Wyciek spod silnika. Ciężko stwierdzić źródło.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Post autor: Skrzak » czw kwie 28, 2016 12:14

Wkoorw bierze jak przeglądu nie podbiją nie? No nic.

Wiem, że nie jesteście jasnowidzami. Powodzi nie ma ale osłona mokra to się przyczepił.

Jak robiłem coś tam od spodu w aucie to widziałem, że turbina puszcza, ale to dosłownie się poci a nie leje litrami, no to wiem, że trzeba ją sprawdzić, tym bardziej że i tak wypadałoby ja wyczyścić .

Inna rzecz to właśnie jakby miska olejowa od spodu mokra. Nie wyglada na pękniętą, tym bardziej że nie jeżdżę na glebie i nie miałem nigdy grzmotnięcia o glebe. Czy między miską a słupkiem jest uszczelka, która może być do wymiany? Ale to raczej też nie to bo oleju mi nie ubywa, no może trochę ale w normie ja na ten silnik, tak z 0,25l na 15tys. Przewody paliwowe powymieniane takie które się pociły lub przeciekały.

Jakie jeszcze mogą być potencjalne źródła wycieku jak pod miską się zbiera? Nie powiem teraz że to tak 100% spod miski, może z wyższego miejsca na nią spływa. Ciężko powiedzieć czy to czysta ropa czy olej, może mieszanka. Silnik pracuje bardzo dobrze, wtryski okej, byłem na programie parę miesięcy temu to takie rzeczy były sprawdzone około programowe. Olej i filtr wymienione 2tys. temu.
Czy pompa tandemowa może puszczać? Jak to jest z tą pompą, ten dzyndzel w końcu ma być taki luźny, ten na którym jest przewód paliwowy od tyłu pompy?

"Pan na przeglądzie" mówi, że nie wie czy to ropa ale raczej tak. Moim zdaniem to mieszanka. Kurde żeby tylko nie uszczelka głowicy... czy jak uszczelka głowicy to silnik może dobrze pracować ale może przeciekać?

No wiem że nie jesteście jasnowidzami, jutro podjadę na podnośnik i sobie obejrzę dokładnie i porobię foty jak to wyglada od spodu to wrzucę tu, ale dajcie może jakieś pomysły na początek skąd to może być.

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » czw kwie 28, 2016 13:02

najpierw pasowało by to umyć dopiero szukać ,jeśli wyciek jest z prawej strony być może i cieknie spod pompy tandemowe ,króciec co piszesz jest to pompa vacum przewód ten idzie do serva,jeśli turbo jest w oleju wyciek może być na samej górze a dokładnie egr cieknie ,zdejm pokrywę silnika i obyczaj z góry ...

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Post autor: Skrzak » czw kwie 28, 2016 13:05

EGR juz dawno nie mam, jest flansza zamiast tego i chłodniczka spalin też wywalona. Turbina jest mokra od spodu. Silnik był myty i po myciu znów cieknie, próbowałem do dokładnie oglądać i ciężko zlokalizować. Króciec na vacuum to tak pytam tylko bo pompa ogólnie wyglada okej, jakiś rok temu przewód na tym króćcu wymieniałem, stąd wiem że jest taki luźny ale nie wiem czy on właśnie taki ma być. No nic, wrzucę foty to może coś się wyjaśni.

Edit:
Nic nie cieknie jednak. To pozostałości po pękniętym przewodzie paliwowym, który był wymieniony jakiś czas temu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”