A,B,C Lakierowania
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
A,B,C Lakierowania
Tzn ta ramka to jest sklejka. To chyba nie trzeba aż tak suszyć jak normalne drewno?
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
A,B,C Lakierowania
ja nie wiem. Ja bym to zrobił z jakiegoś tworzywa. Nie bawił bym się w sklejki. Różnie to może być. W lecie masz upały,a zima widzisz jaka jest,wilgoć ,mróz. Ja myślę ,że po następnej zimie to zacznie po prostu samo się niszczyć
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
Re: A,B,C Lakierowania
Panowie Brunox epoxy faktycznie jest taki dobry? Na wiosnę będę robił małe zaprawki i tak się zastanawiam czy użyć to cudo czy zwykły podkład epoksydowy?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Zwykły
Podkład epoxydowy albo ten środek na rdzę z APP. Zobacz sobie test tych dwóch produktów to się przekonasz:-)
https://youtu.be/-4rhOvtwIA8" onclick="window.open(this.href);return false;
napisano ołówkiem Z1
Podkład epoxydowy albo ten środek na rdzę z APP. Zobacz sobie test tych dwóch produktów to się przekonasz:-)
https://youtu.be/-4rhOvtwIA8" onclick="window.open(this.href);return false;
napisano ołówkiem Z1
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
A,B,C Lakierowania
flatron1984, a gdzie masz korozje ?
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Użytkownik
Na dole błotnika (5cm nad progiem) zaczyna coś się dziać i z tyłu na rancie błotnika lakier był kiedyś obity (nie wiem czy to od kamieni na rancie w kilku miejscach) więc na szybko kupiłem bazę i zamalowałem, ale widzę że po jakimś czasie lakier zaczyna odpadac i zauważyłem że to postępuje, ponieważ w miejscu gdzie wcześniej lakier nie był ruszony teraz jak wziąłem paznokciem to odprysł a pod spodem był taki rdzawy nalot. Jak zrobi sie ciepło muszę sie tym zająć bo na razie to takie malutkie odpryski są.
Widzę że ten brunox to totalne g*wno
Widzę że ten brunox to totalne g*wno
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
A,B,C Lakierowania
flatron1984, jak doły błotników ,to tylko piaskowanie i podkład epoksydowy i wtedy będziesz miał spokój na jakiś czas. Zakonserwujesz je sobie porządnie od wewnątrz i powinno jeszcze trochę wytrzymać.
-
- Użytkownik
Piaskowanie? Myślałem żeby to samemu zaprawić tzn to na dole błotnika oczyścić papierem ściernym, dac podkład epoksydowy, szpachle, przytrzec, epoksyd, baza i klar. Po wyschnięciu za kilka dni papierem na mokro i polerka.
Z tyłu na rancie błotnika/nadkola nie będę nic szpachlował, bo tam są małe odpryski... tam gdzie odprysł lakier oczyszcze papierem na to pędzelkiem naniosę epoksyd, baze i klar.
Z tyłu na rancie błotnika/nadkola nie będę nic szpachlował, bo tam są małe odpryski... tam gdzie odprysł lakier oczyszcze papierem na to pędzelkiem naniosę epoksyd, baze i klar.
A,B,C Lakierowania
Jak chcesz dobrze oczyścić rdzę to się bierze tzw. "włosy murzyna". Samym papierem ściernym nigdy dokładnie rudej nie doczyścisz. Zastanowiłbym się jednak nad położeniem reaktywnego, a nie epoksydu. Reaktywny lepiej blokuje rdzę, ale to już temat rzeka.
Cześć.
Panowie robiłem małą zaprawkę, bez szpachli. Oczyściłem papierem miejsce korozji, odtłuściłem. Dostęp kiepski więc podkład epoksydowy, baze i klar nakładałem malym pędzelkiem do zaprawek. Naniosłem 3 warstwy podkładu epoksydowego, zostawiłem to na 24h. Dzisiaj wziąłem bazę i też pędzelkiem malowałem. Nałożyłem jedną warstwę bazy i pojawił się problem, ponieważ epoksyd jakby trochę się zważył/popękał. Naniosłem jeszcze dwie warstwy bazy i niby pokryła, na koniec klar. Czemu coś takiego się stało?
Mam jeszcze drugą zaprawkę pokrytą epoksydem, później położę bazę i ciekawe czy tak samo zareaguje
Panowie robiłem małą zaprawkę, bez szpachli. Oczyściłem papierem miejsce korozji, odtłuściłem. Dostęp kiepski więc podkład epoksydowy, baze i klar nakładałem malym pędzelkiem do zaprawek. Naniosłem 3 warstwy podkładu epoksydowego, zostawiłem to na 24h. Dzisiaj wziąłem bazę i też pędzelkiem malowałem. Nałożyłem jedną warstwę bazy i pojawił się problem, ponieważ epoksyd jakby trochę się zważył/popękał. Naniosłem jeszcze dwie warstwy bazy i niby pokryła, na koniec klar. Czemu coś takiego się stało?
Mam jeszcze drugą zaprawkę pokrytą epoksydem, później położę bazę i ciekawe czy tak samo zareaguje
ALH + 205 + chip
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
A,B,C Lakierowania
mogł popękać ,bo mógł być stary ten epoksyd,albo proporcje mieszania złe zrobiłeś
To jest epoksyd w sprayu Bolla. Napryskałem do pojemniczka i malowalem pędzelkiem. Niby nie jest przeterminowany, ważność jeszcze pół roku
ALH + 205 + chip
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
A,B,C Lakierowania
liteon0, no to już masz przyczynę
Czyli że co Boll jest do jakiś czas temu na innym aucie robiłem zaprawkę w taki sam sposób i nic podobnego z podkładem się nie stało
ALH + 205 + chip