Touran 5t1 2015 dsg 1.4tsi 150bhp highline marcinde
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
Z hamulcem, zarówno odpalanie, jak i przełączanie trybów. Nawet nie sprawdzałem czy da się bez hamulca.
-
- Ma gadane
Re: Touran 5t1 2015 dsg 1.4tsi 150bhp highline marcinde
nie odpali bez wciśnięcia hamulca nożnego.
tryb pracy dsg przestawiam bez wciśniętego hamulca.
tryb pracy dsg przestawiam bez wciśniętego hamulca.
Sprzedam cat-back z mojego GTI - prawie nówka.
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Przełączanie między trybami P, R oraz D również odbywa się przy pomocy hamulca. Oczywiście D na S działa bez hamulca, to w sumie logiczne
Generalnie obsługa DSG jest tak intuicyjna, że po pierwszym dniu przestaniesz się nią przejmować.
Trudno popełnić jakiś błąd ponieważ komputer o wszystkim informuje.
Z hamulcem jak koledzy napisali. Jak nie naciśniesz przed odpaleniem załącza się tylko instalacja elektryczna. Silnik nie wystartuje. Czasami się, to przydaje.
Na początku, przy hamowaniu możesz próbować wciskać lewą nogą nieistniejące sprzęgło, ale szybko się oduczysz.
Trudno popełnić jakiś błąd ponieważ komputer o wszystkim informuje.
Z hamulcem jak koledzy napisali. Jak nie naciśniesz przed odpaleniem załącza się tylko instalacja elektryczna. Silnik nie wystartuje. Czasami się, to przydaje.
Na początku, przy hamowaniu możesz próbować wciskać lewą nogą nieistniejące sprzęgło, ale szybko się oduczysz.
Ostatnio zmieniony czw sty 07, 2016 20:08 przez mocomus, łącznie zmieniany 1 raz.
(Nemo, Berlingo, Custom) Fiat: 125p, Polonez Caro, Felicja Kombi, Corolla mk8, Civic mk7, CR-V mk3, Golf mk6, Golf Variant mk7, Touran, T-Roc, A4 Allroad
Przy ruszaniu pod górkę trzeba pamiętać, że DSG to "automatyczny manual", a nie klasyczny automat, a co za tym idzie, jak zdejmiesz nogę z hamulca i naciśniesz bardzo powoli gaz, to auto może delikatnie się stoczyć. Dlatego bardzo przydatny jest auto-hold.
Na codzień: Golf VII Variant 1.4 TSI DSG
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
- piteks
- _
Baaardzo dziękuję za wszelkie informacje
To jeszcze jedno pytanie
Czy przełączanie P na R lub D robicie przed odpaleniem silnika, czy już po jego uruchomieniu? I sytuacja odwrotna. Chcę wyłączyć silnik i przełączam na P po wyłączeniu czy jeszcze przed?
Wiem, że pytania głupie ale chcę wiedzieć wszystko co by nie zepsuć auta jeszcze w salonie przy odbiorze
To jeszcze jedno pytanie
Czy przełączanie P na R lub D robicie przed odpaleniem silnika, czy już po jego uruchomieniu? I sytuacja odwrotna. Chcę wyłączyć silnik i przełączam na P po wyłączeniu czy jeszcze przed?
Wiem, że pytania głupie ale chcę wiedzieć wszystko co by nie zepsuć auta jeszcze w salonie przy odbiorze
piteks, wszystkie ruchy skrzynią robisz na odpalonym motorze. Najpierw odpalasz potem przerzucasz. Po zaparkowaniu najpierw P potem motor OFF. Jak zostawisz na D to nie wyjmiesz kluczyka ze stacyjki. Jakbyś nie zrobił nic nie popsujesz - nie da się chyba popsuć automatu
Jeżeli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz to kupiłeś sobie zły samochód.
- piteks
- _
Kluczyka nie będzie w stacyjce tylko przycisk , a zepsuć można wszystko, nawet automat . Jak to mówią, dla chcącego nic trudnego
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości
Nie zepsujesz. Nie zostawisz auta na D po zgaszeniu silnika bo komputer wydrapie Ci oczy alarmami.
Nie odpalisz silnika jeżeli dzwignia nie będzie w położeniu P.
Jedyne co możesz zrobić, to nacisnąć lewą nogą hamulec, a prawą gaz. Nie można tego zrobić nieświadomie.
Potwierdzam. Nie da się tego ustrojstwa zepsuć.
Nie odpalisz silnika jeżeli dzwignia nie będzie w położeniu P.
Jedyne co możesz zrobić, to nacisnąć lewą nogą hamulec, a prawą gaz. Nie można tego zrobić nieświadomie.
Potwierdzam. Nie da się tego ustrojstwa zepsuć.
(Nemo, Berlingo, Custom) Fiat: 125p, Polonez Caro, Felicja Kombi, Corolla mk8, Civic mk7, CR-V mk3, Golf mk6, Golf Variant mk7, Touran, T-Roc, A4 Allroad
- piteks
- _
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi
To jeszcze tylko jedno mnie nurtuje. Zatrzymuję auto i potrzebuję na moment z niego wyskoczyć, a nie chce gasić silnika. W takim przypadku przestawiam skrzynię na P i włączam ręczny czy wystarczy N plus ręczny ?
To jeszcze tylko jedno mnie nurtuje. Zatrzymuję auto i potrzebuję na moment z niego wyskoczyć, a nie chce gasić silnika. W takim przypadku przestawiam skrzynię na P i włączam ręczny czy wystarczy N plus ręczny ?
Jak wysiadasz z samochodu to najlepiej P i ręczny (jeśli używasz autoholda ręczny zaciągnie się sam) i out z auta.
Dokładnie tak to robisz. Używanie AH z automatem jest bardzo wygodne jeżeli nie konieczne.
- piteks
- _
Wielkie dzięki Panowie
Teraz pozostaje mi już tylko odliczać czas do odbioru A3
Teraz pozostaje mi już tylko odliczać czas do odbioru A3