MFA pokazuje za duże spalanie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od jakiegoś czasu MFA pokazuje średnie spalanie od 70-98 litrów na 100km. Problem pojawił się od tak nawet nie zauważyłem kiedy.
Niezależnie od dystansów jakie pokonuje gofer nie chce zejść poniżej 70 litrów na 100km.
Oczywiście palli tak jak zawsze te 8,9 litrów. Jakieś pomysły ?
LPG nie posiadam,bo w necie znalazłem, że przez to MFA może nie działać jak trzeba.
Problem jest tylko z wskaźnikiem spalania, reszta jak temp oleju, przejechany dystans itd jest ok.
Niezależnie od dystansów jakie pokonuje gofer nie chce zejść poniżej 70 litrów na 100km.
Oczywiście palli tak jak zawsze te 8,9 litrów. Jakieś pomysły ?
LPG nie posiadam,bo w necie znalazłem, że przez to MFA może nie działać jak trzeba.
Problem jest tylko z wskaźnikiem spalania, reszta jak temp oleju, przejechany dystans itd jest ok.
może nieszczelność w układzie podciśnienia idącym do MFA, Wiesz jak się włącza tryb serwisowy w MFA to byś sprawdził wartość podciśnienia jakie widzi MFA i spalanie chwilowe czy też tak zawyża
oryginalnie idzie od licznika do tego wężyka co idzie od serwa do kolektora dolotowego
Dziś patrzyłem to wszystkie przewody wyglądają na szczelne.
Problem może tkwić w silniczku krokowym ? Czasami obroty lubią mi falować na luzie.
Problem może tkwić w silniczku krokowym ? Czasami obroty lubią mi falować na luzie.
- Radzio0018
- Użytkownik
Krokowiec nie będzie miał nic do tego ... Najlepiej weź załóż nowy przewód od podciśnienia i wtedy możesz wykluczyć nie szczelność ... Możliwe, że jest delikatnie przetarty i mikroskopijny otwór nie pozwala na rzeczywisty pomiar
włącz se tryb serwisowy i zobacz co tam będzie pokazywać MFA, sprawdź spalanie chwilowe i wartość podciśnienia jakie MFA widzi, jak będą jakieś kosmiczne wartości to sobie wymienisz najpierw wężyk, a jak nie pomoże to będzie trzeba się wakuometrowi przyjrzeć
Nagrałem filmik żeby wszystko było jasne w trybie serwisowym:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JJukj2OZg28[/youtube]
Wężyk do wymiany ?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JJukj2OZg28[/youtube]
Wężyk do wymiany ?
no nie chcę cię martwić, ale podciśnienie jest dobre, sprawdzałeś spalanie chwilowe? a czas i dystans dobrze jest odczytywany przez MFA?
Spalanie chwilowe było 2-2.5 L. Tak. czas i dystans normalnie pokazuje. Czasami tylko z temperaturą na zewnątrz oszukuje, ale to o max 3 stopnie.
Czyli MFA się sypie ?
Czyli MFA się sypie ?
możesz spróbować wymienić ten wężyk, nie zaszkodzi a jak nie pomoże to się będzie dalej kombinować