Czujnik temperatury
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik temperatury
Witam kolegów.
Mam do wymiany czujnik temperatury cieczy chłodzącej (078919501C) .
Oryginalny był firmy ELTH ale takiego nigdzie nie znalazłem .
Czy ktoś może polecić jakiej firmy można założyć , bo są różne .
W ASO kosztuje 108 zł i twierdzą że oryginalny , to samo mówią w sklepie z częściami za 67 zł że też oryginalny .
Czy jak ma nadruki VW i AUDI tzn że oryginał ?
Mam jeszcze pytanie czy błąd czujnika temperatury może mieć coś wspólnego z odcięciem turbiny po jeżdzie na tempomacie ok 100 km , bo czasami taki problem miałem ????
Mam do wymiany czujnik temperatury cieczy chłodzącej (078919501C) .
Oryginalny był firmy ELTH ale takiego nigdzie nie znalazłem .
Czy ktoś może polecić jakiej firmy można założyć , bo są różne .
W ASO kosztuje 108 zł i twierdzą że oryginalny , to samo mówią w sklepie z częściami za 67 zł że też oryginalny .
Mam jeszcze pytanie czy błąd czujnika temperatury może mieć coś wspólnego z odcięciem turbiny po jeżdzie na tempomacie ok 100 km , bo czasami taki problem miałem ????
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Czujnik temperatury
Nie.mariuszu1 pisze:Mam jeszcze pytanie czy błąd czujnika temperatury może mieć coś wspólnego z odcięciem turbiny po jeżdzie na tempomacie ok 100 km , bo czasami taki problem miałem ????
Teoretycznie tak sygnuje swoje czujniki VW.mariuszu1 pisze:Czy ktoś może polecić jakiej firmy można założyć , bo są różne .
Bo tak jest i tle kosztuje, wiem bo sam kupowałem kilka lat temu.mariuszu1 pisze:W ASO kosztuje 108 zł i twierdzą że oryginalny
Czujnik temperatury
W aso mają na częściach nadruki vw , audi i sa droższe , w w sklepie może być ten sam ale tańszy , mimo to polecam ten z aso , pewniejszy, co do odciecia zobaczysz po wymianie czujnika
Czujnik temperatury
Przed każdym zakupem części do VW udaję się do serwisu Skody wielokrotnie się przekonałem że ta sama część w serwisie Skody jest znacznie tańsza
Czujnik temperatury
Dzięki koledzy za odpowiedzi , jutro zapytam o cenę czujnika w Skodzie i napiszę czy tańsz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Czujnik temperatury
Po wysłuchaniu w kilku sklepach z częściami o podróbkach chińskich udających oryginały zakupiłem w ASO za 110 wraz z oringiem.
Wymieniłem dolałem płynu i odpowietrzyłem.
Wskazówka ani drgnęła a wąż do chłodnicy robił się coraz cieplejszy już po 5 min pracy na wolnych obrotach.
Po 30 min węże były gorące z nagrzewnicy też leciało ciepłe powietrze a temp. 0.
Wypiąłem i wpiąłem wtyczkę jeszcze raz od czujnika i oto wskazówka ruszyła.
Po wystudzeniu silnika wybrałem się na przejazd i wskażnik powoli wznosił się do góry.
Po 5km jazdy doszła między 90 a 80 st i tak została.
Mam pytanie czy to objaw wadliwego termostatu ?
Wymieniłem dolałem płynu i odpowietrzyłem.
Wskazówka ani drgnęła a wąż do chłodnicy robił się coraz cieplejszy już po 5 min pracy na wolnych obrotach.
Po 30 min węże były gorące z nagrzewnicy też leciało ciepłe powietrze a temp. 0.
Wypiąłem i wpiąłem wtyczkę jeszcze raz od czujnika i oto wskazówka ruszyła.
Po wystudzeniu silnika wybrałem się na przejazd i wskażnik powoli wznosił się do góry.
Po 5km jazdy doszła między 90 a 80 st i tak została.
Mam pytanie czy to objaw wadliwego termostatu ?
Czujnik temperatury
On powoli sie nagrzewa , ale temp powinna sie trzymać na 90 , wiec chyba termostat masz do wymiany , no i coś z ta kostką z czujnika , złe styki ,przetarty kabel