Sharan mk1 1.9TDI 110KM światła dzienne
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam!
Postanowiłem podłączyć światła dzienne do Sharana, dokładnie taki zestaw
http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich ... 53513.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Podłączyłem go koło skrzynki z bezpiecznikami, jest tylko jeden problem, gdy zapalam samochód włączają się światła awaryjne, muszę wtedy włączyć i wyłączyć światła awaryjne i już jest OK, i tak za każdym razem.
Doszedłem do tego że gdy daje impuls pod kable świateł długich na zapalonym silniku włączają się światła awaryjne.
Jak odłączę wtyczkę z prawej lampy tak aby nie działała, wtedy jest OK, awaryjne się nie włączają.
Ma ktoś jakiś pomysł na podłączenie tego?
Postanowiłem podłączyć światła dzienne do Sharana, dokładnie taki zestaw
http://allegro.pl/modul-swiatel-dlugich ... 53513.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Podłączyłem go koło skrzynki z bezpiecznikami, jest tylko jeden problem, gdy zapalam samochód włączają się światła awaryjne, muszę wtedy włączyć i wyłączyć światła awaryjne i już jest OK, i tak za każdym razem.
Doszedłem do tego że gdy daje impuls pod kable świateł długich na zapalonym silniku włączają się światła awaryjne.
Jak odłączę wtyczkę z prawej lampy tak aby nie działała, wtedy jest OK, awaryjne się nie włączają.
Ma ktoś jakiś pomysł na podłączenie tego?
-
- Gadatliwa bestia
Mam taki moduł i nic takiego mi się nie dzieje.Podlaczyles kabel pod ręczny? Czy w tym sterowniku niema takiej opcji?A moze.jakiś alarm masz i to bruzdzi ?
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2016 20:33 przez Maszan, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie bo mam bez opcji ręcznego.
Pewnie masz inną skrzynkę bezpieczników, bo masz Borę. Jak podłączyłem znajomemu w Lagunie II też jest OK.
Pewnie masz inną skrzynkę bezpieczników, bo masz Borę. Jak podłączyłem znajomemu w Lagunie II też jest OK.
-
- Gadatliwa bestia
Wyjścia na zarowki dalem przed bezpieczniki długich w samej skrzynce.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Właśnie ja mam bezpieczniki od długich w samej skrzynce i dałem zasilanie na długie na wtyczce która wychodzi już ze skrzynki, i robią mi się takie jaja, szukałem jakiegoś przekaźnika chociaż żeby dać za nim napięcie ale nic już nie ma dalej.
Dawałem nawet na bezpiecznik i ta sama sytuacja. Po prostu impuls który załącza długie włącza awaryjne, a przycisk od awaryjnych później muszę włączyć i wyłączyć, żeby się wyłączyły.
Nie wiem co maja długie do awaryjnych?
Dawałem nawet na bezpiecznik i ta sama sytuacja. Po prostu impuls który załącza długie włącza awaryjne, a przycisk od awaryjnych później muszę włączyć i wyłączyć, żeby się wyłączyły.
Nie wiem co maja długie do awaryjnych?
-
- Gadatliwa bestia
No dziwne to jest.A jakbys dał diody separujace na wyjście tego sterownika?Chybaze przez masę lampy przenosi jakiś pik.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A da się tą diodę założyć tak aby na kablu od skrzynki założyć diodę i nie cofało napięcia na skrzynkę tylko żeby napięcie szło tylko do lampy? Wtedy by było dobrze, dostanę to w każdym serwisie AGD?
-
- Gadatliwa bestia
Diodę kupisz w elektronicznym albo wylutuj z jakiejś płytki tak żeby tylko sprawdzic czy to pomoze.Musi mieć obciazalnosc co najmniej 5A.No i troche napięcia stracisz na normalnych długich ok 0.7V.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jutro podjadę do sklepu gdzieś i po założeniu dam znać, co do spadku napięcia to chyba nie będzie problemu bo ładuje i tak ponad 14V więc chyba nie będzie tak odczuwalne.
Dzięki za pomysł, jak pomoże dam oczywiście plusa.
Dzięki za pomysł, jak pomoże dam oczywiście plusa.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Doszedłem ze światłami, zamontowałem diody lecz dalej włączały się światła awaryjne przy zapalaniu.
Puściłem więc kabel zasilający 12V bezpośrednio z akumulatora i było dobrze, okazało się że wpiąłem się w kabel zasilający skrzynkę bezpieczników, był gruby, ale przy zapalaniu napięcie na nim spadało do 1V i chyba moduł za każdym razem głupiał ,nie wiem co ma to do świateł awaryjnych?
W każdym razie podpiąłem się pod inny kabel 12V i jest OK.
Dzięki za pomysł z diodami, na pewno w przyszłości mi to się przyda.
Puściłem więc kabel zasilający 12V bezpośrednio z akumulatora i było dobrze, okazało się że wpiąłem się w kabel zasilający skrzynkę bezpieczników, był gruby, ale przy zapalaniu napięcie na nim spadało do 1V i chyba moduł za każdym razem głupiał ,nie wiem co ma to do świateł awaryjnych?
W każdym razie podpiąłem się pod inny kabel 12V i jest OK.
Dzięki za pomysł z diodami, na pewno w przyszłości mi to się przyda.
-
- Gadatliwa bestia
To pewnie wpiales pod 12 V, ale po przekazniku funkcji X, czyli jak rozrusznik zaczyna krecic, to odcina odbiorniki na moment krecenia.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG