Dzwoni Czujnik Spalania Stukowego

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » wt kwie 12, 2016 19:31

WITAM

po wymianie silnika z AUS na AZD mam problem z czujnikiem spalania stukowego, juz nie chodzi nawet o to, ze sweici sie CHECK tylko gdy na zimnym silniku przymule auto to wylania sie takie charczenie, a gdy silnik nagrzeje sie do 30st juz jest wszystko w porzadku...

gdy podepne pod kompa to wywala blad - czujnik spalania stukowego,

czujnik wymienialem na inny ale nic nie dalo, kable sprawdzwone czy nie ma zwarcia, elektryk zaproponowal mi aby wgrac sterownik od silnika ktory mam, bo zostal od starego silnika, za to liczy sobie 2 stowy, ale czy to cos pomoze?

ostatnio odpiolem wtyczke od tego czujnika i zaczalem jezdzic ale to charczenie dalej wystepowalo gdy silnik byl zimny - czyli nic sie nie zmienilo, czy wykrecenie tego czujnika wykluczy to charczenie?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt kwie 12, 2016 21:32

Piszesz że go wymieniałeś. Teraz moje pytanie z jakim momentem go dokręciłeś? Jeżeli bez klucza dynamometrycznego to cała robota na marne.

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Dzwoni Czujnik Spalania Stukowego

Post autor: Lu4Ke » śr kwie 13, 2016 16:21

najpierw mechanik mi go wymienial na inny ale bylo jeszcze gorzej bo trzeszczal nawet na zagrzanym silniku wiec wrocilem do starego czujnika, ktory tylko trzeszczy na zimnym... ja dokrecalem go zwyklym kluczem oczkowym - nie za silno, nie za mocno, ostatnio nawet troszke popuscilem srube, ale to nic nie dalo...

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr kwie 13, 2016 21:42

A czy aby to nie ty chwaliłeś się ostatnio że odłączyłeś egr? Może to jest przyczyną spalania stukowego. Wgranie softu od silnika azd nic nie da bo tam już jest sterowanie poszczególnymi cewkami zapłonowymi a w aus masz 1 cewkę.

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » śr kwie 13, 2016 22:57

tak to ja :helm:

ale przed odlaczeniem EGR tez tak mialem...

ten blad spalania stukowego mialem po wymianie silnika z AUS na AZD - 2 lata temu

czy aby sterownik od AZD nic nie da :chytry:

aa dodam, ze jak zatankuje paliwo 98octanow to praktycznie nie "dzwoni" juz to spalanie stukowe na zimnym silniku

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw kwie 14, 2016 06:54

Lu4Ke pisze:aa dodam, ze jak zatankuje paliwo 98octanow to praktycznie nie "dzwoni" juz to spalanie stukowe na zimnym silniku
To akurat prawidłowy objaw. Większa liczba oktanowa zapobiega spalaniu stukowemu.
Lu4Ke pisze:czy aby sterownik od AZD nic nie da
Jeżeli wymieniałeś sam słupek silnika to nie podpasuje ten sterownik bo masz już w nim moduł który steruje impulsem w poszczególnych cewkach zapłonowych na świecach których w silniku aus nie ma.

Ja też kiedyś miałem te grzechotanie na zimnym silniku ale tylko do wyjeżdżenia zbiornika paliwa które musiało być najwyraźniej chrzczone. Po zatankowaniu właśnie pb98 zniknęło i nie wróciło. Spalanie stukowe może być spowodowane zbyt ubogą mieszanką ale też złą wartością cieplną świec zapłonowych.

Awatar użytkownika
Lu4Ke
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lu4Ke » czw kwie 14, 2016 15:40

a jak swiece wymienie, moze cos dac? bo akurat mam prawie nowki swiece, ktore sa wkrecone w starym slupku silnika,

tez myslalem aby dolac do paliwa srodek czyszczacy
http://allegro.pl/srodek-do-czyszczenia ... 32804.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » sob kwie 16, 2016 19:57

Może ale nie musi. Jeżeli tu masz zamontowane właściwe to możesz nie odczuć zmian. Ale z pewnością nie zaszkodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”