Jak sprawdzić zawór n75
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak sprawdzić zawór n75
Witam, zawsze on mi cykał po przekręceniu kluczyka (bez włączania silnika) teraz jest cisza. Czy coś mogło w nim padnąć ? Jak go sprawdzić ? Odłączyć wtyczke i bezpośrednio do pinów zaworu zapodać 12V ?
- palio
- _
- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Jak sprawdzić zawór n75
Wyjmij zaworek. Spróbuj dmuchnąć w jeden króciec (króćce od wężyków idące do turbiny). Jak dmuchniesz w czerwony to ma być przelot z niebieskim po podaniu napięcia ma zamykać obieg i dmuchać w czarny.
Czasami jest tak, że nie wszystkie zaworki cykają.
Jak sprawdzić zawór n75
Kolego jakby padł to łapał byś notlauf, jeżeli auto śmiga przy większych obciążeniach np. Ciagnie powyzej 120 km/h normalnie to jest ok. Na vagu tez wyrzuci błąd jak jest coś nie tak.
Re: Jak sprawdzić zawór n75
Sprawdziłem.palio pisze:Wyjmij zaworek. Spróbuj dmuchnąć w jeden króciec (króćce od wężyków idące do turbiny). Jak dmuchniesz w czerwony to ma być przelot z niebieskim po podaniu napięcia ma zamykać obieg i dmuchać w czarny.
Gdy nie ma podłączonego napięcia - dmuchając w czerwony jest przelot przez niebieski i czarny
Gdy podłącze napięcie - dmuchając w czerwony jest przelot przez niebieski i czarny
Ogólnie to z której strony bym nie dmuchał zawsze jest przelot z każdym króćcem nie zależnie czy jest napięcie czy nie ma.
Po podaniu napięcia brak jakiegokolwiek cyknięcia,stuknięcia w zaworku(a kiedyś cykał i to głośno). Rezystancja cewki wynosi 30 Ohm.
Czy jest on uszkodzony ?
*edit
Rozebrałem zaworek i na tym co blokuje powietrze powstał zadzior wiec go zeszlifowałem oraz sprężynka się trochę połamała.