1.8t Kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.8t Kontrolka oleju
Witam
od zmiany oleju mam maly problem z moim Golfem.
2tyg temu zmienialem olej(5w40 Castrol Magnatec)
i od tego czasu na cieplym silniku mruga kontrolka od oleju, Wczesniej byl zalany 5w30 i nie mialem zadnych problemow
zauwazylem tez ze lekko "wariuje na obrotach" Po podlaczeniu obd obroty faluja o ok 40/50
Bledow nie pokazuje mi zadnych zwiazanych z cisnieniem itp. jedyny blad ktory mam to sonda 1(zostaly wymienione 2(Bosch))
Smok byl sprawdzany ale byl czysty(Tak jak i miska)
Czy to moze byc wina oleju ? mechanik z ktorym sprawdzalem miske powiedzial ze jak na 5w40 ten olej jest za rzadki(olej kupowalem w sklepie)
Samochod ktorym jezdze to Golf 4 1.8t ARZ przejechane obecnie ok 201000(Przebieg rzeczywisty)
wg ksiazki serwisowej powinienem zalewac 5w40
Pozdrawiam i czekam na pomoc
od zmiany oleju mam maly problem z moim Golfem.
2tyg temu zmienialem olej(5w40 Castrol Magnatec)
i od tego czasu na cieplym silniku mruga kontrolka od oleju, Wczesniej byl zalany 5w30 i nie mialem zadnych problemow
zauwazylem tez ze lekko "wariuje na obrotach" Po podlaczeniu obd obroty faluja o ok 40/50
Bledow nie pokazuje mi zadnych zwiazanych z cisnieniem itp. jedyny blad ktory mam to sonda 1(zostaly wymienione 2(Bosch))
Smok byl sprawdzany ale byl czysty(Tak jak i miska)
Czy to moze byc wina oleju ? mechanik z ktorym sprawdzalem miske powiedzial ze jak na 5w40 ten olej jest za rzadki(olej kupowalem w sklepie)
Samochod ktorym jezdze to Golf 4 1.8t ARZ przejechane obecnie ok 201000(Przebieg rzeczywisty)
wg ksiazki serwisowej powinienem zalewac 5w40
Pozdrawiam i czekam na pomoc
1.8t Kontrolka oleju
Ktoś pisał kiedyś, że 1.8T nie lubi sie z Castrolami. Nie wiem na ile w tym prawdy jest.
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Re: 1.8t Kontrolka oleju
No bo Castrol to jeden syf.
Do 1.8t polecam
Liquy Moly Lub Motul
Zalecany 5w40
I przed zmianą należy wypłukać silnik z tego syfu po Castrolu ja używam plukanki Liquy Moly
Trzeba wziąść tez pod uwagę ze w 1.8t lubią padać pompy oleju.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Do 1.8t polecam
Liquy Moly Lub Motul
Zalecany 5w40
I przed zmianą należy wypłukać silnik z tego syfu po Castrolu ja używam plukanki Liquy Moly
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
1.8t Kontrolka oleju
wymien pompe oleju 1.8T czesto siadaja mozes tez mu zaplikowac 10w40
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
No właśnie, słyszałem ze na filtronach bywały problemy w 1.8t bo są za gęste.marcin7x5 pisze:A jaki filtr oleju założyłeś?
Ja preferuje Knecht lub Bosch
Dlaczego Castrol to syf? Leje w moje 1.8T Castrola i zero problemów - żaden syf w silniku/misie mi sie nie osadza. To chyba jakieś bajeczki?Adioss pisze:No bo Castrol to jeden syf.
Do 1.8t polecam
Liquy Moly Lub Motul
Zalecany 5w40
Tu to już na prawde jakies teoria z 4liter wyssana.Adioss pisze:No właśnie, słyszałem ze na filtronach bywały problemy w 1.8t bo są za gęste.marcin7x5 pisze:A jaki filtr oleju założyłeś?
Golf 4 GTi 1.8 20V TURBO AGU
Filtr mam z Boscha
Co do pompy jeszcze nie wymienialem poniewaz tak jak mowie na 5w30 tego problemu nie mialem dopiero po zmianie oleju ten problem sie pojawil, a co do pomp to mam jeszcze jedno pytanie, zauwazylem ze sa tez pompy "Wzmocnione" np z Febi czy sa one naprawde lepsze ? Podobno montuje sie je przy "Podnoszeniu mocy"(Wg sprzedawcy) Czy to prawda ? W Moim golfie mam pare modyfikacji dlatego zastanawiam sie nad kupnem takiej.
Co do pompy jeszcze nie wymienialem poniewaz tak jak mowie na 5w30 tego problemu nie mialem dopiero po zmianie oleju ten problem sie pojawil, a co do pomp to mam jeszcze jedno pytanie, zauwazylem ze sa tez pompy "Wzmocnione" np z Febi czy sa one naprawde lepsze ? Podobno montuje sie je przy "Podnoszeniu mocy"(Wg sprzedawcy) Czy to prawda ? W Moim golfie mam pare modyfikacji dlatego zastanawiam sie nad kupnem takiej.
1.8t Kontrolka oleju
ok. Pompa zmieniona, olej zalalem tak jak wczesniej 5w30 filtr z Mann'a ale dalej jest to samo. zauwazylem teraz ze kontrolka pojawia sie ponizej 2tys obrotow(Np jadac na 4) i przy wyzszych obrotach kontrolka przestaje mrygac, Moze to byc wina Czujnika ?
1.8t Kontrolka oleju
Smoka sprawdzałeś ?
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
1.8t Kontrolka oleju
A wogóle to ciśnienie sprawdzałeś? Czy tak sobie wymieniasz części bo tak ci intuicja podpowiada? Czujnik , wtyczkę sprawdzałeś?
Były swego czasu problemy z filtronami, szczególnie w TD, spotkałem się z tym nie raz, nawet w jednym warsztacie była sciągawka powieszona w jakich silnikach nie załadać filtronów, ale to było kiedyś....maxan pisze: No właśnie, słyszałem ze na filtronach bywały problemy w 1.8t bo są za gęste.
Tu to już na prawdę jakies teoria z 4liter wyssana.
1.8t Kontrolka oleju
Cisnienia nie sprawdzalem niestety(moze i moj blad) smok jak i miska byly czyste przy demontarzu. Wczoraj podmienilem czujnik cisnienia oleju wracajac do domu(ok 10km) nie pokazywala sie kontrolka przy niskich obrotach zobacze dzis w trasie co sie pokaze.
No to chyba masz jasno pokazane co go bolało :F