Problem z ładowaniem.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ładowaniem.
Witam. Tak jak w temacie mam problem z ładowaniem, a mianowicie po odpaleniu auta ładowanie mam na poziomie 12 a dopiero po orzygazowaniu zaczyna normalnie ładowac na poziomie 14. Dodam że pasek mam napięty i nie ślizga się, wymieniłem nawet alternator na inny i jest to samo. Miał ktoś podobny przypadek? Altek 70 jest teraz załoźony.
Problem z ładowaniem.
Co to da skoro mierzylem miernikiem jakie daje ladowanie i według mnie nie ma to nic wspolnego z przewodem do licznika.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Problem z ładowaniem.
samo sprawdzenie nic, ale jak pozbędziesz się przerwy w obwodzie (chyba że licznik uszkodzony) to naprawisz usterkęjanis77 pisze:Co to da
no ok...janis77 pisze:według mnie nie ma to nic wspolnego z przewodem do licznika
Problem z ładowaniem.
Czyli według Ciebie przerwa w pbwodzie.moze mieć wpływ na ładowanie? To powiedz mi dlaczego nie jest tak przez cały czas tylko do momentu przygazowania? Dodam źe tak jest po kaźdym zgaszeniu silnika.
- Qto
- _
- Kontakt:
Problem z ładowaniem.
Dlatego, że nie masz problemu z ładowaniem a ze wzbudzeniem alternatora...układ wzbudzania alternatora to kontrolka w liczniku i kabelek od licznika do alternatora - usterka w tym układzie = brak wzbudzenia. Przegazowanie wzbudza alternator.
Problem z ładowaniem.
No widzisz, jak chcesz to potrafisz wytłumaczyć Czyli z tego co mówisz to muszę zdemontować licznik i szukac jakiejś przerwy na kablach?
- Qto
- _
- Kontakt:
Problem z ładowaniem.
no tak, przecież od początku mówię...kabelek od kontrolki ładowania do alternatorajanis77 pisze:Czyli z tego co mówisz to muszę zdemontować licznik i szukac jakiejś przerwy na kablach?
aby uprzedzić następne pytanie - pin 16 we wtyczce licznika
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Problem z ładowaniem.
janis77, tak jak pisze Qto, altek nie ma wzbudzenia i dopiero po przegazowaniu dlatego ładuje ,sprawdź przewody pod aku które są w złączu na rozruszniku czy czasem któryś nie przerwał się .ok
Brat w G4 miał tak że pękły 2 przewody przy samej kostce cztero pinowej .
Brat w G4 miał tak że pękły 2 przewody przy samej kostce cztero pinowej .
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
Problem z ładowaniem.
Qto a masz może schemat gdzie on dalej biegnie poza licznikiem żeby wiedzieć gdzie ewentualnie szukać?
- Qto
- _
- Kontakt:
Problem z ładowaniem.
Licznik pin 16 -> skrzynka bezpieczników U2/12...dalej ze skrzynki bezpieczników F/3 do wtyczki o której pisze ROBAL_26, pin 1...i dalej do alternatora
Problem z ładowaniem.
Możesz mi podpowiedzieć czy w skrzynce bezpieczników od 1 do 22 jest jakiś odpowiedzialny właśnie za to czy muszę szukać?