Nie działa klima. Sprężarka?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Dziś zauważyłem, że nie działa mi klima. Tzn. po naciśnięciu przycisku ECON auto nie nie daje oznak żeby klima działała tzn. Nie schodzi z obrotów. Klima była nie nabijana od około 2 lat i miałem zamiar ją nabić na wiosnę. Czy to, że brakuje czynnika może mieć wpływ na to, że klima w ogóle się nie włącza?
Jak najbardziej ubytek czynnika w układzie skutkuje niedziałająca klima przy napełnianiu zlec sprawdzenie układu pod katem nieszczelnosci jednak 2 lata i tak sporo wytrzymała zalecam serwisy co rok
Po pierwsze to nie wiem jak u ciebie z temperaturą na zewnątrz ale pewnie jest za niska i czujnik nie załącza kompresora , u mnie przy tych temperaturach klima nie rusza ponieważ sterownik na to nie pozwala.
-
- Nowicjusz
Witam u mnie rownież klima nie działa chociaz została nabita odgrzybiona itd. powiedziano że padła spreżarka klimatyzacji i chciałem sie zapytać czy mam szukac jakiej kolwiek czy musi pasowac że jak disel to musi byc od disla czy nie koniecznie jak to wyglada? czy jakis nr ? a posiadam golfa IV 1.9 Tdi 90km
-
- Nowicjusz
Sprężarki są, z tego co pamiętam identyczne - różnić się mogą koła pasowe (a dokładniej ich odstawienie).
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09