Zaciaga spaliny - chłodnica egr?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Atrea
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Atrea » śr kwie 27, 2016 16:50

Witam wszystkich serdecznie :)

Powiem wprost: na samochodach znam się mało, skomplikowane terminy nie dla mnie, proszę mówić do mnie jak do krowy na rowie :)
A więc: posiadamy z mężem VW 5 Variant Combi Diesel 2.0. Zaciąga nam spalinami jak jedziemy, stoimy za kimś. Padło podejrzenie na chłodnice spalin EGR. Tak stwierdził mechanik. Z tego co wiem, ciężko się do niej dostać aby nawet ją obejrzeć. W 99% to wymiana która wynosi około 1300zł za sama chłodniczkę. Dodajmy za to koszty mechanika i wychodzi ładna sumka.
I tu pytanie: da się jakoś stwierdzić stan tej chłodnicy bez rozbierania pół samochodu? Czy to zaciąganie odrazu kwalifikuje do wymiany całą chłodnice?

Przeglądałam podobne tematy, aczkolwiek mało co z nich zrozumiałam (blondynką nie jestem, ale z samochodowego żargonu mało rozumiem, może cos przegapiłam, proszę mnie w takim razie przekierować).

Pozdrawiam serdecznie.

Baryla
...
...
Kontakt:

Post autor: Baryla » śr kwie 27, 2016 21:46

Jezeli dobrze rozumiem smierdzi wam spalinami w aucie? Az tak tragicznie nie jest sie dostac do niej. Ogarniety mechanik jak nie z gory to z dolu wyczai czy pekla chlodnica czy po prostu moze jakas uszczelke dmuchnelo. Z cena tez nie przesadzajmy, obstawiam ze uzywke za okolo 100zl mozna kupic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”