Po odpaleniu kopci na biało
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam takie pytanie a nie mogę nigdzie w necie znaleźć konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi: czemu tdi pd zaraz po odpaleniu kiedy jest zimny kopci na biało? Problem ten nie dotyczy tylko mojego egzemplarza bo sam widziałem w kilku innych ten sam objaw. Po kilku minutach kiedy autko trochę się nagrzeje kopcenie zanika zupełnie.
Witaj. Kolego ten biały dymek to może być para wodna wynikająca z różnicy temperatur, szczególnie teraz w zimie lecz wcale nie musi tak być. Wszystko zależy od tego w jakim stopniu Ci dymi, jak gęsty jest dym a najważniejsze jaki ma zapach. Napisz coś więcej, czy jest to gryzący dym o mocnym zapachu np. nieprzepalonego diesla, czy zostawia dużą chmurę albo czy tylko delikatna mgiełkę?
To jest naprawdę dużo białego dymu (teraz na mrozie to szczególnie wyraźnie widać) i nie zależnie czy lato, czy zima, ale występuje tylko na zimnym silniku głównie przy porannym odpaleniu. Kiedy silnik się trochę rozgrzeje (5 - 10 min) dymienie zupełnie ustępuje. Tak jak piszesz - dym jest gryzący o mocnym zapachu. Grzebałem trochę w necie i widzę że problem jest powszechny, ale ciągle pozostaje bez odpowiedzi
Rzeczywiście problem jest dość powszechny i często bagatelizowany przez użytkowników. Druga sprawa że przyczyn może byc wiele i nierzadko trudno znaleźć właściwą z nich. Trudno też się wypowiadać tak na odległość, kiedy nie ma się bezpośrednio do czynienia z problemem.
Powiedz czy silnik pracuje równo po odpaleniu, czy nie podszarpie sobie przez chwilę? Czy wyczuwasz może w tym dymie jakby nieprzepalone paliwo? Czy coś było robione w aucie/wymieniane i mogłoby mieć związek z początkiem takiego stanu rzeczy? Powiem Ci jeszcze że w takiej sytuacji jest duzo rzeczy do sprawdzenia i porządna diagnostyka vagiem, sprawdzenie parametrów pracy silnika, szczególnie na zimnym, oczywiście ktoś ogarnięty kto ma o tym pojęcie.
Powiedz czy silnik pracuje równo po odpaleniu, czy nie podszarpie sobie przez chwilę? Czy wyczuwasz może w tym dymie jakby nieprzepalone paliwo? Czy coś było robione w aucie/wymieniane i mogłoby mieć związek z początkiem takiego stanu rzeczy? Powiem Ci jeszcze że w takiej sytuacji jest duzo rzeczy do sprawdzenia i porządna diagnostyka vagiem, sprawdzenie parametrów pracy silnika, szczególnie na zimnym, oczywiście ktoś ogarnięty kto ma o tym pojęcie.
Mój golf 4 1.9 tdi 90km alh , temperatura na dworze wtedy +25*
https://www.youtube.com/watch?v=n3zeh00 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Najprawdopodobniej uszczelniacze zaworowe .
https://www.youtube.com/watch?v=n3zeh00 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Najprawdopodobniej uszczelniacze zaworowe .
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
wron, jezeli kopci Ci caly czas na bialo zanim sie w miare nie rozgrzeje, to mozesz sprawdzic pompowtryski, ja u siebie mialem identyczny problem, przy tym telepalo silnikiem pod maską, a przez pierwsze 2-3s chodzil nierowno, pompki lały na potęge, po wymianie na nowo jak reka odjal.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt: