Dzwoni Czujnik Spalania Stukowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WITAM
po wymianie silnika z AUS na AZD mam problem z czujnikiem spalania stukowego, juz nie chodzi nawet o to, ze sweici sie CHECK tylko gdy na zimnym silniku przymule auto to wylania sie takie charczenie, a gdy silnik nagrzeje sie do 30st juz jest wszystko w porzadku...
gdy podepne pod kompa to wywala blad - czujnik spalania stukowego,
czujnik wymienialem na inny ale nic nie dalo, kable sprawdzwone czy nie ma zwarcia, elektryk zaproponowal mi aby wgrac sterownik od silnika ktory mam, bo zostal od starego silnika, za to liczy sobie 2 stowy, ale czy to cos pomoze?
ostatnio odpiolem wtyczke od tego czujnika i zaczalem jezdzic ale to charczenie dalej wystepowalo gdy silnik byl zimny - czyli nic sie nie zmienilo, czy wykrecenie tego czujnika wykluczy to charczenie?
po wymianie silnika z AUS na AZD mam problem z czujnikiem spalania stukowego, juz nie chodzi nawet o to, ze sweici sie CHECK tylko gdy na zimnym silniku przymule auto to wylania sie takie charczenie, a gdy silnik nagrzeje sie do 30st juz jest wszystko w porzadku...
gdy podepne pod kompa to wywala blad - czujnik spalania stukowego,
czujnik wymienialem na inny ale nic nie dalo, kable sprawdzwone czy nie ma zwarcia, elektryk zaproponowal mi aby wgrac sterownik od silnika ktory mam, bo zostal od starego silnika, za to liczy sobie 2 stowy, ale czy to cos pomoze?
ostatnio odpiolem wtyczke od tego czujnika i zaczalem jezdzic ale to charczenie dalej wystepowalo gdy silnik byl zimny - czyli nic sie nie zmienilo, czy wykrecenie tego czujnika wykluczy to charczenie?
Piszesz że go wymieniałeś. Teraz moje pytanie z jakim momentem go dokręciłeś? Jeżeli bez klucza dynamometrycznego to cała robota na marne.
Re: Dzwoni Czujnik Spalania Stukowego
najpierw mechanik mi go wymienial na inny ale bylo jeszcze gorzej bo trzeszczal nawet na zagrzanym silniku wiec wrocilem do starego czujnika, ktory tylko trzeszczy na zimnym... ja dokrecalem go zwyklym kluczem oczkowym - nie za silno, nie za mocno, ostatnio nawet troszke popuscilem srube, ale to nic nie dalo...
A czy aby to nie ty chwaliłeś się ostatnio że odłączyłeś egr? Może to jest przyczyną spalania stukowego. Wgranie softu od silnika azd nic nie da bo tam już jest sterowanie poszczególnymi cewkami zapłonowymi a w aus masz 1 cewkę.
tak to ja
ale przed odlaczeniem EGR tez tak mialem...
ten blad spalania stukowego mialem po wymianie silnika z AUS na AZD - 2 lata temu
czy aby sterownik od AZD nic nie da
aa dodam, ze jak zatankuje paliwo 98octanow to praktycznie nie "dzwoni" juz to spalanie stukowe na zimnym silniku
ale przed odlaczeniem EGR tez tak mialem...
ten blad spalania stukowego mialem po wymianie silnika z AUS na AZD - 2 lata temu
czy aby sterownik od AZD nic nie da
aa dodam, ze jak zatankuje paliwo 98octanow to praktycznie nie "dzwoni" juz to spalanie stukowe na zimnym silniku
To akurat prawidłowy objaw. Większa liczba oktanowa zapobiega spalaniu stukowemu.Lu4Ke pisze:aa dodam, ze jak zatankuje paliwo 98octanow to praktycznie nie "dzwoni" juz to spalanie stukowe na zimnym silniku
Jeżeli wymieniałeś sam słupek silnika to nie podpasuje ten sterownik bo masz już w nim moduł który steruje impulsem w poszczególnych cewkach zapłonowych na świecach których w silniku aus nie ma.Lu4Ke pisze:czy aby sterownik od AZD nic nie da
Ja też kiedyś miałem te grzechotanie na zimnym silniku ale tylko do wyjeżdżenia zbiornika paliwa które musiało być najwyraźniej chrzczone. Po zatankowaniu właśnie pb98 zniknęło i nie wróciło. Spalanie stukowe może być spowodowane zbyt ubogą mieszanką ale też złą wartością cieplną świec zapłonowych.
a jak swiece wymienie, moze cos dac? bo akurat mam prawie nowki swiece, ktore sa wkrecone w starym slupku silnika,
tez myslalem aby dolac do paliwa srodek czyszczacy
http://allegro.pl/srodek-do-czyszczenia ... 32804.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tez myslalem aby dolac do paliwa srodek czyszczacy
http://allegro.pl/srodek-do-czyszczenia ... 32804.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Może ale nie musi. Jeżeli tu masz zamontowane właściwe to możesz nie odczuć zmian. Ale z pewnością nie zaszkodzi.