Problem z ciśnieniem doładowania.

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

UniloveQueen
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: UniloveQueen » pt sty 08, 2016 20:00

Witam, przeszukałem dość dokładnie forum, niestety nie znalazłem odpowiedzi lub też wskazówek, co też złego może się dziać z moim autkiem. (Dość nietypowy przypadek)

Sprawa jest następująca, silnik 1.8T po modyfikacjach (Dolot, FMIC, przelot z kwasówki, Chip ,DV seryjny, filtr stożkowy) wystrojone na ok. 200KM.
Odpala i jeździ prawidłowo, do czasu kiedy chciałbym skorzystać z zapasu mocy.

Przy normalnej lub też troszkę bardziej dynamicznej jeździe, wszystko jest ok, do momentu przekroczenia ok. 5-6 tyś obrotów i gwałtowniejszego (bądź też stopniowego) wciśnięcia gazu "do dechy".
Wskazówka doładowania zaczyna skakać ,wariować, syczeć, samochód przestaje przyśpieszać (wręcz czuć, że hamuje) lub kangurkuje, a co najgorsze słychać łomot z wydechu, głośne stuki o niskim tonie, przypominające wybuchy.
Po odpuszczeniu delikatnie gazu, wszystko wraca do normy i autko znów przyśpiesza.
Na 5 biegu, vmax to 190km/h, wskaźnik doładowania znów zaczyna wariować, zatrzymuje się na ok. 4-5 tyś obrotów i szybciej niestety nie pojedzie.
Do 5 tyś obrotów przyśpiesza prawidłowo, bez żadnych problemów, dopiero przy granicy 1 bara zaczynają dziać się takie cuda.

Paliwo 95/98, bez różnicy, na każdym to samo. Przepływomierz sprawdzony.

Zaznaczam, iż zasięgam porady ZANIM udam się do mechanika, gdyż chciałbym mu pomóc i troszkę nakierować na istotę problemu (żeby było wiadomo, gdzie szukać)
Oczywiście wstępnie zorientowałem się co warto sprawdzić, jednak nie natknąłem się nigdzie na identyczny problem.

Z góry dziękuje za wskazówki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt sty 08, 2016 21:25

Skoro autko jest strojone to najlepiej podjechać do jakiegoś tunera co to ogarnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”