Strasznie trzęsie silnikiem, nawet na ciepłym po stłuczce
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
W poniedziałek miałem nie wielką stłuczkę - wjechałem gościowi w tył. Straty okazały się nie zbyt wielkie - maska, pas przedni, reflektory i chłodnica. Zderzak i wzmocnienie belki OK. Innymi słowy podczas hamowania zarówno auto gościa jak i moje "zanurkowało" i uderzyłem samą góra w jego podłogę. Dzisiaj udało mi się wszystko skompletować i poskładać. Auto odpaliło bez problemu lecz trzęsie nim niemiłosiernie. Mega wibracje na kierownicy, desce i karoserii. Poza tym żadnych zmian. Najdziwniejsze jest to, że zaraz po stłuczce nie było tych objawów. Zjechałem bez problemu na pobocze, a później (1,5h) gdy zostałem odholowany wjechałem nim do garażu i też nic nie telepało.
Czy możliwe jest, że pręży pas przedni ? Czy jednak oberwała się, któraś poduszka? W co wątpię gdyż nie dawno wymieniałem dwie (przednia i przy skrzyni) i pamiętam, że jak miałem oberwaną przy skrzyni to tylko na zimnym telepało autem, później był spokój, a teraz nawet jak jest ciepły telepie tak samo.
Poprawka:
Właśnie na szybko poluzowałem 4 śruby przytwierdzające wzmocnienie do podłużnic - jak ręką odjął... Tyle, że teraz są tak luźne, że ręką je odkręcam.
Czyli co, coś źle poskładałem?
W poniedziałek miałem nie wielką stłuczkę - wjechałem gościowi w tył. Straty okazały się nie zbyt wielkie - maska, pas przedni, reflektory i chłodnica. Zderzak i wzmocnienie belki OK. Innymi słowy podczas hamowania zarówno auto gościa jak i moje "zanurkowało" i uderzyłem samą góra w jego podłogę. Dzisiaj udało mi się wszystko skompletować i poskładać. Auto odpaliło bez problemu lecz trzęsie nim niemiłosiernie. Mega wibracje na kierownicy, desce i karoserii. Poza tym żadnych zmian. Najdziwniejsze jest to, że zaraz po stłuczce nie było tych objawów. Zjechałem bez problemu na pobocze, a później (1,5h) gdy zostałem odholowany wjechałem nim do garażu i też nic nie telepało.
Czy możliwe jest, że pręży pas przedni ? Czy jednak oberwała się, któraś poduszka? W co wątpię gdyż nie dawno wymieniałem dwie (przednia i przy skrzyni) i pamiętam, że jak miałem oberwaną przy skrzyni to tylko na zimnym telepało autem, później był spokój, a teraz nawet jak jest ciepły telepie tak samo.
Poprawka:
Właśnie na szybko poluzowałem 4 śruby przytwierdzające wzmocnienie do podłużnic - jak ręką odjął... Tyle, że teraz są tak luźne, że ręką je odkręcam.
Czyli co, coś źle poskładałem?
Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES

italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy![]()

- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Dokręć wzmocnienie,a skoryguj ustawienie na poduszkach lewej i prawej. Musiało pociągnąć podłużnice. Pas wzmocnieniowy pasuje dobrze na otwory,czy trzeba naciągać,żeby przykręcić.
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Strasznie trzęsie silnikiem, nawet na ciepłym po stłuczc
Co to znaczy skorygować ustawienie? Poluzować i dać im się ułożyć na pracującym silniku?Michał_1977 pisze:Dokręć wzmocnienie,a skoryguj ustawienie na poduszkach lewej i prawej. Musiało pociągnąć podłużnice. Pas wzmocnieniowy pasuje dobrze na otwory,czy trzeba naciągać,żeby przykręcić.
Podłużnice wyglądają ok bo otwory pasują bez problemu
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

- palio
- _
- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Re: Strasznie trzęsie silnikiem, nawet na ciepłym po stłuczc
Dokładnie o to chodzi.sebool12 pisze:Co to znaczy skorygować ustawienie? Poluzować i dać im się ułożyć na pracującym silniku?
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
palio, jutro sprawdzę, ale czy gdyby czasem to nie było przyczyną to co i jak sprawdzać w następnej kolejności? Na pewno jeszcze raz przyjrzę się podłużnicą, ale nawet jeśli to jakim cudem mogły by one wpływać na takie zachowanie ?

- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dzisiaj przyjrzałem się temu jeszcze raz. Widać gołym okiem, że moja stara belka była kiedyś prostowana. Miałem na stanie jeszcze drugą, ale minimalnie wgniecioną - str kierowcy, w miejscu śrub na podłużnice była lekko wgnieciona. Po dopasowaniu go jest dużo lepiej, bez żadnego naciągania, nawet zderzak pasuje tak jak kiedyś. Lecz nie jeszcze tak jak powinno być gdyż, po skręceniu wszystkiego na sztywno jeszcze jakieś wibracje są, ale dużo mniejsze niż wcześniej. Po zluzowaniu pasa oczywiście problemu nie ma stąd decyzja, że jutro jadę na pobliski szrot po następny pas.
Poduszki oczywiście luzowałem (tylne śruba od góry, przednia śruba u góry i od spodu imbus)
Poduszki oczywiście luzowałem (tylne śruba od góry, przednia śruba u góry i od spodu imbus)

- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Problem rozwiązany - przednia poduszka była jednak zerwana (badziewne febi... )
Temat do zamknięcia
Temat do zamknięcia