Kopci na szaro/czarno
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kopci na szaro/czarno
Witam, otóż mam problem, na innym forum kazali podbić do Was Posiadam Seata z silnikiem 1.8 ADL, który przy obrotach ok 4300 kopci na czarno, auto jeździ tylko na benzynie, a gazu nie posiada, a rura okopcona jak w tdi. Mam odczucia że jedzie tak jakby za sobą ciągnął przyczepkę Zmieniłem czujnik temp płynu w głowicy, ten 2 pinowy i nic. Dziś odłączyłem sondę i nie odczułem żadnych zmian, jedynie na postoju obroty są ok 1050 obrotów, a z podpiętą sondą 900. Komp nie pokazuje błędów, macie Panowie jakieś sugestię?
Kopci na szaro/czarno
1. Generalnie do przejrzenia układ zapłonowy (kable, kopułka, palec, cewka a w szczególności świece).
2. Czujnik temp. kupiłeś ori, czy zamiennik. Bo jak to drugie to jest duże prawdopodobieństwo, że jest
trefny od samego początku.
3. Zdaje się, że masz u siebie przepływkę. Najlepiej sprawdź w kompie jakie ma parametry. Czasem odpięcie
kostki od niej pomaga.
4. Filtr powietrza zakładam, że czysty ?
5. Rozrząd i zapłon są OK ?
W zależności od tego ile tego czarnego dymu jest, to radzę Ci się pospieszyć z naprawą, bo jeżeli masz
jeszcze katalizator, to za niedługo może go już nie być.
2. Czujnik temp. kupiłeś ori, czy zamiennik. Bo jak to drugie to jest duże prawdopodobieństwo, że jest
trefny od samego początku.
3. Zdaje się, że masz u siebie przepływkę. Najlepiej sprawdź w kompie jakie ma parametry. Czasem odpięcie
kostki od niej pomaga.
4. Filtr powietrza zakładam, że czysty ?
5. Rozrząd i zapłon są OK ?
W zależności od tego ile tego czarnego dymu jest, to radzę Ci się pospieszyć z naprawą, bo jeżeli masz
jeszcze katalizator, to za niedługo może go już nie być.
Kopci na szaro/czarno
Kopułka i palec nowe od Beru, podmieniłem drugie świece i to samo. Czujnik temp podmieniłem z drugiego silnika oryginał bosch. Przepływomierza mój silnik nie posiada. Kata już niema, co do rozrządu i zapłonu jest okej, auto odpala dobrze jak i zimny tak i ciepły, nie przegrzewa się, nie szarpie w czasie jazdy, tylko tak kopci i trochę pary mu odeszło...
Kopci na szaro/czarno
Możesz sprawdzić jeszcze sondę lambda, czy ma odpowiednie wartości np. VAGiem.
Nie zauważyłeś przypadkiem zwiększonego spalania ?
Nie zauważyłeś przypadkiem zwiększonego spalania ?
Kopci na szaro/czarno
Tyle, że autor twierdzi, że już wszystko posprawdzał. Więc albo coś przeoczył albo któraś z rzeczy podmienionychmarcin7x5 pisze:Za dużo paliwa dostaje albo za mało powietrza.
okazała się również wadliwa.