Znikający olej. Lokalizacja usterki. Foto
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Znikający olej. Lokalizacja usterki. Foto
Witam kolejny raz wszystkich użytkowników forum i zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zlokalizowaniu usterki. Otóż problem polega na tym, że po ostatniej wymianie w moim golfie zaczął znikać olej. Bynajmniej nie wydala go z rury wydechowej w postaci niebieskiej chmury, bo nigdy z tym nie miał kłopotów. Zajrzałem pod auto i ku mojemu zdziwieniu cała miska olejowa i okolice były zasyfione od oleju. Przetarłem wszystko do sucha, pojeździłem kilka dni, zobaczyłem ponownie, zrobiłem foto i oto wynik. Struga oleju spływa po tylnej ściance miski olejowej. Mokra jest również część w okolicach rozrządu/paska od alternatora. Zastanawiam się również nad tym do czego służy ta plastikowa wtyczka pod którą widać owy wyciek, bo ona też jest mokra. Czy ktoś fachowym okiem może się wypowiedzieć na ten temat? Autko i tak z pewnością trafi na warsztat, ale ja typowy motoryzacyjny laik chciałem zaczerpnąć w pierwszej kolejności Waszej opinii.
Re: Znikający olej. Lokalizacja usterki. Foto
Witam, dzięki za wskazówki. Zastanawiam się jednak czy to dobry kierunek. Przeczytałem sporo postów odnośnie odmy. Tylko z opisów wynika że jej usterka/niedrożność objawia się wypchnieciem oleju przez najsłabszy element czyli bagnet. U mnie góra silnika jest sucha sączy się natomiast u dołu. Czy ten plastikowy element na zdjęciu to właśnie puszka odmy? Czytałem opisy czyszczenia w golfie mk4 ale z identycznym silnikiem 1.4 16v tam widziałem że odma znajduje się z tyłu silnika i dostęp do niej możliwy jest przy użyciu lusterka. Czy ktoś może przerabial ten temat w golfie mk5? Wygląda to podobnie czy może inaczej?