Instrukcja czyszczenia ukladu klimatyzacji VW Gol IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie . Zakupiłem auto dosyć niedawno i z czasem zacząłem wyczuwać (gdy robiło się cieplej), że klimatyzacja dziala bardzo bardzo bardzo slabo wszystko jest szczelne ale nie byla uzywana i odgrzybiana przez dwa lata +. Lato się zaczyna a tu autko ciagle dmucha cieplym powietrzem. Bardzo was prosze o instrukcje krok po kroku jak sie do tego zabrac. Mam juz zakupiony magiczny srodek do czyszczenia ukladu firmy WURTH SERWISOWY ODGRZYBIACZ DO KLIMY + GRATIS ! (6151109572) Dodatkowo auto bylo podpinane do kombajnu ktory wyciagnal stary olej sprawdzil sczelnosc i dobil argon do butli w ukladzie ale klima jak dzialala bardzo slabo tak dziala bardzo slabo. Pomocy
PS . czy ide dobrym tropem chcac naprawic opisana usterke musze odkrecic zawor od klimatyzacji ktory znajduje sie w zaznaczonym miejscu w okolicy pasa przedniego i "zapuscic" to miejsce srodkiem Wurth preparat do czyszczenia klimatyzacji ? Czy po tym etapie nastpenym krokiem bedzie rozebranie calego ukladu? Pomozcie jak to wyczyscic ??
PS . czy ide dobrym tropem chcac naprawic opisana usterke musze odkrecic zawor od klimatyzacji ktory znajduje sie w zaznaczonym miejscu w okolicy pasa przedniego i "zapuscic" to miejsce srodkiem Wurth preparat do czyszczenia klimatyzacji ? Czy po tym etapie nastpenym krokiem bedzie rozebranie calego ukladu? Pomozcie jak to wyczyscic ??
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Nie. Na ścianie grodziowej za silnikiem jest mata wygłuszająca/izolująca, jak sie jej przyjrzysz znajdziesz wycięcie w kształcie litery U pod nim znajduje się otwór którym odprowadzana jest wilgoć z parownika. To tam masz wsunąć sondę od tego preparatu. Tylko to nie sprawi że klima zacznie Ci lepiej chłodzić.
A tam gdzie sprawdzałeś szczelność i dobijałeś czynnik co powiedzieli na to że słabo chłodzi? Sprawdzali coś w ogóle?
A tam gdzie sprawdzałeś szczelność i dobijałeś czynnik co powiedzieli na to że słabo chłodzi? Sprawdzali coś w ogóle?
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
-
- Nowicjusz
Hey, Daniel czyli miejsce zaznaczone na fotce jest bledne. Rozumiem ze miejsce gdzie nalezy wlozyc sonde do odgrzybienia klimatyzacji jest schowane w okolicy podszybia we wnece na silnik ? Moze latwiej uwidocznie to po wjechaniu na kanal ? Sluchaj mozesz mi podpowiedziec czy po zapsikaniu instalacji od klimy tym srodkiem po uplywie doby jest sens ktoras z czesci klimatyzacji rozkrecic i wyczyscic/ wydmuchac ?
Skaskowali mnie na 250zl i kierownik powiedzial ze ma jezdzic jak by sie cos dzialo to Przyjerdzaj Pan i pupa nic nie dziala a kasa poszla jak dla mnei w bloto .. Dlatego chce sie sam za to wziac.
Skaskowali mnie na 250zl i kierownik powiedzial ze ma jezdzic jak by sie cos dzialo to Przyjerdzaj Pan i pupa nic nie dziala a kasa poszla jak dla mnei w bloto .. Dlatego chce sie sam za to wziac.
Ja również ostatnio mam problemy z klimą, nabijałem jakiś miesiąc temu, fajnie chłodziło przez kolejne 3 tygodnie 2-3 stopnie aż tu nagle bach, wczoraj jadę już jakieś 20min a tu cały czas letnie powietrze w 3 minuty wypowiedziałem więcej słów niecenzuralnych niż stado księży po spowiedzi. Jadę jutro do tych fachmanów co nabijali zobaczę co stwierdzą.
-
- Nowicjusz
myslicie ze sensowne jest skontrolowanie filerka w osuszaczu lub jego ewentualna wymiana ? Ponoc pochlania wode i jesli pochlonie jej nadmierna ilosc to nie przepuszcza dobrze mieszanki gazow ...
https://www.motointegrator.pl/uslugi/21 ... mochodowej" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.motointegrator.pl/uslugi/21 ... mochodowej" onclick="window.open(this.href);return false;
Wal znowu do nich. Skasowali 250zł za co? Za dobicie czynnika i sprawdzenie szczelności?? Niech sprawdzą w czym problem.Dobutaminka123 pisze:Skaskowali mnie na 250zl i kierownik powiedzial ze ma jezdzic jak by sie cos dzialo to Przyjerdzaj Pan
U mnie był pusty układ i za sprawdzenie szczelności azotem pod wysokim ciśnieniem i nabicie czynnika zapłaciłem 140zł.
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
-
- Nowicjusz
Rozumiem mk4tdi ale kurcze chcialbym najpierw sam wiedziec w czym jest problem zeby potem dochodzic swoich praw... Ehss
-
- Nowicjusz
Dodatkowo strasznie chuczy w aucie lozysko sprzegla kompresora klimatyzacji po klikniecu przyciuski Econ w panelu Climatronik ...
Łożysko do wymiany. Jedź do nich, bo za 250 PLN to się nie narobili cwaniacy.
Powinni kasę oddać a ty powinieneś serwisowac klime nie u patalachow tylko u pożądanego klimiarza. Nie dość ze kasę wzięli za nic to jeszcze nawet nie sprawdzili ciśnień na wysokim i niskim i cz klima działa tylko ci powiedzieli ze ma działać.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
wlasnie chodzi o to ze jesli bym tam do nich pojechal to z batonem na tego wiejskiego szefa no i nie chce zeby majster narobil gorzej niz jest tylko zeby to zostalo fachowo naprawione. Moze ktos z was orientuje sie co nalezy zrobic zeby klima w koncu zaczela dzialac ? Wymiana filtra i osuszacza pomoze ?
Nie pomoże. To element do zapobiegania awarii innych podzespołów. Generalnie osuszacze ma co robić jak układ był rozszczelniony jakiś czas.
-
- Nowicjusz
wlasnie chodzi o to ze uklad jest szczelny i jest w nim gaz bo ucieka jak lekko rozkrecilem. Pytanie co wyczyscic zeby klima zaczela w koncu normalnie chodzic ?
Trzeba podpiąć maszynę do klimy odpalić auto włączyć klime. Obserwować jakie ciśnienia są na przewodach na niskim i na wysokim. Bo albo masz kompresor na wykończeniu albo zawór rozprezny dziabniety. Rozumiem ze sprzegielko normalnie załącza i się nie ślizga.
Odgrzybianie robi się by nie cuchlo w kabinie grzybami a nie żeby naprawić klime.
Odgrzybianie robi się by nie cuchlo w kabinie grzybami a nie żeby naprawić klime.