak jak ja u siebie - podjedź niech Ci nabiją azotem. Zawsze to mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia osuszacza.
Nieszczelna klimatyzacja
Azotem tez ze tak powiem po części wyciągasz wodę z układu. Z tym ze ludzie przesadzają z tym wszystkim tak jak jada po bułki rano i turbovstudza. Ja do pracy jadę 7.5 km i potrafię cisnac 200km/h i zatrzymuje się pod firmą i tyle co wyciągnę plecak jakieś tam ciuchy i gasze go i turbo ma się dobrze już kilka lat a wyciągam je chyba już ze 16 razy nieprzesadzajac.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Nieszczelna klimatyzacja
We wszystkim trzeba mieć umiar - to nic nowego. I czy tu mówimy o klimatyzacji, turbosprężarce czy innych napojach